X

fericire maxima

Fericire maxima printre femeile din Romania

In cazul in care nu stiai, aproximativ 55% dintre femeile din Romania declara ca sunt fericite cu viata pe care o au, conform studiului Discovery Networks (She: In cautarea fericirii), realizat la jumatatea anului trecut pe un esantion de 5.500 de femei.

Ce am mai aflat despre fericite:

Ele pretuiesc mai mult decat orice sanatatea. Femeile sunt de parere ca pentru o viata fericita, sanatata este mai importanta decat aspectul fizic – lucru valabil pentru toate tarile implicate in studiu: in cazul Romaniei, 98% dintre femei cred ca sanatatea-i mai decat toate.

Barbatii care le fac fericite. Pentru ca nu pot fi fericite singure, femeile din Romania isi aleg parteneri la care apreciaza urmatoarele calitati: intelegere si loialitate (89%), onestitate (78%), simtul umorului (54%). Situatia financiara (18%) si aspectul fizic (8%) nu se regasesc printrele primele 10 calitati pe care trebuie sa le bifeze domnii care vor sa intre in gratiile doamnelor supuse la acest studiu – lucru valabil pentru toate tarile in care s-a desfasurat cercetarea.

Fericire maxima in cazul femeilor casatorite…

Acestea fiind mai fericite (46%) decat cele care sunt implicate intr-o relatie de concubinaj (40%) sau cele care sunt implicate intr-o relatie, dar nu locuiesc cu partenerul (32%). Femeile casatorite care s-a declarat fericite sunt de doua ori mai multe decat cele necasatorite care au sustinut acelasi lucru (21%).

Dar cum mai trebuie sa fie si cativa nori pe cer, iata care sunt temerile si presiunile sociale mentionate de doamnele intervievate:

51% dintre femeile tinere (20-29 ani) resimt presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, aflandu-se intr-un moment al vietii  in care nu au atins echilibrul interior din punct de vedere al carierei, relatiei amoroase si banilor.

30% dintre femeile din aceeasi categorie de varsta sunt de acord cu afirmatia: „Exista prea multe asteptari in ceea ce ma priveste. Prea multi se asteapta sa fiu perfecta.”

51% sunt de acord si cu urmatoarea afirmatie: „Nu am obtinut cat de multe mi-as fi dort pana la varsta mea.”

Femeile tinere mai simt presiunea ca trebuie sa „reuseasca din prima”.

Fericirea maxima pentru noi?

Nu pot incheia fara a spune cu mana pe inima: nu cred ca fericirea poate fi masurata, analizata, inchisa in niste procente. Ea se gaseste in ochii oamenilor. Poate ca ar trebui sa ii privim mai des in ochi pentru a vedea cam cata dreptate au avut realizatorii studiului si apoi ar trebui sa poposim si noi putin in fata oglinzii.