Pofta de…degustare de vin
E toamna si ne mustim mustatile cu vinul cel nou pe care il avem din productia proprie sau poate…il primim de la bunici. Insa oricat ai studia vinul, oricat l-ai gusta si degusta, oricat ti-ar indulci narile, papilele gustative si…zilele, sunt cateva secrete despre acesta care ii vor lua prin surprindere chiar si pe „experti”. Te poftesc asadar sa afli cateva lucruri interesante despre licoarea lui Bachus, cu care te poti mandri la urmatoarea degustare de vin la care vei lua parte.
Infruptarea cu informatii dinainte de o degustare de vin ca la carte
Asadar, iubitorilor si iubitoarelor de vin, luati aminte:
- Strugurii sunt pe primul loc mondial ca recolta de fructe. Numarand toate viile din America, Franta, Argentina si alte tari producatoare de vin, exista in jur de douazeci de milioane de acri de stocuri de struguri.
- Exista doua tipuri de struguri de vin: rosii si albi. Nicio surpriza pana acum… Ceea ce e cu adevarat surprinzator este ca, in vreme ce vinul rosu poate fi fabricat numai din struguri rosii, vinul alb poate fi obtinut din oricare dintre cele doua soiuri.
- Daca e sa vorbim in numar de calorii, multi dintre cei preocupati (sau ingrijorati) de siluetele lor se vor grabi sa stearga vinul de pe lista de cheltuieli. Un pahar, care contine aproximativ 100 ml de vin, numara nu mai putin de optzeci si cinci de calorii. Inainte insa sa fie eradicat de pe listuta cu lucruri ingaduite, nu uita de beneficiile pe care le aduce sanatatii un pahar de vin.
- Deschiderea unei sticle de vin nu e mare filosofie, datorita prietenului nostru descurcaret, tirbusonul. Insa nu a fost totdeauna atat de simplu, caci tirbusonul a fost inventat la multa vreme dupa descoperirea vinului, mai exact la mijlocul anilor 1800.
- Imaginile cu zdropirea strugurilor prin calcare pot parea o gluma avand in vedere elanul tehnologic din acest sector, insa mai exista zone in lume unde practica nu numai ca nu e antica, ba chiar e de actualitate.
- Cu mult inainte sa existe termometre pentru masurarea temperaturii vinului, proprietarii de podgorii se foloseau de un alt instrument la…indemana pentru a determina daca temperatura era cea potrivita pentru adaugarea drojdiei. Ei bine, este vorba de unul dintre degetele de la maini.
Parca ti s-a facut pofta de o degustare de vin reala, nu-i asa?
Sa asteptam orele serii si sa ne bucuram de un pahar de vin bun, zic! Mare noroc pe noi ca de ceva vreme zilele sunt mai scurte. 🙂
Comentarii recente