X

de citit

De citit si de citat

Adevarul e ca ne plac citatele. Stiu, nu prea „da bine” sa recunosti asta, de aceea va ramane micul nostru secret. Un al doilea adevar este ca iubim cartile si ne intristam cand dam peste oameni care nu manifesta aceleasi afecte ca si noi pentru copertatele prietene.

Lipind cele doua obiecte ale iubirii noastre, si am scos la lumina urmatoarele citate despre carti.

De citit: citate despre carti

„Cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca ingerii.” (Andrei Plesu)

„Cartile sunt asemenea unor fluturi. De obicei stau cu aripile lipite, asa cum se odihnesc fluturii pe cate-o frunza, cand isi desfasoara trompa filiforma ca sa soarba apa dintr-un bob de roua. Cand deschizi o carte, ea zbora. Dar cartea nu are o singura pereche de aripi, ci sute, ca un semn ca ea te poate duce nu doar din floare-n floare in aceasta lume gloriaosa, ci in sute de lumi locuite. Unele dintre ele seamana mult cu cea in care traim, altele sunt populate de fiinte care nu ni se arata decat in vise.” (Mircea Cartarescu)

„Lectura este pentru omul modern un viciu sau o osanda. Citim ca sa trecem examenele, sa ne informam sau citim din profesiune. Ma gandesc insa ca lectura ar putea implica si functii mai nobile, adica mai firesti.” (Mircea Eliade)

„Cartile ne sunt prieteni statornici. Ne sunt sfetnici si nu ne contrazic. Cartile care ne plac sunt urme pline de amintiri.” (Mihail Sadoveanu)

„O carte este un sprijin, o mangaiere, un indemn. Este cate una careia ii datorezi cat si celui mai bun invatator. Ba chiar care-ri este cat ti-au fost si parintii… Dar atunci trebuie sa citim cu alegere.” (Nicolae Iorga)

„Nu e alta mai frumoasa si de folos in toata viata omului zabava decat cititul cartilor.” (Miron Costin)