Berea este o varietate speciala de bauturi, racoritoare si placuta. Insa bautura in sine inseamna mai mult decat gustul amar si spuma caracteristica. Bautura are mai degraba un buchet complex si rasfata bolta palatina cu multiplele sale varietati, pe care vei fi extrem de bucuros sa le descoperi in timpul unei degustari de bere.
Descoperirea detaliilor complexe ale berii in cadrul unei degustari – in loc sa o pui pur si simplu in pahar si sa o dai pe gat – poate fi foarte interesanta: te va ajuta sa inveti mai multe despre aceasta bautura si sa-ti alegi varianta sau variantele preferate. Iata mai jos 10 dintre aspectele esentiale pe care ar trebui sa le stii inainte de a lua parte la o degustare de bere.
1. Afla care sunt tipurile de bere
Exista doua tipuri majore de bere – berea de tip Ale si berea Lager. Cele doua se diferentiaza prin metodele de preparare, precum utilizarea diferitelor tipuri de drojdie si de tehnici de fabricare.
Lager este cel mai comun tip de bere, se produce la temperaturi scazute si are nevoie de cateva luni de depozitare in conditii aproape de inghet. Acest pas contribuie la paleta aromatica fina si clara a acestui stil de bere.
Berea Ale, in schimb, trece prin procesul de productie la temperaturi mai mari, ce introduc arome fructate in bautura. Berile hibride sunt o varianta populara in prezent, ele combinand o varietate de drojdie folosita pentru a prepara berea Ale cu tehnicile de productie Lager, pentru a da bauturii un finish puternic si fin.
2. Invata care sunt stilurile
Exista o diversitate incredibila de stiluri de bere, fiecare dintre ele avand in sine o nisa caracteristica. Este important sa intelegi aceste stiluri pentru a explora aromele inascute ale berii. Iata mai jos cateva stiluri populare pe care ar trebui sa le stii.
Pale Ale Indian se numara printre cele mai bine vandute stiluri de bere artizanala, cu aroma sa intensa de hamei, malt echilibrat si unele varietati care prezinta note fructate, florale si picante. Pilsner-urile sunt o varietate mai mare, provenind din Republica Ceha si avand un gust dominant de hamei.
Stout si Porter sunt considerate adesea tipuri noi de bere, mai degraba decat un stil in sine. Stout are un corp dens si accente de ingrediente dulci si prajite. Aceste beri au in mod obisnuit o culoare inchisa. Porter-urile sunt destul de similare cu berile Stout, cu exceptia faptului ca au un gust si o senzatie ciocolatoasa.
Berile Amber sunt usor de diferentiat datorita paletei lor de culoare, mergand de la ambra deschisa pana la rosu, dar si datorita accentelor de caramel cu gust de malt. Ele pot fi ori Ale, ori Lager.
3. Curata-ti frecvent bolta palatina
Scopul unei degustari de bere este acela de a te bucura de aromele adanc inradacinate intr-un pahar inalt si spumos. Cel mai bun mod de a face asa este sa iti cureti frecvent bolta palatina, pentru a diferentia intre ingredientele fiecarei noi varietati.
Clateste gura dupa fiecare bere si reia procesul fresh, pentru a te bucura de aromele complexe si de notele din fiecare pahar pe care il gusti. Soarbe doar putina apa si invarte-o in cavitatea bucala, fara sa o inghiti. Arunca apoi apa din gura cand esti gata sa continui degustarea.
4. Bea intotdeauna din pahar
Degustarea de bere este o experienta intuitiva, foarte diferita de galgaitul unei sticle reci intr-o zi fierbinte de vara. De aceea, cel mai bun mod de a intelege si de a explora berea este sa o pui intr-un pahar potrivit. In acest fel vei reusi sa ii eliberezi notele totale de aroma si de gust si vei avea o experienta minunata.
5. Toarna corect
Nu doar temperatura, ci si turnarea corecta a berii te ajuta sa creezi cantitatea adecvata de spuma, un aspect crucial pentru orice bere imbuteliata. Daca nu vei face asta vei ajunge sa inghiti pur si simplu gaz.
Tine paharul inclinat la un unghi de 45 de grade si incepi sa torni berea usor, pana cand paharul este pe jumatate plin. Indreapta apoi paharul si toarna restul berii in mijloc ridicand usor sticla. Aproximativ 3 cm de spuma in partea de sus a paharului vor fi perfecti pentru a savura bautura.
In ultima vreme berea la doza a devenit un mod din ce in ce mai popular de a te bucura de varietatile artizanale. Aceste doze vin in culori si designuri vibrante, sunt eco-friendly si protejeaza eficient integritatea si gustul bauturii. Ele sunt usoare si usor de savurat oriunde, fara sa fii nevoit sa pui berea in pahar.
6. Fii atent la temperatura
Temperatura la care degusti berea contribuie la accesarea gustului si aromei sale autentice. O bere prea rece sau prea calda va influenta gradul de carbonatare si amareala bauturii.
Scoate berea din frigider si tine-o la temperatura camerei timp de cel putin 15 minute inainte de a incepe degustarea. Pentru ca degustarea sa fie perfecta, va trebui ca berea sa fie rece.
Cea mai indicata temperatura pentru berea Lager este cuprinsa intr-un interval de 4-7 gade Celsius, in timp ce pentru berile Ale temperatura recomandata ajunge la aproximativ 10 grade Celsius. Berile Ale mai tari necesita temperaturi mai ridicate, de aproximativ 12-15 grade Celsius.
7. Nu o da pe gat pe toata
Degustarea de bere inseamna sa incerci multe stiluri si varietati diferite. Tocmai de aceea, un punct important pe care trebuie sa il retii este sa nu bei niciodata prea mult.
Incearca sa bei doar 60-90 de ml din fiecare varietate. De asemenea, limiteaza numarul de stiluri la 12-14 per sesiune. Aceste ponturi te vor ajuta sa reduci riscul de a obosi bolta palatina sau de a te imbata prea tare.
8. Mesteca pentru a bea
Plimbatul bauturii prin cavitatea bucala este o practica obisnuita la degustarea de vin. In mod similar, mestecarea berii in gura te va ajuta sa scoti la iveala textura complexa a bauturii, un mix intre un varf spumos si un corp mai greu. Dupa ce inghiti, acorda-ti un moment pentru a analiza cat de intense sunt aromele si cat de mult persista. Aceste puncte te vor ajuta sa intelegi si mai bine textura intensa a bauturii.
9. Bea in ordinea corecta
Ordinea in care degusti tipurile de bere este esentiala pentru a te bucura de aromele diferite prezente in bautura pe care o ai in fata. Alegerea la inceput a berilor cu arome curajoase si aromate iti va coplesi papilele gustative si va face ca restul experientei sa fie plictisitoare.
Cel mai bun mod de a face o degustare este sa iti incalzesti papilele gustative cu varietati usoare, care au un gust simplu si accente usoare de arome amare sau dulci. Berile Ale albe sau Lager Pale sunt o alegere buna pentru inceput.
10. Alege intotdeauna prospetimea
Varietatile proaspat preparate sunt cea mai buna alegere pentru o degustare de bere. Degustarea berii mai vechi de cateva luni nu va fi probabil o experienta care sa merite, pentru ca aromele autentice pot fi contaminate de depozitare.
Punctul ideal de degustare, daca vrei sa savurezi si sa te bucuri de detaliile fine ale bauturii, este o luna. Orice trece de 90 de zile efectiv nu mai merita incercarea.
Gasirea celor mai potrivite tipuri de bere pentru gustul tau tine de experimentarea fara prejudecati a unui numar mare de varietati.
Pentru a obtine un short list cu favoritele tale iti va fi foarte util sa inveti mai multe despre aceasta bautura. Foloseste ponturile de mai sus pentru a te bucura de urmatoarea degustare de bere cu arome distractive si delicioase.
Sursa: https://massbrewbros.com/beer-tasting-guide-10-must-know-essentials/
Comentarii recente