X

despre sarut

Despre sarut: De ce, cine, cum asa?

Sunt lucruri pe care le facem de atat de multa vreme, pe care le vedem in jur si avem impresia ca exista dintotdeauna, ca sunt bine infipte in aparatul nostru genetic, ca lumea nu ar putea exista fara ele. Unul dintre aceste lucruri este sarutul, pe care (sper eu!) l-am experimentat cu totii.

Despre sarut vreau sa povestim…

…si cred ca nu se va impotrivi nimeni unui subiect atat de placut.

Iata 4 lucruri pe care (probabil) nu le stiai despre sarut:

1. Este o deprindere dobandita – asadar, nu am fost proiectati sa ne sarutam si daca nu am vedea pe nimeni in jurul nostru facand acest lucru, probabil ca ne-ar lua ceva pana am descopei placerea sarutului. Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca sarutul a aparut in preistorie, cand mamele pasau intre dinti mancarea bebelusilor, si apoi le-o ofereau din gura, pentru a-i convinge sa manance. Cand bebelusii cresteau, mamele se foloseau de acest obicei pentru a-i linisti.

2. Desi ti se poate parea imposibil, exista oameni in aceasta lume care habar nu au de existenta sarutului. Conform antropologilor, sunt destule triburi pentru care sarutul este necunoscut.

3. Folositor mai ales femeilor: le permite sa isi adulmece partenerul perfect. Cercetatorii fac lumina, spunandu-ne ca femeile depisteaza instinctiv mirosul barbatilor ale caror gene contin proteine diferite de ale lor. Astfel, ele pot alege un partener cu care sa poate concepe un copil cu sistem imunitar cat mai performant.

4. Cimpanzeii bonobo se saruta asemeni oamenilor – aceasta specie are 98,7% din ADN in comun cu oamenii si se saruta la fel ca noi, cu gura deschisa.