X

Bunicii sunt asemeni copacilor umbrosi care au mereu o atitudine binevoitoare si primitoare fata de viata. Ei sunt mereu acolo ca sa ofere umbra lor racoroasa generatiei urmatoare.

Pare ca au mereu toata dragostea, afectiunea si caldura din lume stransa in interiorul lor. Caldura neconditionata si dragostea infinita creeaza o legatura speciala intre doua generatii: bunici si nepoti. Mai mult decat parintii, bunicii simt durere cand un copil se loveste sau cand incepe sa planga.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca bunicii par cei mai fericiti oameni din lume atunci cand isi petrec timpul cu nepotii lor. Cea mai buna parte este ca mereu vei vedea zambetul acela de milioane aparandu-le pe fata imediat ce isi vad nepotii.

Cel mai adesea, bunicii vad in nepoti propria lor reflexie si, in ciuda faptului ca anii nu sunt de partea lor, nu vor lasa nici o piatra neintoarsa, doar pentru a vedea ca nepotii lor sunt fericiti.

Bunicii si raspunderea cresterii copiilor

Astazi, sarcina de a creste copii nu se limiteaza doar la parinti. Ba mai mult, realitatea este chiar ca milioane de nepoti din intreaga lume sunt crescuti exclusiv de catre bunici. Unii dintre bunici isi dedica tot timpul din lume nepotilor lor, in timp ce parintii folosesc aceasta oportunitate si isi lasa copiii complet in grija bunicilor. Astfel, ei sunt capabili sa castige mai multi bani pentru familie, pentru o viata mai buna.

Pe de alta parte, in unele cazuri nefericite, parintii nu au nici o problema in a-si neglija responsabilitatile, iar bunicii sunt cei care fac dovada tariei, curajului si iubirii lor, preluand raspunderea cresterii copilului, complet constienti de faptul ca aceasta noua responsabilitate nu este una deloc usoara, ba chiar le poate afecta sanatatea.

Bunicii – profesori de viata

Pe masura ce cresc si se maturizeaza, prin viata copiilor vor trece zeci de profesori, dar niciunul nu va putea egala experienta pe care o poate transmite un bunic. Bunicii sunt detinatorii unei adevarate mine de aur cand vine vorba despre cunostinte, si chiar daca se intampla ca nu toti sa fie eruditi si sa cunoasca date exacte din carti de specialitate, batranii nostri sunt o enciclopedie de experiente de viata si au o multime de povesti si informatii de impartasit, care nu se invata in nicio scoala din lume.

Bunicii servesc ca punct principal de legatura intre trecut, prezent si viitor. Ei le prezinta copiilor traditiile din trecut, se implica in prezentul lor si ii ajuta sa isi construiasca viitorul.

Astazi, copiii se adreseaza adesea bunicilor lor pentru sugestii, pentru ca stiu ca bunicii au vazut si au infruntat lumea reala in toata complexitatea ei. Faptul ca sunt cele mai experimentate persoane din familie inseamna ca au si responsabilitatea de a tine familia unita.

Bunicii – prietenii copiilor

Bunicii si nepotii sunt adesea vazuti ca cei mai buni prieteni si chiar cei mici, odata ce inainteaza in varsta, aleg sa isi impartaseasca adesea secretele si problemele bunicilor, iar acestia le ofera sfaturi valoroase despre cum sa faca fata unui numar variat de situatii. Astfel, bunicii se asigura ca nepotii nu depasesc limite in actiunile lor.

Este de la sine inteles ca bunicii sunt extrem de importanti in vietile nepotilor, cand vine vorba despre imprimarea unor valori excelente. E posibil chiar ca cei mici sa nu isi asculte parintii, dar vor asculta in mod cert de ceea ce spune bunica sau bunicul. Pana la urma, faptul ca un copil primeste sfaturi direct de la radacinile arborelui genealogic al familiei (bunicii) este o garantie ca fructul (copilul) va fi bine copt, dulce si sanatos.