“Golful este un sport folosit foarte mult de gentlemanii din Scotia… Un barbat va trai cu 10 ani mai mult daca va face acest exercitiu o data sau de doua ori pe saptamana”, spunea Dr. Benjamin Rush (1745 – 1813).
Golful isi are originile intr-un joc care se juca pe coasta de est a Scotiei, intr-o zona apropiata de capitala Edinburgh. In zilele de inceput ale golfului, jucatorii incercau sa loveasca o piatra, deplasand-o pe dunele de nisip, cu un bat indoit sau cu un ciomag.
In timpul secolului al XV-lea, Scotia se pregatea sa se apere impotriva unei invazii a Vechiului Dusman. Pentru ca erau extrem de incantati de noua lor pasiune legata de golf, multi dintre scotieni au inceput sa isi neglijeze pregatirea militara, intr-atat incat Parlamentul Scotiei din perioada regelui James al II-lea a interzis acest sport in 1457.
Desi oamenii au ignorat per ansamblu aceasta interdictie, abia in anul 1502 jocul a castigat din nou aprobarea regala, cand regele James al IV-lea al Scotiei (1473 -1513) a devenit primul monarh al lumii care a jucat golf.
Popularitatea acestui joc s-a extins rapid in secolul al XVI-lea in Europa, datorita sprijinului regal de care a beneficiat. Regele Charles I a adus acest joc in Anglia, iar Mary I a Scotiei (Maria Stuart) a introdus acest joc si in Franta, in perioada in care a studiat acolo.
Primii pasi pentru golful in cadru organizat
Unul dintre primele terenuri de golf ale acelei perioade a fost la Leith, in apropiere de Edinburgh, o locatie care a gazduit de altfel si primul meci international de golf in 1682, cand Ducele de York si George Patterson, reprezentand Scotia, au invins doi nobili englezi.
Jocul de golf a devenit in mod oficial sport atunci cand gentlemanii jucatori de golf din Leith au infiintat, in 1744 primul club si au decis infiintarea unei competitii anuale cu premii in argintarie. Regulile pentru aceasta competitie au fost stabilite de catre Duncan Forbes si sunt reguli care si astazi par familiare multora dintre pasionatii de acest joc.
Prima referinta legata de golf in orasul sau natal recunsocut istoric, St Andrews, dateaza din anul 1552. Abia in 1754 totusi, Societatea de Jucatori de Golf din St. Andrews a fost formata, pentru a concura in cadrul competitiei sale anuale, urmand regulile din Leith.
Primul teren cu 18 gauri a fost construit la St Andrews in 1764, stabilindu-se astfel standardul recunoscut si astazi pentru acest joc. Regele William al VI-lea a distins clubul cu titlul “Royal and Ancient” in 1834. Datorita acestei recunoasteri dar si gratie terenului sau de buna calitate, Clubul de Gold Regal din St Andrews a fost considerat primul club de golf din lume.
La acest moment, jucatorii de golf utilizau crose de golf din lemn lucrate manual, facute din fag, iar mingiile erau facute din pene comprimate, invelite in piele de cal cusuta.
Secolul XIX si evolutia golfului
In timpul secolului al XIX-lea, puterea Imperiului Britanic s-a marit si a cuprins intregul glob, iar evolutia golfului i-a urmat indeaproape.
Primul club de golf infiintat in afara Scotiei a fost Clubul Royal Blackheath (in apropiere de Londra) in 1766.
Primul club de golf din afara Marii Britanii a fost in Bangalore, India (1820). Au urmat si altele rapid, inclusiv Royal Curragh, Irlanda (1856), Adelaide (1870), Royal Montreal (1873), Cape Town (1885), St Andrew’s New York (1888) si Royal Hong Kong (1889).
Revolutia Industriala din era Victoriana a adus cu sine multe schimbari. Aparitia cailor ferate a permis oamenilor simpli sa descopere zona din afara oraselor lor si sa ajunga pentru prima data in locuri pe care nu si le imaginasera niciodata. Ca si consecinta, cluburile de golf au inceput sa se inmulteasca peste tot. Metodele de productie in masa au fost adoptate pentru producerea de crose si de mingi de golf, facand ca jocul sa fie mult mai accesibil pentru oamenii de rand. Popularitatea jocului a explodat, asadar, in aceasta perioada.
Golful in America
Precursporul turneului British Open s-a jucat la Prestwick Golf Club in 1860, castigator fiind Willie Park. In perioada urmatoare aveau sa se nasca si alte nume legendare, precum Tom Morris, fiul sau Tom Morris junior, acesta ajungand sa fie primul mare campion, castigand evenimentul de patru ori consecutiv din 1869.
Asociatia de Golf din Statele Unite (USGA) a fost infiintata in 1894, pentru a reglementa jocul si in State, pana in anul 1900 fiind formate peste 1000 de cluburi de golf pe teritoriul Statelor Unite.
Pentru ca existau foarte multe fonduri datorita sponsorizarilor comerciale, SUA a devenit foarte repede centrul profesional al acestui joc.
Astazi, terenurile de golf in sine reflecta istoria acestui joc, terenurile din SUA prezentandu-se foarte frumos sculptate si intanzindu-se in parcuri cu peisaje perfecte, spre deosebire de cele din Marea Britanie, care sunt in general amplasate in zone aspre si aride, cu gauri in care poti ascunde celebrele double deckers din Londra.
Unele dintre cele mai faimoase terenuri de golf din lume se pot gasi inca in Scotia: numele lor evoca pasiunea si traditia jocului de golf. Gleneagles, The Old Course St. Andrews, Carnoustie, Royal Troon, Prestwick, sunt doar cateva dintre aceste nume istorice…
Comentarii recente