Mintea umana si… sentimentul de frica
Franklin Roosevelt spunea ca “Singurul lucru de care trebuie sa ne temem este insasi Teama” si mare dreptate avea… Pentru ca toate temerile noastre zilnice, de la cele mai mici la cele mai mare, sunt bazate doar pe 5 mari frici, pe care fiecare dintre noi le experimenteaza in mod diferit.
Sa aruncam o privire, fara frica, in mintea umana! 😉
Sa intelegem mintea umana: cele 5 frici de baza
Conform psihologilor, se pare ca exista doar 5 tipuri de frica din care decurg toate celelalte temeri ale fiecarei persoane in parte, si anume:
– Frica de disparitie: frica de anihilare, de a inceta a exista. Ideea de a nu mai fi trezeste in fiecare minte umana o stare de anxietate primara pe care cu greu o putem controla… sau intelege. Asa se explica, spre exemplu, teama de inaltime, sentimentul de panica pe care il exterimentam atunci cand privim in jos, spre exemplu, de pe marginea unei prapastii…
– Frica de mutilare: fiecare fiinta umana experimenteaza teama de a pierde orice parte a structurii sale, orice functie naturala sau de a-i fi invadat spatiul personal. Una dntre fricile comune, teama de insecte sau teama de animale se explica astfel.
– Frica de a-si pierde autonomia: frica de a fi imobilizat, prins, coplesit, de a-ti fi restrictionata libertatea, toate aceste sentimente sunt cele care dau nastere, spre exemplu, claustrofobiei, dar se pot extinde si in sfera relatiilor interumane.
– Frica de separare: teama de abandon, de respingere, teama de a nu fi dorit, respectat sau apreciat de cei din jur… aceaste trairi nasc binecunoscutul sentiment de gelozie cu care ne luptam din rasputeri in fiecare zi, dar pe care cu greu il putem invinge…. sau pe cel de vina.
– Frica de umilire: teama de injosire, de a pierde increderea celor din jur sau increderea in sine, chiar si banalul sentiment de rusine, toate aceste aspecte legate de apararea propriului ego care invadeaza mintea umana se pot transforma in fobie sociala, in frica de a vorbi in public, de a fi refuzat, de a esua, in invidie, furie… intoleranta.
Mintea umana si secretele sale….
Primul pas in a ne depasi temerile este sa le intelegem, iar apoi sa incercam sa le indepartam, pe cat posibil, pentru ca ele sunt cele care nu ne lasa sa ne bucuram de viata… Si daca vorba aceea “de ce ti-e frica, de-aia nu scapi” este adevarata, eu zic sa nu ne mai temem de nimic si vom trai fericiti pana la adanci batraneti! 😉
Weekend placut!
Comentarii recente