X

fara televizor

Cum ar fi viata fara televizor?

Ajungi acasa obosit, arunci pantofii intr-un colt al camerei, iti pui rapid ceva de mancare pe o farfurie mare si iti ocupi locul pe canapeaua/ fotoliul din fata televizorului… Ti se pare cunoscut acest scenariu? Ei bine, el, televizorul, inca este unul dintre cele mai importante obiecte din casa unui roman.

Ornat adesea cu un mileu facut de bunica si un bibelou, televizorul este pentru multi un portal catre o lume mai palpitanta, dar in care sunt doar spectatori ai evenimentelor. Din nefericire, fenomenul este unul mai nociv decat am putea crede, insa, orbiti fiind de lumina lui calduta si de personajele fantastice pe care ni le infatiseaza, nu vedem pericolul.

Fara televizor, inainte!

Un adevar fericit este ca exista in acest moment destule persoane care reusesc sa traiasca fara televizor si, din cate am vazut, o duc chiar foarte bine. Se informeaza din ziare online, mai vad un film la cinema sau pe calculator insa, cel mai important, nu raman hipnotizati in fata unui lung sir de programe de o calitate cel putin indoielnica.

Nu esti convins ca, fara televizor, viata ta (reala) ar fi mai palpitanta? Ei bine, ma gandeam eu… Si de asta, am „pus la cale” cateva motive pentru care TV-ul este un obicei nociv. Iata-le:

1. Viata e scurta. Ei bine, timpul zboara si, desi uneori uitam asta, cu totii avem o data limita. De ce sa pierdem timp pretios din existenta noastra cu ochii fixati spre ecranul televizorului, cand am putea sa facem ceva cu adevarat?

2. Provoaca dependenta. Orele imobile petrecute in fata TV-ului au „darul” de a deveni rapid o boala de care cu greu ne lecuim. Iar partea cea mai distructiva a acestui obicei este ca ajungi sa nu mai tii cont de ce anume privesti. Reclame, emisiuni cu „vedete”, barfe, seriale, toate acestea iti asediaza creierul zi de zi, pentru ca TV-ul (comparativ cu o carte sau cu un film) nu se termina niciodata…

Asadar te rog, te rog mult, te implor, / Du-te si scapa de televizor. / Si-n locul lui poti sa agati / Un minunat raft plin cu carti. ~ Roald Dahl

3. Iti afecteaza grav creativitatea. Privitul la TV nu necesita mare implicare din partea ta, iar creierul intra intr-o stare de amorteala care, in timp, poate deveni extrem de periculoasa pentru gradul tau de creativitate si chiar de…inteligenta.

4. Devii un mare lenes. Cred ca acesta este de fapt marele motiv pentru care ar trebui sa limitam privitul la TV: lenea fizica si intelectuala. Ea nu face decat sa ii degradeze la exterior si pe interior pe iubitorii acestui obicei – vezi stereotipul americanului supraponderal blocat in fotoliul din fata tv-ului cu munti de mancarea pe burta. Nu e o imagine prea frumoasa, nu-i asa?

Fara TV: o propunere

Uite ce iti propun: lasa TV-ul pentru o saptamana. Ascunde telecomanda, scoate din priza TV-ul si vezi cum o sa te simti. Iar pe viitor, daca chiar nu mai rezisti tentatiei si pornesti masinaria, incearca sa te opresti pe acele programe de unde se mai poate desprinde un fir de informatie utila, non-mondena.