X

despre-halloween1Cateva informatii despre Halloween mai putin circulate

Pentru ca azi e Halloween, m-am gandit sa sarbatorim inca din prima parte a zilei cu cateva lucruri noi despre sarbatoare mortilor, lucruri nu ne-au prea atins ochii sau urechile pana acum. Crezi ca stii tot ce se poate sti despre Halloween din productiile hollywoodiene? Ei bine, eu cred ca…Halloween-ul ascunde multe mistere.

Iata o parte dintre ele:

1. Primele felinare de Halloween (Jack O’Lanterns) au fost sculptate din napi.

2. Termenul „witch” (vrajitoare) provine din „wicce”, cuvant care in engleza veche insemna „femeie inteleapta”. Se pare ca adeptii Wicca (miscare spirituala pagana) au fost respectati intr-un anumit punct al istoriei. Conform traditiei populare, vrajitoarele organizau doua mari intalniri  – Sabate – in fiecare an, una dintre ele chiar in noaptea Halloween.

3. Credeai ca din sutele, miile de fobii de pe aceasta planeta nu exista si una dedicata Halloween-ului? Ei bine, tin sa te anunt ca te-ai inselat! Frica intensa si persistenta de aceasta sarbatoare poarta numele de Samhnainophobia.

4. Bufnita este un simbol important al Halloween-ului. In evul mediu, europenii credeau despre bufnite ca ar fi vrajitoare, iar despre cantecul acestora se spunea ca prevesteste moartea cuiva

5. Conform unei legende irlandeze, felinarele din dovleci (Jack O’LAnterns) au fost botezate dupa un om tare zgarcit pe nume Jack. Pentru ca l-a pacalit de prea multe ori pe diavol, lui Jack al nostru i s-au inchis in nas atat portile iadului, cat si cele ale raiului. Astfel, a fost condamnat sa cutreiere pamantul, fluturandu-si lanterna, pentru a-i abate pe trecatori de la drumul lor.

6. „Halloween” este prescurtarea de la  „Hallows’ Eve” sau „Hallows’ Evening”, care inseamna seara dinaintea Sarbatorii tuturor sfintilor (All Hallows) – care se sarbatoreste de catre catolici in fiecare an, pe 1 noiembrie.

7. Irlanda este considerata tara in care a luat nastere sarbatoarea de Halloween.

8. Conform unei traditii, daca iti porti hainele pe dos si mergi cu spatele in  noaptea de Halloween, te vei intalni cu o vrajitoare. Mare grija la gurile de canalizare descoperite!

9. Pentru ca bugetul faimosului film Halloween (1978) a fost unul extrem de modest, personajul lui Michale Meyers a purtat masca folosita de William Shatner in Star Trek.

10. Inchei cu o…poveste de groaza: Harry Houdini (1874 – 1926), unul dintre cei mai faimosi si misteriosi magicieni din toate timpurile, a murit chiar in noaptea de Halloween, dupa ce a fost lovit de 3 ori in stomac. Poate ca nu si-ar fi gasit sfarsitul in acea noapte daca nu ar fi suferit de apendicita. Ghinion sau…razbunarea unor forte malefice? Muhahaha!

Un Halloween de groaza tuturor!