X

cuvinte magice

Sa reinviem magia cu cateva cuvinte magice!

Le stii din copilarie, cand faceau parte din vocabularul tau curent. Dar cum de o buna bucata de vreme ai cam lasat deoparte povestile si magia, ai uitat si de ele: acele cuvinte magice care odata pronuntare aveau darul de a face lucruri inimaginabile –  de a scoate iepuri din jobenele magicienilor, de a deschide intrari in pesteri, de a prepara potiuni magice si multe, multe altele.

Hai sa ni le amintim impreuna si sa vedem cum au fost nascocite!

Cuvinte magice:

cuvinte magice 1. Abracadabra!

Cea dintai inregistrare a acestui cuvant dateaza din secolul al doilea d.Hr, insa originile lui raman misterioase. Cuvantul este izbitor de asemanator cu expresia aramaica Avra kehdabra (Voi crea in timp ce vorbesc).

Aparitia din secolul doi al erei noastre a fost inregistratata in poemul lui Quintus Serenus Simonicus, ca o incantatie vindecatoare de boli, ce avea darul de a scoate din trup spiritele maligne. In poem se pomenea si despre o amuleta in forma de triunghi, care avea incrustat cuvantul de mai multe ori, ca in imaginea alaturata:

2. Sesam deschide-te!

Daca Abdracadabra este un cuvant cu origini oarecum misterioase, despre „Sesam deschide-te” stim mai multe. Acestea sunt cuvintele rostite de Ali Baba, personajul principal din povestea „Ali Baba si cei 40 de hoti”, care la randul ei este una dintre cele 1001 de povesti ale Seherezadei.

Povestea spune ca Ali Baba, in timp ce taia lemne in padure, a observat un grup de 40 de hoti care isi vizitau comorile furate, ascunse intr-o pestera. Pestera cu pricina se deschidea numai la rostirea cuvintelor magice: „Sesam, deschide-te” si se inchidea cu „Sesam, inchide-te”, cuvinte pe care Ali Baba le retine si le foloseste pentru a lua din aurul furat. Si de aici povestea e lunga…

3. Hocus Pocus!

Aceste cuvinte magice au, ca si Abracadabra, o poveste destul de ambiguua, cu mai multe variante referitoare la originea lor. Unii cred ca a pornit de la o falsa incantatie latina: hax pax Deus adimas, folosita pentru a consolida autoritatea demonstratiilor de magie ale anumitor magicieni. O alta teorie, mult mai controversata, se refera la parodierea cuvintelor folosite de preotii catolici in timpul Euharistiei, atunci cand transforma vinul si painea in sangele si trupul lui Iisus, cuvintele fiind: Hoc est enum corpus meum (magicienii scot ca prin minune iepurele din joben, pronuntand Hocus Pocus).

O alta teorie se refera la pomenirea numelui unui magician/ spirit nordic Ochus Bochus, spirit care ar trebui sa il ajute pe magician in executarea numarului de magie.

cuvinte magice4. Shazam!

Un alt cuvant magic, de aceasta data cu rezonanta anglosaxona, dar care nu ne este necunoscut, este Shazam! El a fost introdus pentru prima oara in 1940, in Whiz Comics nr.2 (benzi desenate), care a marcat prima apritie a lui Captain Marvel in DC Universe. Shazam era numele batranului de 3000 de ani magician care l-a luat sub aripa sa protectoare pe orfanul Billy Batson si l-a transformat in Captain Marvel. Atunci cand Billy pronunta numele magicianului, Shazam, se transforma automat in super erou. Cuvantul este de fapt un acronim al initialelor zeitatilor/ eroilor care ofera puterea celor transformati de Shazam. Pentru Captain Marvel:

SHAZAM = Solomon, Hercule, Atlas, Zeus, Ahile, Mercur

Acum ca ti-am reimprospatat memoria cu aceste cuvinte magice…

… foloseste-le cu prudenta! 😛