X

te temi

De ce te temi…nu scapi

E o vorba cunoscuta si adevarata, nu in sensul ca…exact lucrul de care ti-e cel mai frica te va omori (asa cum pot crede pesimistii), ci mai degraba ca, la un moment dat in viata, vei da nas in nas cu frica ta si va trebui sa o invingi. Asadar, astazi vorbim de fricile pe care toti dintre noi le avem si de care trebuie, intr-un fel sau altul, sa scapam.

Tu de ce te temi?

Cobori si urci in fiecare zi cate 10 etaje pentru ca ti-e pur si simplu groaza de lift, te ia cu lesin cand vezi un sarpe la tv, iei calmante inainte de fiecare zbor cu avionul… Oricare ar fi fobia ta, ideea e ca sigur sigur simti o groaza mai mult sau mai putin (i)rationala de CEVA. Indiferent de natura “ceva”-ului, indiferent de cate argumente logice ti-ar pune pe tava prietenii, familia, iubitul, pur si simplu creierul tau te transforma intr-o fiinta lipsita de aparare, anxioasa, de care nu esti prea mandr(a/u). In primul rand, in cazul in care ti-e rusine cu frica ta, trebuie sa stii ca nu esti sigur pe lume si ca extrem de multi oameni de pe tot globul se tem de cele mai bizare lucruri. Sa vedem un top al fobiilor occidentalilor, publicat de Live Science.

Te temi de…nu-i asa?

Te temi de…dentist (odontofobia) – se trateaza printr-o buna comunicare cu medicul stomatolog, prin hipnoza sau acupunctura.

Te temi de…caini (cynofobia) – se trateaza, in general, prin obisnuita treptata cu prezenta cainilor, in prezenta unui specialist.

Te temi de…zbor (aviofobie) – s-au inregistrat succese importante prin metode ce implica realitatea virtuala si alte metode de terapii cognitiv-comportamentale.

Te temi de…tunete si fulgere (brentofobie sau keraunofobie) – pentru tinerea sub control a fricii, specialistii recomanda o combinatie de informare serioasa, sprijin din partea celorlalti si exersarea unor tehnici de depasire a anxietatii.

Sau poate:

Te temi de…intuneric (nyctofobie)

Te temi de…inaltime (acrofobie)

Te temi de…alti oameni (sociofobie)

Te temi de…spatii amenintatoare (agorafobie)

Te temi de…paianjeni (arahnofobie)

Te temi de…serpi (ofidiofobia)…

Oricare si oricate dintre aceste fobii ai bifa, trebuie sa gasesti o cale de a le exorciza. E o prostie sa traiesti fara nicio frica, insa cred sincer ca ne-am simti mai liberi si mai fericiti fara fricile (in mare parte) irationale.