X

Lumea jocurilor de familie, sau a board game-urilor, asa cum le mai numim uneori, este astazi mult mai variata si ofertanta decat pe vremea cand noi insine eram copii. Si cu cat faci investitia mai devreme in jocuri, cu atat copiii tai se vor bucura mai mult si vor acumula amintiri frumoase. In plus, jocurile sunt atat de delicios de lipsite de sens incat atunci cand te joci cu copiii tai le transmiti mesajul ca timpul petrecut impreuna merita orice. Ceea ce este un mesaj minunat, nu-i asa?

In lista de mai jos vei regasi jocuri pentru copii ceva mai mari si care pot gandi deja strategic. Asa ca nu vei gasi jocuri pentru petreceri, jocuri cu cuvinte sau jocuri de dexteritate. De asemenea, nu vei gasi nici jocuri care necesita ore intregi pentru a fi finalizate sau care implica ore multe in care sa asimilezi regulile. Fii pe pace, insa: jocurile de mai jos sunt cele mai populare din ultimii ani.

Rauri, drumuri si cai ferate (5-12 jucatori, varsta 5+)
(Rivers, Roads & Rails)

Scopul jocului este acela de a construi o lume din rauri, drumuri si cai ferate! Fiecare cartonas trebuie sa se conecteze perfect cu urmatorul, astfel incat masinile, trenurile si vapoarele sa se poata deplasa dintr-un loc in altul.
Poti juca varianta originala, cu regulile din cutie, sau poti incerca alte doua variante ale jocului, pentru provocarea de a pune cap la cap o retea complicata de transport.

Incearca si:
Waterworks (2-4 jucatori, varsta 8+)
Carcassone Vanatori si Culegatori (2-5 jucatori, varsta 8+)

Gobblet, Quoridor si Catedrala (2 jucatori, varsta 7+)

Aceste jocuri se pot incadra la categoria “jocuri cu cuburi de lemn” si sunt toate jocuri logice de doua persoane, cu piese frumoase si reguli simple, dar cu o profunzime incredibil de cerebrala a jocului.
Poti spune ca seamana cu sahul, doar ca nu este la fel de lung si de plictisitor. Poate fi mai dificil pentru adulti decat pentru copii, pentru ca acestia din urma sunt mai obisnuiti sa isi foloseasca emisfera stanga a creierului, insarcinata cu procesele matematice si logice, in timp ce adultii e posibil sa aiba o emisfera dreapta mai bine dezvoltata, ca urmare a experientelor de viata. Oricum ar fi, toate sunt jocuri minunate si te vor tine in priza.

Incearca si:
Blokus Duo (2 jucatori, varsta 7+)
Patchwork Express (2 jucatori, varsta 6+)

Dutch Blitz (2-4 jucatori, varsta 8+)

Un joc surprinzator si incantator de bun („vonderful goot”, asa cum ne spune chiar cutia), chiar daca culorile nu sunt grozave, iar imaginea Amish baiat-fata de pe cutie nu e chiar cea mai captivanta. Insa chiar si asa, te va atrage sa joci de zeci si zeci de ori.
Scopul jocului este sa aranjezi consecutiv cartile in pachet (cam ca la Spit sau Solitaire) si sa o faci cu o viteza stresanta, asa ca nu juca cu persoane predispuse la cearta sau cu suparaciosi. Un pachet extensie vandut separat permite ca jocul sa poata fi jucat in 8 persoane si creaza un haos absolut.

Incearca si:
Dobble sau Spot It (2-8 jucatori, varsta 6+)
Taco Pisica Capra Branza Pizza (2-8 jucatori, varsta 8+)

Qwixx (2-5 jucatori, varsta 8+)

Un joc de familie cu zaruri, care se poate juca oriunde, in aeroporturi, cat astepti la medic sau pe drumuri mai lungi si acasa, unde nimeni nu are mai mult de cinci minute pentru un joc inainte de a reveni la treburi. Este un joc anticipativ, usor de invatat, rapid de jucat si niciodata plictisitor.

Incearca si:
Yahtzee sau Yams (2+ jucatori, varsta 8+)
Welcome to Your Perfect Home (1+ jucatori, varsta 10+)

Sushi Go (2-8 jucatori, varsta 8+)

Daca singurul lucru bun la acest joc de carti ar fi ilustratiile adorabile – toate acele role maki si creveti care rad la tine si iti fac cu ochiul – tot l-ai vrea. Dar Sushi Go este chiar un joc excelent si unul cu mai multa profunzime decat ti-ai imagina vazand atata dragalasenie. Este, de asemenea, o alta introducere excelenta si deloc descurajatoare in lumea jocurilor de strategie. Iar ca sa fim sinceri pana la capat, varianta extinsa, Sushi Go Party, e chiar si mai buna, dar e ceva mai scumpa.

Incearca si:
Point Salad (2-6 jucatori, varsta 8+)
Wingspan (1-5 jucatori, varsta 14+)

Splendor (2-4 jucatori, varsta 10+)

Pentru ca nu iti ia mult sa inveti sa il joci, acest joc captivant reprezinta o introducere excelenta pentru alte jocuri mai avansate de colectare a resurselor, care sunt si mai dificile si mai lungi – Colonistii din Catan, de exemplu, sau extrem de complexul Agricola, caruia este aproape imposibil sa ii supravietuiesti dar care este fantastic. In plus, toata lumea iubeste tematica bijuteriilor, iar in Splendor jetoanele bijuterie sunt dragute si grele.
Splendor este un joc rapid, in care jucatorii devin comercianti din perioada Renasterii care incearca sa cumpere mine de bijuterii, mijloace de transport, magazine – toate in scopul de a dobandi cele mai multe puncte de prestigiu.

Incearca si:
Rummikub sau Remi (2-4 jucatori, varsta 8+)
Azul (2-4 jucatori, varsta 8+)

Ticket to Ride (2-5 jucatori, varsta 8+)

Incheiem acest ghid de jocuri cu Ticket to Ride, un joc excelent cu tematica feroviara. Scopul pare destul de simplu – jucatorii trebuie sa finalizeze diferite obiective de pe traseu asezand trenuri pe o harta – insa designerul jocului il descrie ca un echilibru intens intre lacomie si frica. Un plus este ca pasionatii de trenuri (copiii in acest caz) vor fi atrasi in mod natural de acest joc.

Incearca si:
Sah chinezesc (2-6 jucatori, varsta 6+)
Power Grid (2-5 jucatori, varsta 13+)

Sursa: https://cupofjo.com/2022/09/19/21-family-board-games-that-are-actually-fun/