X

o poveste emotionantaDe pe scena artistica: o poveste emotionanta si controversata de iubire

Pentru cine nu a auzit de Marina Abramovic, „the grandma of performance art”, artista este cunoscuta ca fiind cea care a tradus in arta ceea ce noi numim astazi „performance” („arta vie”). Manifestatiile sale iesite din tipare (la vremea respectiva) au facut din ea o prezenta remarcabila in lumea artei. Nu doar o data, aceasta si-a supus corpul taieturilor sau loviturilor, de dragul artei, normal.

Insa nu mi-am propus sa vorbim astazi despre intreaga sa cariera ci doar despre o felie din intregul act  artistic pe care l-a inchinat publicului: povestea de dragoste dintre ea si artistul german Ulay, poveste care a ignorat total ideea de intimitate, asa cum o intelegem cei mai multi dintre noi. Cei doi au ales sa isi traiasca iubirea cu usile deschise, dezbracati de orice inhibitie (si la propriu).

Marina si Ulay au inceput sa lucreze impreuna in 1976, actele expuse de ei fiind considerate adevarate exercitii de contopire, rezultatul fiind, in ochii publicului, „o fiinta cu doua capete”.

Dupa 12 ani de iubire, cei doi au hotarat sa se desparta – intr-un mod inedit, desigur: fiecare a pornit de la un capat opus al Marelui Zid Chinesc pentru a se intalni dupa 3 luni de mers, la mijlocul acestuia. Acolo si-au luat ramas bun. Extrem de emotionant este faptul ca, in planul lor initial, intalnirea lor ar fi trebuit sa se finalizeze printr-o cerere in casatorie. Insa, decizia guvernului chinez (venita in 8 ani) a sosit dupa ce flacara iubirii lor se stinsese.

o poveste emotionanta

Un final (?) emotionant pentru o poveste emotionanta

Adevarata despartire insa nu a avut loc atunci ci…doua decenii mai tarziu, in martie 2010, in cadrul expozitiei retrospective  a carierei artistei: „The artist is present”. In cadrul evenimentului, artista s-a expus, asa cum probabil multi se asteptau, si pe sine. Asezata pe un scaun, cu scopul de a darui o privire fiecarei persoane care s-ar fi asezat in fata ei, Marina a avut parte de o supriza extraordinara: la capatul celalalt al mesei s-a asezat, fara ca cineva sa o anunte in prealabil, Ulay. Cei doi nu se mai vazusera de 22 de ani: