X

despre karma

Cateva lucruri despre karma, pe intelesul tuturor

Fara a vorbi prea mult despre principiile budiste legate de reincarnare si vieti anterioare sau viitoare, as vrea sa ne oprim putin asupra unui concept, al carui inteles ar trebui sa ne faca pe toti sa reflectam putin asupra vietii pe care am dus-o pana acum. Sa vorbim asadar despre karma

Karma este un concept filosofic-religios, prin care fiecare actiune – fizica sau spirituala – are in mod inevitabil o urmare. Orice vorba, gand ori actiune este  ca o amprenta lasata asupra personalitatii noastre, care la un moment dat in viata (aceasta sau urmatoare) se va reflecta sub forma de karma negativa sau pozitiva.

Despre karma negativa si pozitiva…

Daca e sa dam crezare acestui concept, atunci cand avem impresia ca ceva ne pica din cer, sau cand ni se pare suntem urmariti de ghinion, e posibil sa fie vorba despre karma pozitiva sau…negativa care ne urmareste din trecut – din aceasta viata, sau dintr-o viata anterioara (conform budismului). Despre karma pozitiva…numai de bine. Insa ce ne facem cand parca ghinionul ne pandeste cu un ranjet pe fata, asteptand sa ne sperie din secunda in secunda? Atunci cand intampinam tot felul de dificultati, avem tendinta sa ne plangem, sa avem o atitudine negativa si astfel amplificam karma negativa. Pentru a o anula, trebuie sa raspundem cu karma pozitiva.

Ca si in matematica, ceva negativ se anuleaza cu ceva pozitiv. Cum construiesti karma pozitiva? In primul rand, printr-o atitudine optimista si rabdatoare in fata problemelor pe care le intampini. In al doilea rand, trebuie sa te pui pe facut…fapte bune. 🙂 Fiecare fapta sau vorba buna creeaza karma pozitiva, pana si un simplu zambet si un gand pozitiv indreptat spre cineva este benefic pentru karma.

Din bunatate se naste karma pozitiva…

Despre karma si yoga…

despre karmaPotrivit invataturilor lui Budha, circumstantele in care ne nastem si traim sunt rezultatul direct al vietilor anterioare. Insa, asta nu inseamna ca suntem pierduti si ca nu putem sa ne influentam evolutia spirituala ori echilibra balanta energetica din jurul nostru. Una dintre metodele care ne poate ajuta sa ne transformam karma negativa in una pozitiva este yoga, un exercitiu de meditatie apartinand unei alte religii dharmice (hinduismul).

Foarte multi au gasit prin yoga calea catre auto-cunoastere si eliberare, reusind sa isi echilibreze viata si sa depaseasca unele evenimente mai putin fericite.

Despre karma si yoga s-ar mai putea vorbi multe, insa ii las pe cei care aleg sa urmeze cursurile de yoga sa vina cu completari informate in ceea ce priveste efectele karmice resimtite.