X

Cadourile sunt surprize prin care incercam sa le infrumusetam celor dragi zilele speciale din viata lor si sa le transmitem ca sunt in gandurile noastre. Cei mai multi dintre noi pun multa grija in alegerea darurilor pentru oamenii apropiati. Pe de alta parte, pentru persoanele carora le facem cadouri din obligatie sau cu care avem o relatie oficiala, alegem lucruri impersonale, de obicei mai usor de cumparat, cum ar fi o rama foto, o sticla de vin, o bijuterie sau mai simplu clasicul buchet de flori si o cutie cu bomboane.

In general, cand ne gandim la un dar, imediat ne facem calcule prin ce magazine trebuie sa mergem pentru a-l gasi sau ce site-uri trebuie sa accesam. De multe ori, nu mai luam in considerare faptul ca cele mai frumoase gesturi sunt cele facute din inima, pline de creativitate pe care nu doar ca nu le cumpara banii, dar nici nu le gasim in galantare, la discretie.

Si, astfel, toata ceremonia oferirii unui cadou devine un stres, o corvoada, care de cele mai multe ori il face pe destinatarul acestuia sa se simta obligat macar la o reactie pe masura efortului. Daca nu si la un gest compensatoriu; vorba veche: ”Gestul tau obliga la gestul meu!”

Suntem sufocati de prea multe obiecte

daruieste experiente

Desi ne plangem de lipsa de spatiu, aruncand o privire rapida in jurul nostru observam ca ne inconjuram cu multe lucruri inutile, ca ne umplem casele cu toate nimicurile si ne lasam tot mai putin loc de miscare, atat in birouri, cat si in locuinte.

Ganditi-va cat de multe lucruri aruncam la fiecare curatenie generala, lucruri pe care tot noi le-am pus la pastrare, gandind ca se vor dovedi cu siguranta utile la un anumit moment. Sau de cate haine nu ne despartim la fiecare schimbare de sezon, cand ne facem curat in sifonier.

Ganditi-va la casele oamenilor de la tara, cu incaperi usor de incalzit si dulapuri mici, care nici acelea nu erau tixite cum sunt ale noastre. Si acei oameni cresteau in general peste 5 copii, in spatiile acelea inguste. Aveau in medie 9 haine pe care le purtau, in timp ce omul modern arunca sute de kilograme de articole vestimentare anual. Omul ”nou” a inventat dressingurile care se darama de prea multa greutate, dulapurile ingropate in perete si tot felul de alte artificii pentru a beneficia de cat mai mult spatiu. Iar asta in conditiile in care casele sunt tot mai mari. Se pare ca tot mai mult legam starea de confort si fericire de posesiunile materiale.

Boala omului modern este sa-si rasfete copilul, sa nu-i lipseasca ceva, asa cum a patit el in copilarie. Aflat in lipsa de timp si de disponibilitatea de a-si petrece bruma de timp liber cu cei mici, le umple acestora camerele cu jucarii. Jucarii care nu doar ca nu pot compensa lipsa parintilor dar, spun specialistii, nici nu le lasa celor mici timp sa-si mai doreasca lucruri sau sa-si foloseasca inventivitatea pentru a-si inventa singuri jocuri, asa cum faceam noi in copilarie.

Studiile ne arata un lucru socant. Majoritatea copiilor au o medie de 200 de jucarii, dar se joaca zilnic cu maxim 12 dintre ele. Mai mult decat atat, cei mai multi copii prefera sa se joace cu hartia si foarfeca, cu plastilina sau cu o sticla de plastic si o minge, nu cu jucariile costisitoare.

Daca ne-ar face fericiti…

Tot acest surplus de bunuri ilustrat de studii nu ar fi asa dramatic, daca macar ar reusi sa ne faca intr-adevar viata mai usoara si mai frumoasa. Numarul oamenilor care merg la psiholog, suferind de depresii paralizante, este in continua crestere. Desi veniturile cresc constant, cei mai mult continua sa se planga de lipsuri si saracie… cresc posibilitatile, cresc nevoile si pretentiile, creste nemultumirea.

Va amintiti versurile lui Sheryl Crow?

”If it makes you happy/ It can’t be that bad/ If it makes you happy/ Then why the hell are you so sad” (Daca te face fericit, nu poate fi atat de rau, daca te face fericit, atunci de ce esti atat de trist?) Paradoxul omului modern.

Avem si consumam de doua ori mai multe bunuri materiale decat consumam in total acum 50 de ani, dar statistic suntem mult mai putin fericiti. 54% Dintre noi declara ca se simt coplesiti de dezordine, iar 78% spun ca nu au nici cea mai vaga ideea cum sa depaseasca aceasta senzatie de sufocare. Cu toate astea, continuam sa consideram ca vom fi mai fericiti daca ne cumparam si mai multe bunuri, care nu fac decat sa ne cauzeze si mai mult stres.

De ce este mai bine sa oferim experiente decat lucruri?

daruieste experiente

Am descoperit asadar ca posesiunile nu se afla in stransa legatura cu fericirea, chiar daca pe moment ne aduc o oarecare stare de confort sau o bucurie marunta. Multe studii au aratat ca, in aceste conditii, experientele ofera o stare mai profunda de multumire si implinire, asta pe langa faptul ca acestea nu trebuie stocate in dulapuri, ci maxim in suflet, memorie sau fotografii. Cercetatorii au demonstrat ca starea de satisfactie generata de experientele frumoase traite este una de durata, comparativ cu cea prilejuita de posesiunile materiale.

Concluzia finala este ca oamenii devin tot mai nefericiti pe masura ce-si cumpara tot mai multe lucruri si tot mai fericiti traind experiente frumoase. O explicatie ar putea fi si faptul ca oamenii s-au adaptat la lucrurile fizice, astfel incat chiar si cele mai frumoase masini si cele mai performante dispozitive tehnice devin lucruri comune dupa destul timp, in timp ce amintirile senzatiilor placute ne raman de-a lungul timpului in suflet si in minte.

Experientele ne imbogatesc si fac parte din noi, contrar lucrurile materiale. Chiar si experientele negative, dupa o vreme fie ajung sa fie povestite cu nostalgie sau cu umor, fie ne devin invataturi, care ne ajuta in viitor.

In plus, experientele sunt un liant intre oameni. Ai mult mai multe sanse de a te imprieteni cu cineva daca treceti impreuna printr-o anumita situatie, daca plecati intr-o aventura, decat daca mergeti la cumparaturi sau iti ofera un dar obisnuit.

Toate acestea sunt motive pentru a cauta idei si a le oferi celor dragi experiente de neuitat, care sa le imbogateasca viata, sa le ofere ocazia de a incerca si a invata lucruri noi si de a ramane cu amintiri pretioase.

Daruieste si tu experiente: https://blog.cadouriperfecte.ro/