X

 

Unde au disparut copiii cu ale lor jocuri haioase?

Stau pe balcon si cercetez putin zona din spatele blocului meu. Cand eram eu mica, roia de copii zgomotosi care deranjau in permanenta vecinii.

Acum e plina de masini si nu se mai vede sau aude niciun copil pe o arie de 100 de metrii. Ce s-a intamplat? A scazut natalitatea atat de mult sau copiii se joaca de fapt prin alte cartiere?

Stati linistiti, progenituri sunt destule, insa acestia nu-si mai petrec timpul in aer liber, ci stau inchisi in casa si pierd vremea cu jocuri pe computer sau urmaresc hipnotizati posturile TV. Chiar asa, parcurile sunt pustii, in leagane se mai dau doar copiii pana in 5 ani, iar in spatele bloculurilor nici vorba sa mai vezi pe cineva jucandu-se.

Jocuri de PC – singura lor distractie?

Generatia aceasta de scolari poate nici n-a auzit de “leapsa”, “v-ati ascunselea” sau “1 2 3 la perete stai”. In schimb tinerii sunt la curent cu emisiunile de la televizor sau cu tot ce misca in “World of Warcraft”. Garantez ca un baietel de 10 ani m-ar bate la jocuri video si cu o mana legata la spate. Ma intreb oare unde au disparut copiii cu cheia de gat care isi petreceau timpul afara de dimineata pana seara?

Nu putem decat sa-i invinuim pe parinti pentru aceasta situatie. Fiind prea ocupati cu serviciul, ei nu mai au timp sa iasa la plimbare cu copiii lor. Mai sunt si mamele exagerat de speriate de lumea primejdioasa de afara, plina de pericole care le pandesc copilasii neajutorati. Si iata de ce ajung astia mici inchisi in casa, pierzand ore in fata calculatorului.

Dependenti de jocuri?

Dar jocurile de PC nu fac ravagii doar in randul copiilor. Cunosc destui oameni in toata firea care prefera compania calculatorului in locul unei persoane. O plimbare? Un picnic? Un joc de baschet? Lasa asta, mai bine impusc niste inamici imaginari pe un ecran de 17 inch! Socializare? Pai cum sa nu! Ne strangem cu totii la mine, fiecare cu consola lui, sau, chiar mai bine, ne jucam online.

Admit ca jocurile interactive au farmecul lor, iar computerul meu e plin de ele. Dar eu vorbesc aici de cei care au devenit de-a dreptul dependenti. Ma impotrivesc celor care le iau mult prea in serios. Bun, te-ai “distrat” jucandu-te o zi intreaga. Cand o sa privesti inapoi, ce-ti vei aduce aminte din aceasta zi? Probabil nimic! Ai vrea ca cea mai placuta amintire a ta sa fie acea data in care te-ai jucat “Counter Strike” cu colegii de scoala?

Eu propun sa lasi consola la o parte si sa iesi la o gura de aer proaspat cu amici tai. Iti garantez ca va iesi ceva mult mai amuzant decat orice joc pe calculator. O petrecere in aer liber, o mini-vacanta la mare, o plimbare cu bicicleta sau pur si simplu o dupa-amiaza alaturi de familie si prieteni vor oferi o satisfactie mult mai mare si amintiri mult mai frumoase.