X

fara regrete

Fara regrete, dupa o viata plina

Nu stiu daca ai observat, dar in general cele mai multe regrete sunt referitoare la lucrurile pe care nu le-am facut in viata, nu la greselile pe care le-am comis, cu sau fara voie, iar un articol recent publicat in The Guardian mi-a confirmat acest lucru si… mi-a dat o lectie.

O asistenta medicala din Australia care s-a ocupat cu ingrijirea paliativa multi ani a facut o lista cu cele mai comune 5 regrete ale persoanelor aflate la sfarsitul vietii, alaturi de care a fost pana in ultima clipa… Si ne-a impartasit si noua intelepciunea lor, pentru ca noi sa incercam, macar, sa ducem o viata fara regrete.

Pentru o viata fara regrete… iata-le pe primele 5

1. As fi vrut sa am curajul sa duc viata pe care mi-am dorit-o eu, nu pe care altii au dorit-o pentru mine…

Acesta este cel mai comun regret al celor care privesc in urma si realizeaza ca majoritatea viselor lor au ramas doar… vise, iar totul din cauza deciziilor pe care le-au luat de-a lungul anilor. Insa, din pacate, ne dam seama de acest lucru doar atunci cand este prea tarziu.

2. As fi vrut sa nu fi muncit atat de mult…

“Acesta a fost un regret al fiecarui pacient pe care l-am ingrijit. Au ratat tineretea copiilor lor si clipele in compania parintilor…” a spus asistenta, completand ca toti si-ar fi dorit sa intoarca timpul si sa nu repete greseala de a-si fi dedicat intreaga viata… planului profesional.

3. As fi vrut sa fi avut curajul sa dau glas sentimentelor mele…

Foarte multe persoane isi ascund adevaratele sentimente pentru a nu da nastere conflictelor sau, pur si simplu, din lipsa de curaj. Si chiar daca sunt sentimente pozitive sau negative, ascunderea lor poate conduce la afectiuni fondate pe amaraciune si regret.

4. As fi vrut sa pastrez legatura cu prietenii mei…

Ne petrecem viata afundati in problemele personale si uitam de persoanele dragi… pentru a ne aduce aminte pe ultima suta de metri. Faptul ca nu au acordat atentia necesara relatiilor cu persoanele apropiate de-a lungul vietii pentru ca, la final, sa simtim prea puternic dorul si lipsa lor este unul dintre cele mai mari regrete ale oamenilor.

5. As fi vrut sa-mi fi permis sa fiu mai fericit…

“Multi nu realizeaza, pana in ultimele clipa, ca fericirea este o alegere personala.”, iar frica de schimbare este cea care i-a determinat sa pretinda ca sunt fericiti cand, atat in fata altora cat si fata de ei insisi….

Incepe de astazi sa traiesti… fara regrete!

fara regrete
Da glas gandurilor si sentimentelor tale, nu-ti fie frica sa pasesti pe carari neumblate, implineste-ti in fiecare zi un vis sau macar o dorinta, cat de mica! Bucura-te de viata, de sanatatea si de tineretea ta pentru ca doar amintirile sunt cele care raman cu noi pana la capat. 🙂