X

frumusete interioara

Frumusete interioara – in umbra frumusetii exterioare

Ieri, in timp ce ma plimbam cu bicicleta pe stradutele Bucurestiului, intr-o incercare de a scapa de zabuseala din micul meu apartament, am observat un lucru: orasul este plin ochi cu saloane de infrumusetare. La orice colt de bloc, de lux sau pentru toate buzunarele, saloanele de frumusete isi fac aparitia „cocheta” si ne promit ca daca le vom calca pragul, magia se va produce si vom fi toate frumoase.

Sa nu crezi ca incerc sa atac cumva frumusetea exterioara, nici vorba de asta. Mai mult, trebuie sa recunosc ca sunt fascinata de frumusetea exterioara, mai ales de aceea in care se oglindeste o doza de frumusete interioara.

Cu siguranta ai auzit in repetate randuri ca frumusetea interioara e cea care conteaza si asta nu te-a pus prea mult pe ganduri pentru ca cei mai multi dintre noi ne vedem frumosi pe interior… Cat de adevarata e aceasta perspectiva?

Frumusete interioara. Ce inseamna?

Ti s-a intamplat si tie probabil de multe ori sa traiesti cu impresia ca stii foarte bine ce inseamna o notiune, un concept si totusi sa fii incapabil sa il explici. Asta am patit si eu intr-o polemica despre frumusete interioara pe care am purtat-o cu un amic la ceas de seara. Tot incercand sa imi pun in ordine gandurile mi-am dat seama ca imi este putin greu sa explic clar ce inteleg eu prin frumusete interioara.frumusete interioara

Totusi, dupa cateva ore de „dezbateri”, presarate cu mici pauze, mi-am decretat pozitia: in dictionarul propriu, frumusetea interioara inseamna: generozitate, bunatate, inteligenta, pasiune, umor, gandire pozitiva si nu in ultimul rand capacitatea de a iubi.

Intorcandu-ma la saloanele de frumusete, de la care mi-a zburat gandul spre topic-ul de fata, am inteles si eu intr-un final de ce am ajuns sa fim atat de obsedati de infrumusetare exterioara: pentru ca a devenit foarte usor sa ne infrumusetam la exterior.  In schimb, interiorul se cosmetizeaza mult mai greu si din cauza asta am ajuns sa il neglijam bazandu-ne pe superficialitatea lumii in care traim.

Frumusete interioara…la lumina

Mi-as dori macar pentru o zi sa se vada frumusetea/uratenia interioara a lumii. Interiorul, mintea si sufletul (distinctia este pentru cei care accepta si latura spirituala umana) neglijat, torturat cu emotii negative si infometat de informatii s-ar putea sa ne sperie. Asa ca ziua imaginara de care vorbeam e posibil sa semene cu una apocaliptica, grotesca, plina de monstri.

Din fericire, faclia care lumineaza aceasta lume urata este speranta, speranta ca lucrurile vor evolua de la nivelul superficial al frumusetii exterioare, la care se pare ca ne-am poticnit, spre unul al frumusetii interioare.