X

detector de minciuni

Detector de minciuni pentru mincinosult din/ de langa tine

Fie ca e vorba de o prietena care „se jura” ca a tinut doar pentru ea acel detaliu picant pe care i l-ai povestit acum ceva vreme, sau poate iubitul/ iubita care „nu ar putea sa te insele niciodata!”, adevarul e ca ti-ai dorit la un moment dat un detector de minciuni. Insa daca nu cumva ai pile pe la politie, e cam greu sa obtii asa ceva. Varianta low-cost ar fi sa te transformi chiar tu intr-un detector de minciuni. Cum faci asta? Nu e greu, trebuie doar sa fii atent(a) la unele reactii ale mincinosului, care il dau de gol.

Un detector de minciuni cu chip uman

Complice in toata aceasta operatiune iti este Edward Geseilman, profesor de psihologie la UCLA (University of California, Los Angeles). El a publicat un studiu in care a sintetizat cele mai frecvente gesturi care tradeaza minciuna.

Iata care sunt semnele pe care ar trebui sa le urmaresti:

– Cand este luat la intrebari, mincinosul incearca sa fie cat mai evaziv posibil. El iti va spune numai esentialul dintr-o intamplare. „Marea majoritate a oamenilor care mint prefera sa nu dea prea multe detalii, fiindca exista riscul sa nu si le aminteasca mai tarziu”.
– Desi mincinosul nu spune prea multe, el are tendinta de a da oferi justificari ori detalii irelevante despre putinele lucruri povestite, fara a-i fi cerute.
detector de minciuni– Are tendinta sa raspunda la intrebari repetand intrebarea, poate in ideea de a castiga timp pentru gasirea unui raspuns. De exemplu: „Ce ai facut aseara?” „Ce am facut aseara?”

– De multe ori mincinosul monitorizeaza reactia asculatorului la lucrurile spuse de el. „Incearca sa vada daca ai muscat momeala.” Din acest motiv, mincinosul obisnuieste sa vorbeasca lent in incearcarea de a construi o poveste plauzibila si in acelasi timp pentru a urmari reactiile interlocutorului. Asta nu inseamna ca daca o persoana iti vorbeste lent, ea va fi automat acuzata de minciuna. Mincinosii, spre deosebire de cei care nu mint, cred ca vorbirea inceata poate fi suspecta si din acest motiv, atunci cand reusesc sa construiasca in minte ceva plauzibil, cresc ritmul discursului. „Oamenii care spun adevarul nu isi modifica dramatic rata de vorbire intr-o singura fraza”, ne lamureste Geseilman.

– Un alt element care il da de gol pe mincinos este faptul ca isi musca buzele si evita contactul vizual. „Asa arata ca ceva nu este in regula. Inseamna ca trebuie sa se gandeasca bine la un raspuns.”

– Cel care spune adevarul nu se va da in laturi de la detalii, in cazul in care ii sunt solicitate. In schimb, mincinosul va refuza de cele mai multe ori sa ofere detalii.
– Un alt indiciu este ca mincinosul isi indreapta gesturile spre propria persoana: isi aranjeaza hainele, invarte pe deget o suvita de par…

Detector de minciuni sau…instrument de tortura?

Ia aminte, acum ca ai la indemana informatiile de mai sus, ca detectorul de minciuni se poate transforma int-un instrument de tortura nu doar pentru cel luat la intrebari (a.k.a mincinos) ci si pentru tine, asa ca foloseste-l doar atunci cand iti doresti cu…adevarat sa afli adevarul. Nu transforma dorinta de a cunoaste adevarul intr-o obsesie. Crede-ma, se vindeca greu!