X

mos gerila

Mos Gerila, „tovarasul” lui Mos Craciun

Maine este ajunul Craciunului, sarbatoare dominata de figura unui batranel simpatic in costum rosu, despre care se zvoneste ca ne-ar lasa cadouri sub brad in fiecare an.

In ajunul ajunului, propun sa facem o mica incursiune in trecut si sa vedem cum se sarbatorea Craciunul pe vremea cand in loc de Mos Craciun, copiii il asteptau pe Mos Gerila, iar despre nasterea lui Iisus se vorbea in soapta…

Desi acceptat, Mos Gerila nu era un personaj tocmai in lumina reflectoarelor. El era pomenit foarte rar, in anecdote sau poezii, pentru a le insufla copiilor ce sa astepte de la el:

„Mos Gerila toti imi spun/ Ca esti darnic si esti bun/ Dar sa stii mai din’ainte/ C-am fost baietel cuminte,/ Si mai spun asa sa stii/ Ca eu nu-ti cer jucarii/ Cum ti-ar cere si alti copii./ Insa nu m-as supara/ Daca tot mi-ai da ceva ”

Despre Craciunul comunist, asa cum l-a trait generatia lui Mos Gerila

In perioada comunista, Craciunul nu era chiar cea mai populara sarbatoare, ba mai mult, se faceau eforturi an de an pentru a-i fura din stralucirea de altadata. Despre nasterea lui Hristos, colinde si Mos Craciun nimeni nu strica in gura mare… In numarul de decembrie al revistei Cutezatorii, una dintre cele mai cunoscute in epoca respectiva, se facea retrospectiva anului care tocmai se incheia, era anuntata terminarea trimestrului fara niciun corigent, erau prezentate jocuri de iarna, pionieri in curtea scolii sau copii care mergeau cu Plugusorul printre blocuri sau prin sate… Niciun simbol al Craciunul nu era la vedere. Cel putin nu in spatiile publice.

Insa, in spatele usilor inchise si al draperiilor trase, romanii sarbatoreau si atunci nasterea Domnului, conform traditiilor… Bradul era impodobit inainte de 25 decembrie, Mos Craciun sau Mos Gerila venea in Ajun, iar romanii se reuneau in jurul mesei de Craciun, chiar daca nu era ea tocmai plina ochi de bucate.

mos gerila

Sarbatorile de iarna incepeau dupa ce venea Mos Gerila…

„Serbarile pomului de iarna” incepeau oficial pe 27, dupa ce se incheiau manifestarile inabusite ale Craciunului, punctulmos gerila culminant fiind Revelionul (pomul trebuia impodobit de tovarasi de Revelion, in cinstea Anului Nou). In incercarea de a eclipsa Craciunul, Revelionul era hiperbolizat puternic, devenind cea mai importanta zi din aceasta perioada: „Revelionul. Cuvantul suna ca o galerie cu bolti…peste care s-a lasat intunericul. Ei da, acolo, undeva, la capat, la ultima treapta, se afla EL, Revelionul.”

Propaganda din jurul Revelionului era un prilej excelent pentru evocarea „realizarilor” partidului:

„Dupa datina strabuna, cu prilejul Anului Nou, in Capitala si in judetele tarii va avea loc Plugusorul copiilor si tineretului, prin care tanara generatie a patriei isi va manifesta dragostea si recunostinta pentru minunatele conditii de viata si munca ce le-au fost create de catre partid, de catre secretarul sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu.”

Vremurile s-au schimbat, iar Mosul comunist i-a lasa locul unui alt Mos, mai libertin in idei si in vestimentatie, si mare fan Cola. Cat de diferit e el de Gerila, insa, nu prea se stie…

Sărbatori fericite!