X

degustare de vinuriDegustare de vinuri, picatura aromata a unei zile insipide

Vinul…un miracol pentru simturi, dar si pentru corpul uman. Gustul, parfumul, culoarea, proprietatile benefice, toate acestea fac dintr-un pahar de vin o adevarata experienta.

Insa, cand se trece de la un pahar la o sticla sau mai mult, miracolul devine dezastru, in sensul ca nu-ti mai imbata doar simturile, ci si pe tine. De aceea, pe principiul “ce-i mult strica”, asa cum se intampla cu orice lucru minunat, si vinul trebuie sa fie in cantitati mici (si diverse) pentru a-l aprecia la adevarata valoare.

Totusi, putini dintre noi se pot bucura de multe soiuri de vin valoroase (la propriu si la figurat), deci cum putem sa zicem si noi ca stim ce gust are vinul x, vechi de y ani si pastrat in z conditii? Exista o modalitate – degustare de vinuri, adica stil, gust, istorie, rafinament…toate intr-o picatura.

Ritualul dintr-o picatura – degustare de vinuri

Trebuie sa recunoastem, barbatii se pricep la alegerea bauturilor…iar daca nu,  cu siguranta si-ar dori. Intrebarea este daca sunt  constienti sau nu ca, la o prima intalnire, pot cuceri cu adevarat o femeie daca stiu sa aleaga un vin bun. Si nu este vorba doar despre stiinta, ci si despre atitudine, despre acel “ceva” in plus adus imaginii unui barbat.

Dar degustare de vinuri inseamna mai mult decat o simpla activitate, aceasta este un adevarat ritual aflat sub semnul meticulozitatii, fiecare amanunt contribuind la formarea unei experiente cu adevarat multisenzoriala.

In ceea ce numim degustrare de vinuri, fiecare picatura conteaza, la propriu! Pentru a fi degustat cum se cuvine, vinul nu trebuie sa depaseasca 1/3 din capacitatea paharului, iar paharul trebuie sa fie de un anumit tip. Apoi, acesta se indreapta spre lumina si se examineaza fluiditatea, culoarea, perlarea lichidului, daca degustarea nu este una “oarba”, caz in care se pot utiliza si pahare negre.

Pasul urmator consta in rotirea paharului pentru a “forta” aroma sa strapunga aerul, dupa care se miroase usor, pentru o testare in prealabil a esentei…

Degustarea de vinuri – placere cu picatura

Stati, nu va cufundati inca in lumea visarii, deliciul continua: se ia o gura mica de vin, dar nu se inghite, ci se analizeazapicatura buchetul, taria, concentratia, supunand fiecare picatura examenului papilelor gustative. Dar atentie, de obicei, la degustari, vinul nu este inghitit, iar dupa fiecare astfel de testare se curata gura cu apa si se servesc aperitive nu foarte condimentate.

Desigur, la nivel mai putin profesionist, vinul este gustat in adevaratul sens al cuvantului, iar un indicator al calitatii acestuia este persistenta aromei in timp.

Anii din (degustare de) vinuri. Timpul comprimat intr-o picatura

Varsta degustatorului nu conteaza, insa obiceiurile sale, da. Spre exemplu, fumatul deterioreaza gustul unei persoane; dar si ora la care practici degustarea de vinuri este foarte importanta, aceasta trebuind sa tina cont de ceasul fiziologic al persoanei respective.

Age is just a number. It’s totally irrelevant unless, of course, you happen to be a bottle of wine.

Desigur, cei mai importanti sunt anii din sticla de vin, invizibili, dar atat de prezenti pentru toate celelalte simturi!

Mai exista multe alte amanunte uimitoare legate de o degustare de vinuri, noi aici ti-am oferit doar o picatura. Dar ce-ai spune sa le incerci cu adevarat?