X

despre frumuseteDespre frumusete, in cateva cuvinte

Multe s-au zis, scris ori cantat despre frumusete.

Nu vreau sa vorbim insa azi in termeni de frumusete ce a inspirat poeti, a starnit razboaie ori a scris mari tragedii.

Nu, as vrea sa vorbim despre frumusete in mod stiintific. Sa vedem care sunt factorii care alcatuiesc frumusetea (fizica) si sa mai aflam cate ceva despre oamenii frumosi (fizic). In fine, hai sa vorbim despre frumusete ca niste cercetatori.

Ce ne spun oamenii de stiinta despre frumusete

ᴥ Idealul de frumusete nu este un mit. Poti sa treci prin fata ochilor un milion de chipuri si vei vedea ca numai un pumn dintre ele te va impresiona. Cum reusesc acestea sa te farmece?

Ei bine, conform cercetatorilor de la Universitatea din Toronto, atunci cand…analizam frumusetea figurii unei persoane, doua elemente sunt cruciale. Unul dintre acestea este axa verticala dintre ochi si gura si cealalta e linia orizontala ce uneste ochii. Ei, oamenii de stiinta, ne spun ca femeia ideala are urmatoarele „coordonate”: distanta dintre pupile este 46% din intreaga fata, iar distanta dintre ochi si gura reprezinta 36% din distanta dintre linia parului pana la barbie. Sa trecem la masurat! 😀

ᴥ Partea stanga a fetei este intotdeauna partea buna. Cercetatorii au remarcat, in cadrul unui studiu care a analizat 10 portrete ale unor femei si 10 ale unor barbati, ca partea stanga a fetei este mai placuta din punct de vedere estetic.

ᴥ Frumoasele si frumosii castiga mai mult. Oamenii frumosi castiga cu 5% mai mult decat colegii lor, mai putin inzestrati de natura la acest capitol. Un studiu realizat in 2005 de Federal Reserve Bank din St. Louis indica faptul ca oamenii inalti si frumosi aduna mai multi bani in cont decat colegii lor.

ᴥ Oamenii frumosi sunt mai fericiti. Potrivit economistilor de la Universitatea din Texas, legatura dintre frumusete si fericire se bazeaza in mare parte pe beneficiile economice: cu cat oamenii arata mai bine castiga mai bine si se casatoresc cu oameni la fel de frumosi (si de capabili financiar, aparent). Cine spunea ca banii nu aduc fericirea?

ᴥ Persoanele atractive au IQ-ul mai mare. De parca nu le ajungea frumusetea, cei inzestrati de natura cu distinse calitati fizice sunt, dupa cum constata cercetatorii de la London School of Economics, si mai…destepti. Dupa spusele acestora, femeile atractive au coeficientul de inteligenta cu 11.4 puncte peste medie, iar barbatii de acelasi „soi” au un IQ cu 13.6 puncte mai generos decat media.

ᴥ Preferam prietenia oamenilor atractivi. Pentru ca sunt frumosi, destepti si bogati, e normal sa atraga dorinta celor din jur, nu? Asadar, ne dorim sa avem in preajma persoane atragatoare, din curiozitate sau pentru ca suntem fermecati de increderea pe care o au in fortele proprii aceste fapturi divine.

Exista oare si o parte ma putin stralucitoare a frumusetii, un dezavantaj al acestui „har”? Ei bine, psihologul Maria Agthe a descoperit faptul ca cei care arata bine pot intampina dificultati in obtinerea unei burse, avand mai putine sanse decat candidatii cu aspect…obisnuit. De asemenea, frumosii pot avea probleme la locul de munca, din cauza invidiei celor mai putin frumosi.

Acestea sunt o parte din… marile descoperiri facute de oamenii de stiinta in domeniul frumusetii. Insa experienta persoanala bate (cel putin la acest capitol) insemnarile stiintifice, asa ca pot spune in gura mare si cu mana pe inima ca frumusetea nu e un lucru care vine numai din exterior si ca niciodata o pereche de ochi nu va vedea nimic la fel ca o alta pereche de ochi. Traim intr-o lume subiectiva, slava Domnului!