De la corturi in forma de clopot pana la case de lux in copaci, vei afla mai jos totul despre glamping si vei intelege de ce o evadare de tip glamping poate fi vacanta perfecta pentru tine.
Derivat de la cuvintele “glamour” si “camping”, glampingul este o evadare in aer liber care combina apropierea de natura (pe care o asociem in general cu campingul), cu luxul si confortul unei cazari perfecte in sistem self-catering. Este o forma de vacanta in natura care inseamna ca nu va trebui sa iti aduci propriul cort, saci de dormit si alte accesorii pentru camping, ci te poti orienta catre tabere gata asezate, pregatite deja cu toate accesoriile si elementele esentiale de care ai putea avea nevoie.
Desi este asociat cu luxul, glampingul poate varia foarte mult. Unele locatii pot oferi fiecare detaliu pe care ti l-ai fi putut dori vreodata, alaturi de caracteristici speciale precum jacuzzi, saune, dusuri cu presiune mare, salon de masaj, activitati si multe altele, in timp ce alte optiuni de glamping vor fi limitate la spatii de cazare mult mai rudimentare, poate cu paturi, asternuturi si doar unele facilitati ce tin de gatit. In consecinta, glampingul poate purta numele de “camping de lux”, dar nu implica neaparat ceea ce am numi lux intr-un hotel.
Indiferent de modul in care vrei sa il descrii, partea cea mai importanta este sa iti amintesti ca este o activitate distractiva, confortabila si poate fi un mod perfect de a te obisnui cu lumea campingului atunci cand te simti putin emotionat la gandul ca vei simti disconfortul traiului direct in natura.
Ce este glampingul?
Desi primele articole despre glamping au inceput sa apara in media undeva in anul 2011, cand a fost publicat de altfel si primul ghid al glampingurilor din intreaga lume, “Glamping Getaways”, termenul de “glamping” a intrat in Dictionarul Oxford al Limbii Engleze abia in anul 2016. Iar daca definitia de mai jos este suficienta pentru cei de la Oxford, atunci va trebui sa fie si pentru tine! Iata cum definesc ei glampingul:
“O forma de camping care presupune spatii de cazare si facilitati mai luxoase decat cele asociate cu campingul traditional”.
Cazarea in glamping
“Glamping” este un termen extrem de amplu si desi multe forme de cazare glamping, cum ar fi corturile clopot si corturile safari, au o legatura clara cu campingul traditional cu corturi din panza, exista multe alte locuri de cazare care sunt cu mult diferite de experienta efectiva de a sta intr-un cort.
Principalul aspect care nu ar trebui uitat, insa, este acela ca oricare ar fi tipul de cazare, pentru a fi considerat glamping acesta trebuie sa aiba o legatura reala cu exteriorul si sa ofere oaspetilor sansa nu doar de a se bucura de confort, ci si de a alerga fara oprelisti, de a se catara in copaci si de a sari in rauri, de a privi catre stele seara… pana la urma, de a trai genul de experiente pe care le asociem cu campingul.
Multe forme de cazare tip glamping ofera pe tot parcursul anului locuri de cazare rezistente la intemperii, adesea conectate la reteaua de electricitate, izolate si incalzite, sau posibilitatea folosirii unei sobe cu lemne. Casutele tip capsula din lemn pentru glamping, de exemplu, apar adesea in campinguri si sunt inchiriate in lunile de iarna, la fel ca si popularele cabanute.
Exista, de asemenea, o tendinta spre refacerea unor forme mai vechi de adapost si transformarea acestora in zone moderne de glamping. Iurtele mongole, utilizate in mod traditional de nomazii din stepa mongola si din toata Asia, au devenit o forma de cazare ideala, concepute asa cum erau ele la origini, atat pentru vremea calda, cat si pentru cea mai rece, in timp ce colibele ciobanesti, folosite in Anglia si Tara Galilor in secolele XVIII-XIX au devenit, de asemenea, o forma moderna de cazare.
Cu toate acestea, nu toate formele de cazare de tip glamping urmeaza design-urile populare. In Marea Britanie si Europa exista sute de locatii de glamping care ofera forme de cazare complet unice, personalizate, care nu pot fi gasite in alta parte. Astfel de exemple sunt sferele de lemn suspendate de copaci, autobuzele cu doua etaje cu destinatie schimbata, containere de transport, elicoptere vechi RAF si casute de basm in copaci, alaturi de multe alte optiuni.
Indiferent de varianta pe care o cauti, sunt sanse mari sa fie cineva care sa construiasca asa ceva. Nu trebuie decat sa cauti! Iar ca sa iti dam un punct de pornire perfect, incearca o varianta de glamping si fishing in Maramures, care e imposibil sa nu te cucereasca!
De ce sa alegi glampingul?
Exista un motiv pentru care glamping-ul a trecut de la o nisa restransa la o varianta de vacanta despre care a auzit toata lumea: este foarte distractiv! Convenabil, confortabil si nu in ultimul rand reusind sa ofere evadarea perfecta de la viata noastra agitata de zi cu zi, glampingul este extrem de atragator pentru aproape orice gen de turist. Iti ofera sansa de a te cufunda intr-o locatie si de a patrunde direct in natura si imprejurimi, dar in acelasi timp elimina toate neajunsurile campingului obisnuit. Iata mai jos doar cateva motive pentru care vei adora glamping-ul.
- Ai mai putin de impachetat: nu trebuie sa ai un cort, nu e nevoie sa iei cu tine scaunele pliante si poti uita de sacii de dormit. Cele mai multe locatii de glamping iti vor oferi aproape tot ce ai nevoie, astfel incat sa poti veni doar cu cateva schimburi de haine si o pasta de dinti.
- Poti dormi intr-un pat adecvat: nu trebuie sa iti faci griji pentru noptile intr-un cort racoros si scund, sau pentru somnul pe pamant noduros. Glamping inseamna spatiu suficient pentru a te ridica in picioare, paturi adecvate, pilote reale si sansa de a dormi profund.
- Mai mult timp de explorat imprejurimile: mai putin timp pierdut cu ridicarea cortului inseamna mai mult timp pentru a porni in explorarea zonelor. Pentru o evadare scurta de weekend, glamping inseamna ca nu trebuie sa iti faci griji cu privire la pierderea unor ore pretioase incercand sa pregatesti tabara cat mai adecvat. Altcineva a facut deja asta, astfel incat tu sa te poti concentra asupra lucrurilor importante.
- Este mai calduros decat campingul: fie ca este vorba de incalzire prin pardoseala, calorifere electrice sau o soba cu lemne de moda veche, cele mai multe forme de cazare glamping sunt adaptate sa aiba grija de confortul tau, indiferent de temperatura de afara!
- Nu-ti lipseste niciodata spatiul: spre deosebire de cazarea intr-un hotel sau intr-o pensiune, glampingul ofera copiilor sansa de a alerga fara oprelisti, de a se catara in copaci si de a profita la maximum de spatiul in aer liber. Exista mai putine reguli si, in general, o atmosfera mai relaxata. Daca pleci intr-o vacanta de familie, glampingul este o varianta cu mult mai buna decat cazarea la un hotel.
Comentarii recente