Fiecare dintre noi are jocurile si activitatile sale preferate pentru zilele frumoase petrecute in parc, iar jocul activ in natura este vital pentru extrem de multe aspecte ale dezvoltarii unui copil.
Insa din pacate, societatea mereu agitata si ocupata de astazi i-a transformat si pe copii in niste robotei, mereu ocupati cu scoala, teme, activitati extracurriculare si multe altele, care atunci cand au ceva timp la dispozitie prefera sa se retraga in fata televizorului, jucand jocuri video si folosind platformele de social media care le atrag atentia.
Organizeaza timpul familiei in asa fel incat sa puteti merge cu totii in parc, cat mai departe de munca si de factori care va distrag atentia. Aerul proaspat, activitatea fizica si timpul acordat relatiilor cu cei dragi sunt benefice pentru sanatatea tuturor, iar timpul de joaca ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitati sociale importante, abilitati de rezolvare a problemelor, abilitati motorii, de auto-reglare si multe altele.
9 idei de jocuri si activitati distractive pentru copii in parc
Timpul liber petrecut in parc este crucial pentru dezvoltarea fizica, mentala, sociala si emotionala a copiilor, si este o parte esentiala a distractiei in copilarie. Planifica diferite tipuri de jocuri distractive in aer liber pe care sa le poata juca intreaga familie in parc, pentru a alunga plictiseala, pentru ca toti sa va implicati si pentru a crea o iesire memorabila si distractiva.
Incearca sa le prezinti copiilor jocurile pe care le jucai si tu in copilarie, sau daca esti pregatit pentru unele idei fresh, verifica lista de mai jos cu jocuri si lucruri de facut la locul de joaca. S-ar putea sa gasesti chiar unele activitati noi care vor deveni preferatele tale.
1. De-a v-ati ascunselea sau “Fata ascunselea” sau mai simplu “Fata”
Un joc clasic ce poate fi jucat in parc este “De-a v-ati ascunselea”, un joc simplu care nu are nevoie de pregatire sau de echipamente speciale, astfel ca poate fi jucat aproape oriunde si oricand. Toti jucatorii, cu exceptia unuia, trebuie sa gaseasca rapid un loc in care sa se ascunda. Persoana ramasa “se pune” si numara pana la un numar stabilit dinainte de toti jucatorii. Cand persoana care „s-a pus” termina de numarat, striga tare: „Cine nu e gata, il iau cu lopata!” si incepe sa-i caute pe ceilalti jucatori.
Jocul ii ajuta pe copii sa exerseze numaratul, insa este un joc ce poate fi ajustat pentru toate varstele si abilitatile. Daca joci cu copii mici, stabileste niste limite acceptabile pentru ascunzatori si evita sa te aventurezi prea departe, altfel incat jocul sa nu devina prea dificil sau chiar periculos pentru cei mici.
Exista, de asemenea, o multime de variante distractive ale acestui joc al copilariei, ideale pentru a adauga varietate. Iata mai jos cateva dintre aceste variante.
Sardinele. In aceasta varianta distractiva rolurile jucatorilor se inverseaza, astfel ca doar un jucator se ascunde la inceput, iar toti ceilalti il cauta. In loc sa anunte ascunzatoarea, cel care l-a gasit trebuie sa i se alature in liniste in ascunzatoare si sa astepte ca toata lumea sa-i gaseasca. Jocul continua pana cand ultima persoana gaseste grupul, inghesuit in ascunzatoare precum sardinele intr-o cutie. Aceasta varianta functioneaza cel mai bine intr-o zona mare, cu multe locuri suficient de mari pentru mai multi copii.
Lupul si oile. O versiune ideala pentru copiii mai mici, in Lupul si Oile exista o singura persoana aleasa pentru a fi lupul si pentru a se ascunde, iar oile trebuie sa inchida ochii. Cand lupul este gata, scoate un urlet iar oile pot deschide ochii. Daca vreuna dintre oi observa lupul, ea va striga si va avertiza celelalte oi. Toate oile trebuie sa ajunga la o baza prestabilita fara a fi prinsa de lup. Daca o oaie este prinsa, ea va fi lupul in urmatoarea runda.
Mesagerul. Aceasta versiune combina varianta de baza a jocului clasic De-a v-ati ascunselea cu un alt joc clasic din copilarie – Telefonul fara fir. In Mesagerul, o persoana aleasa vine cu un mesaj scurt, iar ceilalti trebuie sa se ascunda. Cand timpul expira, cautatorul pleaca sa ii caute pe ceilalti jucatori, iar cand il gaseste pe primul ii sopteste mesajul. Cel care “s-a pus” initial se intoarce la baza si asteapta pana cand urmatorul jucator gaseste un altul caruia sa ii transmita mesajul. Jocul continua pana cand toata lumea se intoarce la baza, iar ultimul jucator sopteste mesajul pentru a vedea daca se potriveste cu cel initial.
2. Baschet
In majoritatea parcurilor exista un teren de baschet sau cel putin un cos, pe care il poti folosi intr-o varietate de moduri pentru a juca jocuri distractive cu copiii. Daca exista un teren complet si ai cu tine un grup mai mare de copii mai mari, va veti imparti in doua echipe si puteti face un meci de baschet.
Pentru grupuri mai mici si copii mai mici, puteti incerca o versiune mai versatila si mai distractiva de baschet, care poate fi adaptata la diferite varste si abilitati. Jucatorii trebuie sa incerce pe rand sa dea la cos din cinci locatii diferite de langa cos sau cu cinci aruncari creative diferite.
3. Badminton
Badmintonul este un joc distractiv de care intreaga familie se poate bucura in parc. Desi va trebui sa veniti cu rachete si fluturasi si poate chiar un fileu, va fi relativ usor sa va instalati si sa va jucati intr-o zona intinsa, cu iarba. Fiecare jucator are o racheta pe care o foloseste pentru a lovi fluturasul de badminton si a-l trimite peste fileu catre jucatorii din echipa adversa. Daca fluturasul cade pe pamant de cealalta parte a fileului, primesti un punct. Castiga prima echipa care ajunge la 21 de puncte.
Se poate juca badminton la simplu, la dublu sau pe echipe si se pot ajusta regulile pentru diferite grupe de varsta si abilitati. De asemenea, se poate juca badminton si fara fileu, pur si simplu ca mod de a petrece timp liber si de a face miscare.
Ideal ar fi sa jucati badminton intr-o zi fara vant, pentru ca vantul poate lua cu usurinta fluturasii, afectand astfel jocul.
4. Bowling in aer liber
Adu toata distractia dintr-o sala de bowling, in parc! Acest joc va fi o activitate distractiva care te invita la miscare, de la aruncat bilele pana la reasezarea popicelor si (inevitabil) alergatul dupa bila, pentru ca nu ti-o va da banda inapoi…
Poti cumpara de la magazin seturi pentru bowling in aer liber sau poti face chiar tu un set usor, folosind doze de suc sau de bere sau sticle inalte, umplute cu nisip sau apa pentru a fi ceva mai grele. Fii creativ si transforma un joc de bowling intr-un proiect DIY pentru copii – foloseste apa colorata in interiorul sticlelor sau vopsea pentru a decora exteriorul si pentru a face jocul mai interesant.
In parc, aseaza dozele sau sticlele ca pe popicele de bowling si incercati, pe rand, sa le doborati cu o minge. Poate fi o minge de tenis, o minge mica de baschet sau orice alt tip de minge care functioneaza cel mai bine pentru varianta voastra de bowling. Tineti scorul si asezati cu totii popicele dupa fiecare runda. Castiga jucatorul care la finalul jocului are cele mai multe puncte.
5. JOCUL FUNIEI, sfoara razboinicilor sau Trage Sfoara
Un joc clasic de tabara sau de parc, Jocul Funiei este excelent pentru grupuri mari, indiferent de varsta. Tot ce iti trebuie pentru acest joc este o franghie lunga si o zona mare, cu iarba. Marcheaza pe sol o linie de mijloc si impartiti grupul in mod egal in doua echipe. Daca ai in grup copii cu varste si abilitati diferite, pune-i pe cei mai puternici si mai mari catre exterior si pe cei mai mici la mijloc. Cand jocul incepe, toata lumea va trage cat poate de tare de franghie pentru a incerca sa traga cealalta echipa peste linia de mijloc. Castiga echipa care va putea trage toata cealalta echipa peste linie desenata.
6. Ce fac eu sa faca toti
Acest joc pe care mai nou il vei gasi si sub denumirea de “Follow the leader” e unul dintre cele mai amuzante jocuri ale copilariei si o activitate usoara de parc ce nu necesita planificare si nici echipament specific. Este foarte placuta pentru copii mici si pentru grupuri de varste combinate.
Incepi cu mers prin parc, avand in spate un sir de copii care trebuie sa te urmeze. Participantii vor trebui sa iti copieze fiecare miscare, facand exact ce faci tu in trecerea prin parc: alergare, sarit, sarit intr-un picior sau invartit in cercuri. Daca gasesti ceva interesant de vazut, opreste-te si uita-te, iar toti ceilalti vor face si ei acelasi gest.
Da fiecarui participant sansa de a fi lider in acest joc distractiv, pentru ca cei mici se vor bucura foarte tare sa vina cu propriile miscari creative pe care toti ceilalti sa le imite. Incurajeaza jocul imaginativ si permite liderului sa rataceasca prin parc imitand animale, vehicule sau orice isi doreste el. Dupa ce s-a terminat terenul de mers, se alege un nou lider si o noua miscare ce va aduce grupul inapoi la start.
7. Semaforul
In acest joc distractiv, o persoana aleasa sa fie semafor va sta intr-un capat al unui teren sau a unei zone de joaca. Restul grupului va porni din cealalta parte a terenului si va urmari semaforul pentru a primi indicatii. Cand semaforul striga „Verde”, toti ceilalti jucatori se pot deplasa inainte. Cand semaforul striga “Rosu” toti jucatorii trebuie sa se opreasca din miscare si sa inghete pe loc. Pentru si mai multa distractie, Semaforul poate semnaliza culorile Verde sau Rosu intorcandu-se cu spatele, respectiv cu fata la jucatori.
Daca vreunul dintre jucatori este prins miscandu-se pe Rosu, el trebuie sa se intoarca la punctul de plecare. Primul jucator care ajunge de cealalta parte, langa semafor, castiga runda si devine semafor pentru urmatoarea runda. Este un joc excelent pentru copiii mai mici care invata astfel sa urmeze instructiunile.
8. Sotronul
Daca parcul tau preferat are o suprafata mare asfaltata sau betonata, luati cu voi niste creta pentru acest joc clasic de parc pentru copii! Pentru versiunea originala de sotron deseneaza celebra forma cu patrate si un cerc si numeroteaza casutele de la 1 la 8. Pentru sotronul mai modern, numerele vor fi de la 1 la 9 sau de la 1 la 10.
Pentru a incepe jocul, aruncati cu o pietricica, o bucatica de creta, sau cu o fisa intr-un patrat (in ordine – intai la 1, apoi la 2 si tot asa) si sari peste casuta cu piatra, continuand apoi sa sari pe restul numerelor. La intoarcere sari din nou in toate casutele pana ajungi la start. Da piatra urmatorului jucator, iar runda urmatoare continua cu urmatoarea casuta.
Daca arunci piatra in casuta gresita, pe langa sotron, sau daca te dezechilibrezi si cazi, pierzi runda. Scopul jocului este sa termini tot sotronul dand cu pietricica in fiecare casuta in parte. Jocul este foarte atragator pentru copii de toate varstele – mentine-l cat mai simplu pentru copiii mici si ajusteaza gradul de dificultate pentru copiii mai mari.
Desenati sotronuri cat mai frumoase cu creta colorata, sau in loc de numere faceti diverse simboluri personalizate, dand astfel celor mici ocazia de a-si valorifica atat creativitatea cat si invatarea.
Puteti incerca impreuna nenumarate variante de sotron, desenand forme spiralate in loc de sotronul clasic, sau sotronuri foarte lungi. Veti face astfel jocul clasic mai distractiv pentru copiii mai mari. De asemenea, puteti desena o serie de patrate, cu diverse instructiuni in interior, cum ar fi „sari intr-un picior”, „fa un dans scurt” sau „fa cinci sarituri pe loc”. Dati drumul la cronometru si vedeti cine poate citi si urma toate instructiunile in cel mai scurt timp.
9.Vanatoare de comori inspirata din natura
Aceasta activitate necesita ceva mai multa munca de pregatire, insa merita oricat pentru distractia pe care o vor trai copiii. Viziteaza locatia inainte pentru a planifica ce indicii ar trebui sa caute copiii, sau creaza liste cu articole mai generice de gasit, ajustate pentru varstele si abilitatile celor din grup. Inainte de a pleca in parc, da fiecarui participant la joc o lista cu indiciile sau lista de comori pe care va trebui sa le vaneze.
Iata ajustarile in functie de varsta.
Copii mici si prescolari. Pentru cei mai mici copii, fa o lista de vanatoare cu instructiuni simple si usor de urmat. Treci pe lista elemente cat mai generice – de exemplu, „copac” in loc de „stejar” sau „pasare” in loc de „macaleandru”. Include articole din natura, cum ar fi animale obisnuite, flori si insecte, precum si articole obisnuite din locul de joaca, precum banci, tobogane, leagane si multe altele. Foloseste cuvinte simple si litere mari pentru copiii care au invatat deja sa citeasca, iar pentru copiii mici apeleaza la imagini si roaga-i sa incercuiasca pe lista de cate ori gasesc cate un obiect pe care il pot colecta si aduce la baza (pietre, bete, frunze, flori, pene si multe altele).
Scolari. Pentru aceasta grupa de varsta, lista de comori poate fi ceva mai dificila, cu elemente mai specifice de gasit, cum ar fi anumite tipuri de copaci, flori sau pasari. De asemenea, in loc de lista poti oferi indicii pentru fiecare articol, pentru o provocare suplimentara. Cere-le copiilor sa scrie ce obiecte au gasit sau sa le deseneze.
O alta varianta este sa organizezi o vanatoare cu litere, copiii trebuind sa gaseasca obiecte pentru fiecare litera a alfabetului.
Preadolescenti si adolescenti. Copiii mai mari si adolescentii se pot descurca si cu liste mai dificile, cu articole mai greu de gasit, cum ar fi plante si animale mai rare sau concepte mai avansate, cum ar fi dovezi ale urmei de animale, vizuini, camuflaj, relatii cu animalele si multe altele. Adolescentii vor porni in cautare cu telefoane sau camere digitale pentru a captura dovezi fotografice ale descoperirilor pe care le fac.
O alta varianta este sa mergi inainte la locatie, sa ascunzi monede sau obiecte mici de-a lungul unei carari din parc si apoi sa oferi copiilor indicii cu privire la locatii.
Sursa: https://littletikescommercial.com/blog/fun-games-to-play-at-the-park/?lang=can
Comentarii recente