X

luna cadourilor

De ce daruim in luna cadourilor?

Nu stiu cum se face, dar, in ultima luna din an, devenim toti, brusc, de cateva ori mai generosi decat suntem in mod normal. Fie ca e vorba de spiritul Craciunului, de mesajele publicitare de sezon care ne contamineaza, ori de faptul ca se mai incheie inca un an si nu vrem sa ne prinda fara cateva fapte bune la activ, in decembrie suntem toti parca putin mai darnici. Aseara a venit mos Nicolae, mai e putin si vine si celalalt mos, iar noi am intrat in febra cumparaturilor in…luna cadourilor.

In decembrie, cadourile se transforma din obligatiile pe care trebuia sa le bifam in timpul anului, in motive de a colinda voiosi orasul „imbracat” de sarbatoare, in cautarea unor cadouri perfecte pentru persoanele din viata noastra. In luna cadourilor, ne straduim mai mult ca in orice luna din an sa oferim. De ce facem asta cred ca e prea putin important si ii las pe altii sa intre in astfel de polemici.

Important este ca suntem dispusi sa renuntam la o parte din micile noastre „averi” pentru a-i vedea pe altii fericiti. Probabil ca si noi vom primi, insa brusc acest lucru devine mai putin important decat actul de a darui.

Luna cadourilor ne farmeca pe toti

luna cadourilorE o vraja care se asterne peste noi in decembrie si pe care, sincer, o ador. Oricat are specula comerciantii de pe urma acestei vraji, ea este binevenita pentru a ne purifica an de an. La fiecare sfarsit de an, vraja ne transforma in versiuni mai bune ale noastre, versiuni care nu mai asteapta in fiecare secunda din viata doar sa primeasca.

Cadourile prind viata in luna cadourilor, incep sa vorbeasca despre noi si tes legaturi nevazute, puternice intre noi si persoanele carora le oferim. O vorba, spusa de Albert Pine, si pe care imi place sa o pun intre ghilimele ori de cate ori am ocazia, zice:

What we do for ourselves dies with us. What we do for others and the world remains and is immortal.

Luna cadourilor…in ciuda cinicilor

Ei bine, de sarbatori, se mai poarta, pe langa cadouri, sarcasmul. Cinicii sau falsii cinici, printre care din fericire nu ma numar inca, se inarmeaza cu o groaza de demonstratii care tin sa umbreasca bucuria din perioada sarbatorilor.

Eu zic sa lasam cinismul deoparte macar de sarbatori si sa profitam de energia pozitiva care se construieste in jurul nostru. Fara sa ne mai intrebam „de ce?”, sa le zambim oamenilor care ne zambesc mai des in aceasta perioada si sa oferim mai mult. Nu e greu. Din ianuarie, probabil vraja se va destrama…