X

editare foto

Editare foto: aproape la fel de batrana ca fotografia

„Au trecut probabil mai putin de 10 minute din momentul in care a fost inventata fotografia pana cand oamenii si-au dat seama ca pot minti prin fotografii”, a declarat regizorul Errol Morris intr-un interviu, anul trecut. Inainte ca Photoshop, chiar calculatoarele sau aparatele foto digitale sa intre in vietile noastre, fotografiile vechi erau si ele modificate cu ajutorul unor procedee speciale. Inainte ca toate aparatele foto moderne si uneltele de editare foto sa existe, fotografii apelau la tot felul de metode ingenioase pentru a compensa limitarile tehnologice ale vremurilor de atunci.

Editare foto scoase de la naftalina

– in secolul al XIX-lea, pentru a imbogati paleta monocroma, pigmentii erau aplicati pe portrete pentru ca acestea sa para mai vii si realiste;

– tot in secolul al XIX-lea, fotografii de peisaje se confruntau cu un obstacol dificil: sensibilitatea inegala a emulsiilor vechi conducea la un un aspect patat si supraexpus al cerului. Totusi, fotografi ca Gustave Le Grey si Carleton E Watkins au reusit sa depaseasca acest obstacol si sa obtina peisaje deosebite prin imprimarea a doua negative pe aceeasi coala de hartie  – unul expus pentru teren, celalalt pentru cer.

– extrem de multe fotografii au fost manipulate in scopuri politice sau ideologice. Cu ajutorul unor metode speciale, anumite personaje dispareau ca prin minune din fotografii, in special la comanda unor lideri precum Hitler.

– retusarea trasaturilor, eliminarea unor defecte nu sunt procedee noi, „infrumusetarea” unor chipuri pe hartia fotografica fiind o provocare carora foarte multi fotografi i-au facut fata.

Editare foto: mai putin vorbe, mai multe imagini

Rememorarea unor file ingalbenite de istoria fotografica a fost starnita de Metropolitan Museum of Art din New York, unde norocosii pot admira o expozitie ce cuprinde peste 200 de fotografii exceptionale modificate inainte ca Photoshop sa existe. Propun, asadar, sa vorbim in imagini si sa ne minunam impreuna de ingeniozitatea unor fotografi care nu dispuneau nici de a mia parte din toate uneltele ajutatoare la care avem astazi acces in domeniul fotografiei. Exemplele vin din zone de interes artistic, politic, jurnalistic, publicitar etc.

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto

editare foto