X

despre intuitie

Despre intuitie, pentru cei care se bazeaza pe ea

Fara a patrunde adanc intr-un camp pe care nu l-am studiat in profunzime, am incercat sa gasesc o mica si usor de inteles explicatie pentru episoadele de sclipire, in care facem o alegere, luam o decizie, bazandu-ne strict pe intuitie. Mai ales noi femeile, folosim adesea ca argument „intuitia feminina” atunci cand luam o decizie pe care nu putem sau nu dorim sa o explicam in fata unui individ din cealalta tabara. 😛

Ei bine ea, intuitia, aceasta rezolvare rapida a unei situatii, tine de latura subconstienta a personalitatii noastre, acea parte a mintii care nu este controlata in mod direct de ratiunea si vointa noastra.

„Nu lasa zgomotul opiniilor celorlalti sa vorbeasca mai tare decat vocea ta interioara. Ai curajul de a-ti urma inima si intuitia. Ele stiu ceea ce iti doresti cu adevarat sa devii.” ~ Steve Jobs

Ce ne spun specialistii despre intuitie…

Intuitia este departe de a fi o chestiune supranaturala, asa cum sunt tentati unii sa creada… Ea se bazeaza pe experientele trecute, pe informatiile si cunostintele acumulate de-a lungul timpului. Chiar daca nu ne dam seama, tot ce am invatat, citit, prins „din zbor”, a ramas stocat undeva intr-un coltisor al mintii noastre, chiar daca latura constienta a uitat respectivul lucru. Subconstientul este, se pare, mai strangator decat constientul… Aceste informatii, ascunse in cotloanele mintii noastre, sunt folosite de creier in diferite moduri, unul dintre ele fiind intuitia.

Se pare ca, pana la urma, experienta nu e doar mama intelepciunii, ci si a intuitiei. Feminina sau nu, adevarul este ca intuitia ne-a oferit de multe ori solutii rapide si corecte la problemele intampinate de-a lungul timpului.

Despre intuitie si…stimularea ei

Atunci cand esti in fata unei decizii si te bazezi pe intuitie, iata ce poti face pentru ca decizia luata sa fie una inspirata:

1. Trebuie sa te calmezi, sa iti eliberezi mintea de ganduri si temeri, pentru a nu reactiona impulsiv. Primul pas al intuitiei este asadar calmarea.

2. Trebuie sa te deschizi la puncte noi de vedere. Nu trebuie sa privesti problema doar dintr-o perspectiva, e bine sa ai acces la mai multe viziuni, pentru a da glas in mod corect intuitiei.

In concluzie, despre intuitie numai de bine… E indicat totusi sa nu ne bazam exclusiv pe ea de prea multe ori, ci sa o adaugam in rationamentele noastre atunci cand avem si alte puncte de reper in gasirea solutiei corecte.