X

Zi dupa zi, viata curge pe nesimite. Cat ai clipi, te trezesti ca anii au trecut pe langa tine cu o viteza inimaginabila. Parca mai ieri erai un copil lipsit de griji. Iti petreceai zilele jucandu-te, tavalindu-te in nisip, noroi sau zapada, fara sa-ti pese de nimic. Pe atunci supararea dura maxim 10 minute, dupa care uitai orice necaz si reluai joaca de unde o lasasesi.

A urmat perioada adolescentei in care totul parea posibil. Dar, ori de cate ori iti luai avant, aparea ceva care-ti taia elanul; fie parintii se trezeau ca e prea indraznet ce ai de gand sa faci, fie buzunarul fluiera prea tare pentru gandurile tale, fie se trezea vreun prieten cu gura mare ca e depasita ideea ta…

Si uite asa, te-ai trezit angajat intr-o multinationala, cu o viata chinuita de rutina, facand in fiecare zi acelasi lucru, tanjind dupa zilele in care primul fulg de nea nu te intrista, alarma nu suna cu noaptea-n cap si nu duceai grija facturilor.

Mai trec cativa ani, ai o familie, un copil, care depinde de tine, si te simti tot mai lucid si fara chef de aventura. Ai un loc de munca de pastrat, oameni care se bazeaza pe tine, meditatii de platit si mancare de pus pe masa.

S-au dus de mult vremurile in care-ti permiteai sa fii excentric. Lucrezi peste 10 ore pe zi, de multe ori si in timpul liber, le furi celor dragi din timpul petrecut impreuna ca sa-ti termini munca, esti mereu preocupat si obosit.

Te trezesti la batranete, albit si cu riduri si. Copilul a plecat la casa lui si esti deja bunic. Te pregatesti de pensie si incepi sa te simti batran, fara sa stii ce-ai mai putea face cu viata ta. Cei mai frumosi ani s-au dus, iar acum nu mai ai nici forta, nici energia de a incerca ceva nou.

 Nu exista momentul potrivit. Momentul potrivit este acum!

Timpul nu are rabdare cu nimeni.

Iar asta ar trebui sa scriem cu litere mari pe o hartie, s-o inramam si s-o transmitem din tata-n fiu, ca principiu de viata si mare taina ce nu trebuie pierduta din vedere.

experiente noi

Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a trai, pentru a incerca lucruri noi, pentru a te bucura de viata si pentru a iesi din zona de confort. E drept, se spune ca exista o varsta si un timp pentru orice. Dar niciodata nu trebuie sa renuntam sa visam, sa speram, sa ne oferim sansa de a trai senzatii noi.

Sunt autori celebri care spun ca operelor scrise de ei le lipsea stralucirea, in vremea in care se limitau la a scrie din imaginatie, la a inventa povesti si personaje si ca operele de succes le-au pus in pagina abia dupa ce au inceput sa traiasca diferite experiente.

Nu putem trai din carti, nici prin intermediul altora. Cine stie, poate ca viata pe care o traim aici, acum, este singura care exista pentru noi si poate ca se va termina mai repede decat ne-am imagina. Ar fi dramatic ca la final sa regreti toate lucrurile pe care n-ai avut curajul de a le incerca.

Sunt studii publicate, marturii ale personalului medical sua din azile, care spun ca marile regrete ale celor ce au inchis ochii in astfel de locuri aveau legatura nu cu lucrurile pe care le-au facut, ci cu cele pe care nu le-au facut, sansele de care NU au profitat, timpul pe care NU l-au petrecut alaturi de cei dragi.

Deseori, ne impunem limite singuri. De multe ori, ne este mai usor sa dam vina pe cei din jur, sa ne gasim scuze si sa ne ascundem dupa fricile noastre. De multe ori, avem nevoie de un soc pentru a ne trezi din rutina si comoditate. Nu sunt putine situatiile in care o persoana si-a schimbat viata dupa ce a luptat cu o boala grava sau dupa ce a pierdut o persoana draga.

Probabil, in situatii limita realizam efemeritatea existentei noastre si faptul ca suntem mici si neputinciosi. Este nevoie uneori sa simti fiorul mortii, pentru a aprecia mai mult viata.

Ne petrecem o mare parte a timpului regretand trecutul sau temandu-ne de viitor. Dar uitam ca trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul nu ne apartine decat in parte. Tot ce avem este prezentul si pe acesta ni-l putem scrie singuri.

Asadar, prezentul este cel mai bun moment pentru a incerca sa transformam in realitate tot ce am visat ca vom face intr-o zi. Nu suntem plante, nu suntem larve; suntem oameni si avem atat sansa, cat si datoria de a trai cu pasiune, de a simti… de a nu ne lasa o viata intreaga purtati de val, striviti sub greutatea rutinei!

experiente noi

Nu este un efort financiar prea mare sa te duci la un aerodrom si sa platesti un zbor cu avionul, un salt cu parasuta, sa te lasi purtat de aripile unei parapante. Nici macar nu e nevoie sa-ti asumi singur riscul. Poti zbura alaturi de instructori specializati, cu sute de ore de exercitiu, care se vor asigura ca te vei intoarce cu bine la sol. Si nu doar ca te vei intoarce intreg, dar te vei intoarce mai bogat. Sunt suficiente cateva minute de adrenalina pentru a-ti reda increderea in tine, dorinta de a trai, de a incerca mereu lucruri noi.

experiente-noi

Viata, fericirea, sunt formate din bucatele, din momente de bucurie pura, de clipe in care ai simtit nevoia sa uiti de toti si toate, sa deschizi gura si sa tipi. Iar acestea sunt momentele pe care ti le vei aminti pana in ultima ta clipa si care te fac sa te simti cu adevarat viu.

Indrazneste sa-ti iei rucsacul in spate si sa pleci in expeditia pe care o tot planifici. Apuca-te de orele alea de dans pe care ti le propui de mult. Invit-o in oras pe vecina, careia ii tot arunci ocheade de 3 ani, pana nu ti-o sufla altul. Muta-te pe insula aia, unde ai fost in vacanta acum 5 veri si unde ti-ai promis ca te vei intoarce si-ti vei reface viata. Scrie-ti prezentul!