X

era geologica

Esti pregatit sa pasesti intr-o noua era geologica?

Suntem o generatie… privilegiata. Nu doar ca am asistat la trecerea intre milenii, dar acum se pare ca suntem si matorii trecerii omenirii intr-o noua era geologica, mai precis in Anthropecen, denumire provenita de la cuvintele grecesti “om” si “era” pentru ca… ne-am cam facut-o cu mana noastra.

Mai precis, era in care vom intra saptamana aceasta, in urma anuntului ce urmeaza a fi facut in cadrul conferintei “Planeta sub presiune” de la Londra, conform Evz.ro este determinate de cele mai importante schimbari care s-au petrecut la nivel global , adica disparitia a mii de specii de animale, cresterea temperaturilor globale si aparitia deseurilor radioactive. Acum, inca ne aflam, oficial, in era geologica numita “Holocen”.

Dar cand a inceput noua era geologica?

Vom afla cu precizie de la geologi in… cateva mii de ani. Insa, pana atunci, ne putem multumi cu cateva ipoteze: spre exemplu, conform BBC.co.uk, unii oameni de stiinta considera ca aceasta era geologica a debutat acum mii de ani, odata cu devoltarea agriculturii, altii vorbesc despre anul 1800, an in care populatia a atins 1 miliard de oameni si nivelul de dioxid de carbon a inceput sa creasca semnificativ, iar altii pun totul pe seama celui de-al Doilea Razboi Mondial, cea mai mare schimbare venind odata cu bomba nucleara, in 1945.

Lasand trecutul la o parte, important este acum viitorul… unul care nu suna prea bine, multe dintre schimbarile pe care omul le-a provocat fiind, cel mai probabil, ireversibile. Nu ne ramane decat sa speram ca urmasii nostri ne vor ierta si vor fi putin mai intelepti decat ne-am dovedit noi a fi…

O noua era geologica, un semnal de alarma

Si chiar daca poate parea insegnifiant, gestul de a nu lasa apa sa curga fara sens la robinet, de a colecta gunoiul selectiv sau de a strange gunoiul pe pajiste dupa ce am petrecut la un gratar poate contribui la schimbarea traiectoriei pe care ne aflam…

In final, va las cu cateva imagini impresionante ale lumii, asa cum arata ea in… noua era: