X

dovada de iubire

O simpla dovada de iubire

Sa presupunem ca te-ai indragostit – poate chiar s-a intamplat, daca nu, sunt sigura ca ai habar despre ce vorbesc. Care este primul lucru pe care il faci atunci cand iti dai seama ca ti-a picat cu tronc cineva? Astepti sa iti dea un semn, faci tu primul pas, nu faci absolut nimic? Ce te faci cand sentimentele tale nu sunt impartasite de destinatarul afectiunii tale?

Felul in care ne facem cunoscute sentimentele,  felul in care iubim, felul in care facem fata deceptiilor amorului, sunt diferite. Important este, citeam si eu undeva: „sa ne mentinem noi insine/ in timp ce devenim din ce in ce mai mult impreuna/ ca sa putem sa stim si maine de ce iubim,/ pe cine iubim.” (ivcelnaiv.ro)

O dovada de iubire nu se cumpara, se culege din suflet

Iubim ca parinti, ca fii, ca frati, ca prieteni, ca jumatati de cuplu, si ne straduim sa pastram in ceea ce facem coordonatele unui sentiment atat de plin de bunatate, de iertare, de intelegere. Caci aceasta este varianta veritabila a iubirii, cea calma, inteleapta, usor navalnica din cand in cand si nu geamana diabolica, geloasa, capricioasa, vinovata, razbunatoare.

Scrisoarea de mai jos, trimisa de celebrul scriitor John Steinbeck fiului sau Thomas, indragostit pentru prima oara, este o dovada de iubire si intelepciune. Doua tipuri de iubire rasar din randurile epistolare, cea a unui tata pentru fiul sau, si iubirea romantica (pentru sotia sa si cea a fiului sau pentru Susan). Oricat am fi de experimentati in incalcelile amoroase ale vietii, poate nu ar fi rau sa citim aceste randuri atat de sincere si simple (asa cum ar trebui sa fie si iubirea):

„New York

10 noiembrie 1958

Draga Thom,

Am primit scrisoarea ta in aceasta dimineata. Iti voi raspunde din punctul meu de vedere, urmand ca, desigur, elaine sa iti raspunda dintr-ale ei.

In primul rand: daca sunteti indragostiti, e un lucru bun: este cel mai bun lucru care se poate intampla oricui. Nu lasa pe nimeni sa-l facamic sau neinsemnat in ochii tai.

In al doilea rand: exista mai multe tipuri de dragoste. Unul este acel lucru interesat, meschin, zgarcit si egoist, in care unii utilizeaza dragostea pentru a-si da importanta. Acesta este tipul urat si schilodit. Celalalt este o revarsare a tot ceea ce este frumos in tine – de la bunatate, la consideratie si respect – nu numai respectul in plan social, ci un respect mult mai mare care vine din recunoasterea unicitatii si valorii unei alte persoane. Primul tip te poate face bolnav, mic si slab, in timp ce cel de al doilea poate revarsa in tine forta si curaj si bunatate. Si chiar o intelepciune pe care nu stiai ca o ai.

Spui ca nu este un foc de paie. Daca simti atat de profund, atunci cu siguranta ca nu este un foc de paie. Dar nu cred ca ma intrebi ce simti. Tu stii asta mai bne decat oricine altcineva. Ce iti doresti este ca eu sa te ajut cu ceea ce ai putea face in aceasta privinta, iar acesta este un lucru pe care pot sa ti-l spun.

Acorda-i gloria pe care o merita si bucura-te de ea si fii recunoscator pentru asta. Darul iubirii este cel mai bun si mai frumos dar. Incearca sa-l traiesti din plin. Daca iubesti pe cineva – nu este nimic rau in a spune asta – trebuie doar sa-ti amintesti ca unii oameni sunt foarte timizi si, uneori, declararea iubirii trebuie sa tina cont de aceasta timiditate.

Fetele au un mod de a sti ceea ce simti, dar, de obicei, le si place sa le spui ceea ce simti.

Uneori se intampla ca, dintr-un motiv sau altul, sentimentele tale sa nu fie impartasite, insa asta nu inseamna ca tot ceea ce simti este mai putin bun sau mai putin valoros,

Si, nu in cele din urma: stiu ceea ce simti pentru ca si eu am simtit asa si sunt bucuros ca ti se intampla si tie.

Vom fi bucurosi sa o intalnim pe Susan. Va fi foarte binevenita. Iar Elaine va face tot felul de pregatiri pentru ca asa este felul ei si va fi foarte bucuroasa. Si ea stie despre iubire si poate ca iti va fi mai de folos decat pot eu sa iti fiu.

Si nu va faceti griji ca va veti pierde iubirea. Daca este adevarata, nu se va intampla. Principalul lucru este sa nu va grabiti. Nimic din ceea ce este bun nu se pierde.

Cu dragoste,

Tata”