Campingul poate fi o experienta cae uneste si care ofera amintiri nepretuite pentru tot restul vietii – insa exista un mod garantat in care vacanta ta cu cortul poate deveni o experienta trista, iar acesta este alegerea cortului nepotrivit.
Corturile in care nu are loc tot echipamentul, care lasa sa patrunda ploaia sau tantarii, sau care se dezintegreaza pentru ca sunt facute prost pot da loc unor istorisiri amuzante peste 20 de ani, insa acum nu vor face decat sa te deranjeze si sa te faca sa simti ca ai aruncat banii pe fereastra.
Daca nu esti sigur ce trebuie sa cauti atunci cand cumperi un cort, nu iti face griji; ghidul de mai jos te va ajuta in mod cert.
Sa incepem cu inceputul
Atunci cand iti propui sa cumperi un cort este important sa retii ca nu exista masuri standard in productia de corturi. Ceea ce un producator va clasifica drept cort pentru doua persoane, un altul va numi cort pentru o persoana si asa mai departe.
Un mod bun de a incepe cautarea este sa te raportezi la dimensiune. Cele mai bune corturi pentru familii implica mult spatiu, atat pentru corpuri cat si pentru haine si pentru bagajele pe care vrei sa le tii in spatiul din interiorul cortului.
Hainele, sacii de dormit si alimentele ocupa spatiu. In general, regula este sa calculezi in plus fata de recomandarile producatorilor: daca un cort spune ca este facut pentru patru persoane, considera ca este bun pentru doua persoane. Astfel, o familie formata din patru membri sau mai mult va avea nevoie de un cort care este promovat pentru sase persoane. Daca mergi in camping alaturi de copii sau daca ai adolescenti care isi doresc intimitate, ia in calcul sa cumperi un cort cu camere sau zone separate, astfel incat sa aiba posibilitatea sa se retraga.
De asemenea, este o idee buna sa cumperi un cort in care toata lumea sa poata dormi in sacii de dormit fara sa atinga peretii cortului, pentru a evita sa le fie frig sau sa aiba parte de umezeala neplacuta in timpul noptii. Chiar si cu o ventilatie excelenta, corturile pot face condens pe peretii interiori.
Pe de alta parte, ca sa mentii o temperatura placuta in interior va fi necesar sa alegi un cort facut dintr-un material anume si sa urmezi cele mai bune sfaturi.
Alege o dimensiune mai mare
Inainte de a merge la cumparaturi e bine sa stii inaltimea tuturor persoanelor alaturi de care vei calatori in general, precum si care sunt dimensiunile reale ale cortului pe pamant.
Daca ai un cort care iti place foarte mult si pe care vrei sa il inlocuiesti, informeaza-te cu privire la masurile acestuia, astfel incat sa alegi aceeasi varianta placuta. De asemenea, daca esti incepator e bine sa iti faci inainte un minim research, absolut necesar. Prietenul tau de 1.80 iti va multumi ca nu ai cumparat cu cort care sa ii dea dureri de spate de cate ori incearca sa se ridice in picioare.
Tot legat de cifre e bine sa cauti anumite detalii importante atunci cand alegi un cort: inaltimea maxima sau cel mai inalt punct al sau, astfel incat sa stii cat de inalt este cu adevarat, care sunt dimensiunile podelei si planului si volumul, care va fi mai mic daca alegi un cort cu unghiuri abrupte. Acestea iti vor oferi o imagine exacta asupra interiorului cortului si a spatiului real pe care ti-l ofera.
De asemenea, va trebui sa tii cont de destinatia pe care o va avea cortul pe care il cumperi. Daca il vei cara in mod regulat din masina catre locul de amplasament sau daca il vei lua cu tine in drumetii e bine sa alegi un cort mai usor sau mai simplu de transportat. Daca, insa, ai tendinta de a cobori din masina fix in locul in care vei pune cortul, nu trebuie sa iti faci prea multe griji cu privire la portabilitatea cortului pe care il alegi.
Alege cortul in functie de sezon
Care este anotimpul care iti place cel mai mult pentru camping si ce conditii si imprejurimi iti plac cel mai mult? Poti face fata vantului, ploii si zapezii, dar trebuie sa ai neaparat cortul adecvat pentru aceste conditii meteo.
Corturile sunt in general clasificate in functie de sezon. Corturile pentru un singur sezon sunt foarte fragile si ieftine si nu te vor proteja de niciun fel de intemperie, cu exceptia unei brize usoare.
Pentru persoanele care merg in camping si in sezonul mai rece dar nu pe zapada sau pe gheata se recomanda, in general, corturile pentru 3 sezoane, care pot face fata frigului, ploii si vanturilor. Daca iti doresti o optiune pentru campingul serios de iarna, cauta corturi de 3-4 sau 4 sezoane, care sunt mai grele, mai solide si menite sa rezistente campingului la munte in conditii de vreme foarte rece.
Foi, bete si verande
Unul dintre cele mai bune si mai elementare ponturi pentru cumpararea unui cort este sa stii care sunt componentele acestuia si cum functioneaza.
Un cort gonflabil, de pilda, este mai usor si mai rapid de montat decat un cort cu bete, care trebuie ridicat si stabilizat cu ajutorul betelor si cu multa munca sustinuta. Prima optiune este mai buna daca ai copii mici, care se plictisesc repede, insa adolescentii s-ar putea bucura chiar de provocarea de a pune pe picioare un cort cu bete old-school.
Daca vrei sa mergi cu cortul intr-o locatie cu o vreme renumita pentru caracterul imprevizibil, viteza cu care se monteaza cortul este de baza, in cazul in care apare o furtuna pe nepusa masa.
Cand vine vorba despre materiale, majoritatea corturilor de astazi sunt facute dintr-un nylon sintetic si cu cat numarul de fibre este mai mic, cu atat materialul va fi mai usor.
Poti opta pentru bete din fibra de sticla sau aluminiu; fibra de sticla este mai casanta, dar oricum ar fi, asigura-te ca ai cu tine un kit de camping care sa includa si bete de rezerva, pentru situatia in care ai parte de vreun accident.
Este recomandat sa iti iei un cort cu o folie de sol deja cusuta ferm si profesionist, astfel incat sa nu fii nevoit sa iti faci griji si sa te chinui sa montezi un cort a carui folie de sol se uda si se prafuieste.
Folia de protectie impotriva ploii, de deasupra cortului tine ploaia la distanta, asa ca alege un cort cu o folie cu o dimensiune semnificativa si de incredere.
Mergi in camping cu familia? Gandeste-te la un cort cu zona de veranda sau o zona similara care sa fie waterproof. O poti folosi pentru a stoca echipamentul ud, poti gati atunci cand vremea este proasta si, in plus, vei avea la dispozitie un spatiu acoperit distinct fata de cel in care dormi.
Testeaza inainte de a cumpara
Daca ai ocazia sa testezi un cort asamblat inainte de a-l cumpara, analizeaza cu atentie si nu fi timid. Vanzatorii de corturi sunt obisnuiti ca persoanele interesate sa faca o achizite sa testeze, sa se aseze, sa se intinda… totul pentru a vedea cat spatiu au la dispozitie in timpul somnului.
Dupa ce ai facut o achizitie, fa cel putin o asamblare de test inainte de iesi in natura cu adevarat, pentru a te asigura ca nu te chinui cu instructiuni la prima vedere in vacanta. Indiferent unde mergi, e bine sa ai la tine intotdeauna un kit de reparatii pentru cort complet echipat, astfel incat sa fii pregatit pentru situatia in care cortul tau se strica.
In curand, noul tau cort va deveni o parte din familie!
Sursa: https://www.experiencefreedom.co.uk/blog/your-essential-guide-to-buying-a-tent/
Comentarii recente