X

obiceiuri de anul nou

Obiceiuri de Anul Nou in lume…

Pentru ca maine vom petrece venirea unui nou an, m-am gandit sa aruncam un ochi pe diferitele si numeroasele obiceiuri de Anul Nou din lume, pentru ca pe cele autohtone le cunoastem destul de bine, zic eu…

Daca esti obisnuit cu datinile de pe plaiurile mioritice, trebuie sa stii ca venirea anului nou este insotita de numeroase obiceiuri si superstitii, specifice fiecarui popor al lumii, cu care probabil nu esti familiar…

Sa tragem asadar putin cu ochiul peste hotare si sa vedem ce obiceiuri de Anul Nou surprindem:

Spaniolii mananca 12 boabe de struguri in noaptea de Revelion la ora 12, simbolizand 12 dorinte pentru fiecare dintre cele 12 luni ale anului urmator;

Napolitanii arunca pe fereastra lucruri vechi, acestea simbolizand anul ce s-a incheiat;

In Elvetia si Austria, localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru. In anul 314, oamenii au crezut ca Silvestru, suveranul pontif din acea perioada, a capturat un monstru despre care se zicea ca va scapa si va distruge lumea in anul 1000. Insa acest lucru nu s-a intamplat si, in cinstea acestui Sf. Silvestru, oamenii se imbraca an de an in costume mai putin obisnuite…

In Grecia, in noaptea dintre ani, copii isi lasa incaltarile langa semineu pentru a primi daruri de la Sfantul Vasile, renumit pentru generozitatea sa. O mancare traditionala de Anul Nou este vassilopitta, in care este ascunsa o moneda de argint sau de aur, iar cel care o gaseste va avea noroc in anul respectiv.

In Scotia, de Anul Nou (numit “Hogmanay”) sunt aprinse in unele saturi suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Anul vechi este astfel ars si ii este permis anului nou sa il inlocuiasca. Tot scotienii cred ca prima persoana care le intra in casa de Anul Nou le va aduce fie noroc, fie ghinion. Se spune ca anul va fi unul cu adevarat norocos daca acea persoana este un barbat brunet, care aduce un dar.

In Liège, Belgia, exista obiceiul de a manca “choucroute” (un fel de varza murata cu carnati) in familie, avand in acelasi timp sub farfurie, in mana sau in buzunar o moneda, pentru a avea bani tot anul.

In unele tari din America Latina, cum ar fi Peru sau Ecuador, cu putin inainte de Anul Nou, oamenii confectioneaza papusi din carpa sau din hartie creponata (muñecos), reprezentand anul ce s-a incheiat. Papusile sunt expuse in fata caselor pana pe 31 decembrie, la miezul noptii, cand sunt arse in strada.

Tot in America Latina, in Brazilia, brazilienii care locuiesc aproape de ocean se imbraca in alb, se apropie de plaja si depun ofrande pe nisip pentru Egum si Exu, mesagerii zeilor. Apoi fac cativa pasi in apa si asteapta al saptelea val pentru a arunca petale de trandafiri, in timp ce isi pun dorinte.

Rusii obisnuiesc sa bea sampanie la mizul noptii, iar dupa 12 noaptea sa deschid usile si ferestrele pentru ca noul an sa le intre in case.

Concluzia? Cate popoare, atatea obiceiuri de Anul Nou…

…Insa pe toti ne leaga in noaptea dintre ani un lucru: speranta ca Anul nou va fi mai bun decat cel care a trecut.

Un An Nou cu multa voie buna va doresc si sa ne auzim la anul, mai veseli si mai optimisti!! 😉