X

e vineri

E vineri: 10 curiozitati despre aceasta zi

Iata ca am reusit: e vineri! Pentru toti eroii care au luptat cot la cot pentru a invinge zilele saptamanii si pentru a cuceri weekendul:

1. Americanii au o vorba: ‘TGIP’- ‘Thank God Is Friday’. Nu e o vorba deloc rea si cred ca putem rezona cu ea chiar si aici in Romania.

2. Conform unor legende antice, Joi si Vineri erau doi ingeri care ii conduceau pe oameni in rai. Si daca ne gandim ca pentru multi dintre noi weekendul e un fel de rai…

3. Fobia de vineri 13: Paraskevidekatriaphobia. Se pare ca de aceasta boala sufera circa 20 de milioane de americani si inca vreo cateva zeci de milioane de europeni.

e vineri

4. Friday (Vineri) este personaj in nuvela lui Daniel Defoe, “Robinson Crusoe” – prizonierul de culoare pe care Crusoe il salveaza de pe mana unor canibali si care devine insotitorul sau.

5. Vinerea este zi libera in Islam.

6. In majoritatea locurilor lumii s-a adoptat saptamana lucratoare de 5 zile, iar vinerea a devenit zi de sarbatoare, ocazie de celebrare si relaxare: “Friday’s syndrome”.

7. Legendara trupa The cure a dedicat unul dintre cele mai faimoase cantece ale lor zilei de vineri: “Friday I’m in love”.

8. In tarile catolice, vinerea este a sasea, nu a cincea zi din saptamana.

9. In vechile triburi germanice, ziua era dedicata zeitei Freya, de aici si numele englezesc “Friday” cu care a fost botezata mult iubita zi.

10. In 1826, Vyazemsky a scris poemul “7 vineri in saptamana”…lucru pe care vi-l doresc si voua! 🙂