X

o fapta buna

O fapta buna pe saptamana: hrana pentru constiinta

Nu o fi prea putin? te intrebi tu acum. Asta mi-am zis si eu dar, sincer, numarandu-mi faptele bune din ultima perioada am ajuns la concluzia ca o fapta buna pe saptamana ar fi chiar o provocare. Suntem atat de concentrati pe propriile probleme sau…false probleme, incat nu reusim sa mai tragem cu ochiul la cei din jurul nostru, cei care au cu adevarat nevoie de o mana de ajutor.

O fapta buna: ofranda inchinata binelui propriu

Caci atunci cand suntem bine, cand zilele ne trec frumos si nimic pare sa nu stea intre noi si voia buna, ni se pare ca intreaga lume rezoneaza cu bucuria noastra si ca toti sunt cu mintile limpezi si cu zambetele largi. Insa lucrurile nu stau deloc asa. Exista in jurul nostru, din pacate, enorm de multa amaraciune, oameni cu probleme reale, ale caror griji probabil ca ne-ar ingenuchea pe multi dintre noi. Dar in dansul nostru salbatic, nu ii vedem.

“What monster have we here? A great Deed at this hour of day? A great just deed — and not for pay? Absurd — or insincere?” ~ Elizabeth Barrett Browning

Ce inseamna o fapta buna?o fapta buna

Ei bine, acum e-acum… Unde ne uitam pentru a gasi nevoia, ce trebuie sa cautam cu privirea? Nu trebuie sa cautam neaparat povesti, mai ales sa fugarim povesti adevarate, sa fim sceptici, cu inima indoita, atunci cand oferim. Nu. Trebuie pur si simplu sa cautam mana intinsa, fie ea si invizibila. Caci de multe ori ea se ascunde, din prea multa mandrie, pe care o poti intelege si tu pana la urma. Unele nevoi, suferinte, strigate sunt inabusite, ascunse sub mandia mandriei umane…

Si faptele bune nu se limiteaza la oameni, ci la tot ce ne inconjoara, de la un copac, o cladire veche si pana la o gaza pe care o crutam. Pot fi mici, mari, rotunde, colorate, b&w, tinere, batrane, parfumate sau insipide, conturate sau fara forma faptele noastre bune… O fapta buna nu e o bijuterie pe care o purtam la vedere, ci o comoara pe care o purtam in cufarul constiintei noastre. E luni si de azi vom face lumea mai buna, nu-i asa?!