X

oameni fericiti

Oameni fericiti: unde ii putem… admira?

Nu prea ii vedem la metrou,  pe strada sau la supermarket, sigur nu ii zarim in trafic, de fapt nu prea ii vedem in multe locuri… Stim cu totii ca Romania este o tara gri, de la blocuri si pana la fetele oamenilor care circula grabiti pe strada si acest lucru nu face decat sa ne intristeze si mai mult. Asa ca, lucrul pe care ti-l propun astazi este sa iti imaginezi ca toti cei din jurul tau sunt oameni fericiti.

Probabil daca ne imaginam ca suntem inconjurati de oameni fericiti, vom reusi sa redam putina culoare realitatii mohorate. Despre fericire si despre oameni fericiti s-au emis tot felul de teorii si concluzia a fost in cele mai multe cazuri urmatoarea: fericirea ramane pana la urma un mister. Totusi, multi s-au straduit sa descifreze macar o parte din mister. Psihologia moderna a ajuns la concluzia ca fiecare dintre noi se naste cu o anumita „predispozitie” spre fericire. Nici banii, nici implinirea asteptarilor, nici gradul de inteligenta ori vreo relatie amoroasa nu au darul de a ne transforma in oameni fericiti, ci tipologia temperamentala in care ne incadram.

Oameni fericiti, in functie de temperament

Teoriile moderne s-au legat de cele patru temperamente stabilite in Antichitate de Hipocrat pentru a „calcula” cat de predispusi suntem la fericire. Asadar, fericirea se pare ca ne este scrisa in stele, sau cel putin dictata de informatia genetica care ne stabileste temperamentul.

Iata cele patru tipologii hipocratice, in ordinea gradului de fericire pe care il pot atinge:

  • Tipul sangvin: extravertit si stabil; individ sociabil, vesel si optimist. Dezvolta extrem de usor relatii interpersonale si are un simt al umorului dezvoltat. Daca te incadrezi in aceasta tipologie, probabil intri la categoria „oameni fericiti” din nastere… 🙂
  • Tipul coleric: extravertit si nevrotic; agitat in permanenta, extrem de activ, excitabil, egocentric, teatral, cu accese de isterie. Comunica mai greu cu semenii lui decat tipul sangvin. Acest tip de temperament face mai putini oameni fericiti.
  • Tipul flegmatic: introvertit si stabil; calm, echilibrat, controlat, traieste rareori stari extreme de fericire ori de tristete…
  • Tipul melancolic: introvertit si nevrotic; meditativ, serios, suspicios, alarmist. Oamenii cu un astfel de temperament comunica greu, au tendinta de a se izola si de a trece prin stari de depresie… Melancolicii sunt la pol opus fata de sangvini (oameni fericiti), cu un temperament care nu ii predispune la fericire.

Insa parerea mea este ca nimic nu e batut in cuie si oricine poate sa isi autoeduce temperamentul pentru a vedea mai des lucrurile frumoase din jur si pentru a se numara printre acei oameni fericiti pe care ii invidiaza. Ce nu e scris in stele, se scrie de mana… Iti trebuie doar putin curaj!

Happiness is a form of courage.  ~Holbrook Jackson

Oamenii sociabili sunt oameni fericiti…

oameni fericiti …dupa cum ne informeaza un studiu condus de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Brigham Young din Utah. Studiul nu scoate la lumina doar faptul ca oamenii sociabili sunt oameni fericiti, chiar cei mai fericiti, ci si cei mai sanatosi. S-a descoperit ca persoanele cu o puternica retea sociala (nu, nu cea virtuala…) sunt cu 50% mai putin predispusi sa moara prematur.

Starea de izolare are, se pare, efecte nefaste asupra organismului, fiind mai nociva chiar decat fumatul sau consumul excesiv de alcool. Cercetatorii au descoperit ca starea de izolare sociala este echivalenta cu fumatul a 15 tigari zilnic!

In cele din urma, fericirea ramane pentru cei mai multi dintre noi un lucru misterios, asupra caruia nu au cazut de acord nici cei mai renumiti filosofi si cercetatori, insa un lucru pare sa fie clar in materie de fericire: cu cat suntem mai sociabili, cu cat ne traim viata mai putin izolati ci inconjurati de semeni de-ai nostri, cu atat avem mai multe sanse sa ne numaram printre norocosii oameni fericiti. 🙂

Lots of happiness!