X

dictionar de vise

Dictionar de vise: 5  lucruri incredibile despre „filmele” de sub pleoape

Atunci cand luminile se sting si capetele iau nerabdatoare drumul pernutelor pufoase, creierele noastre nu isi dau shut-down ci continua sa produca suficienta energie pentru a crea vise. De ce unii dintre noi se zvarcolesc prin cosmaruri teribile in timp ce altii plutesc extaziati printre norisori? Oamenii de stiinta vin cu raspunsuri intr-un mic dictionar de vise.

Dictionar de vise: sa deschidem ochii

1. Visele violente trag un semnal de alarma. Daca nu era suficient sa trecem cu bine prin terifiantele cosmaruri…clasice, uneori ele sunt strabatute si de manifestari violente: lovituri, tipete. Asemenea vise pot fi primele semne ale unor tulburari neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson sau dementa, potrivit unui studiu publicat in 2010 in revista Neurology. Zic sa nu ne panicam, insa nici sa neglijam semnalele.

2. „Pasarile de noapte” sunt mai predispuse la cosmaruri. Statul pana tarziu poate veni cu anumite avantaje, insa daca vrei sa te cufunzi in mod fericit pe taramul viselor, ar fi cazul sa nu exagerezi cu noptile pierdute – zic…specialistii.

3.  Barbatii viseaza mai mult despre sex decat femeile. Socant, nu? 😛 Daca in timpul orelor petrecute cu ochii deschisi barbatii le intrec pe femei la capitolul ganduri cu tenta sexuala, ei bine, se pare ca gandurile se tranforma in vise in timpul orelor de somn. In timp ce dansii se delecteaza cu astfel de naluciri, partenerele lor de somn sunt mai predispuse la cosmaruri. Unde este dreptatea, va intreb, doamnelor?…

4. Iti poti controla visele! Daca esti interesat de visele lucide, in care sa detii controlul asupra lucrurilor petrecute, ar trebui sa te asezi la computer sau sa te folosesti de orice consola dedicata…jocurilor video. Se pare ca persoanele care petrec ore intregi in fiecare zi in mediul jocurilor video sunt obisnuite sa controleze realitatea virtuala, lucru care se poate traduce in vise. De multe ori, gamerii reusesc sa controleze extrem de bine propriile vise, ca si cum ar fi caractere intr-un joc video. Sper totusi ca niciunul dintre cititori nu se va transforma intr-un gamer impatimit dupa citirea acestor randuri.

Pana vom obtine un dictionar de vise in toata regula…

…care sa ne spuna semnificatiile fiecarei inchipuiri in parte, propun sa ne bucuram pe cat putem de orele noastre de somn, adesea atat de putine… Vise cat mai placute!