Marile genii (Thomas Edison, Leonardo da Vinci, Albert Einstein etc.) aveau o trasatura comuna: curiozitatea. Aceasta calitate i-a determinat sa se intrebe, sa caute, sa invete in permanenta si, intr-un final, sa descopere si sa creeze.
De ce e bine sa fii curios? Curiozitatea n-a omorat pisica!
Important este sa nu te opresti niciodata din a-ti pune intrebari.
Albert Einstein
Inainte de toate, este necesara o clarificare. Nu vorbim despre curiozitatea comuna, cea care ne iscodeste sa aflam ce au mai postat prietenii nostri virtuali pe retelele de socializare. Curiozitatea cu adevarat importanta este cea izvorata din lipsa de satisfactie fata de nivelul propriu de cunostinte sau aptitudini. Numai aceasta curiozitate ne va determina sa ne dorim sa invatam lucruri noi care sa contribuie la evolutia noastra personala si profesionala.
Copiii, atunci cand sunt mici, pun intrebari pana la enervare (enervarea adultilor, desigur). Curiozitatea este o trasatura innascuta. Din nefericire, unii dintre noi o ratacesc pe masura ce inainteaza in varsta si se avanta mai adanc in sistemul educational. Aparent, miriada de norme, conventii si reguli par sa ucida lent si sigur una dintre cele mai importante trasaturi umane.
La polul opus, ca oricare alt lucru in exces, prea multa curiozitate… strica. Daca lasi aceasta unica trasatura sa-ti ghideze viata, vei deveni predispus oricarei distractii care te invita sa incerci o noua experienta. Acest lucru te va impiedica sa vezi valoarea lucrurilor care iti apartin deja.
De ce e bine sa fii curios: 5 motive pe care vrei sa le stii
Atunci cand esti curios iti mentii creierul intr-o stare activa. Oamenii curiosi nu inceteaza niciodata sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri. Mintile lor sunt in permanenta active si, asa cum o stim cu totii, creierul este un muschi pe care gandirea il exerseaza si-l face mai puternic.
Curiozitatea iti deschide oportunitati nebanuite. Atunci cand esti curios, vei observa cat de multe oportunitati ti se ofera. Este nevoie de o minte curioasa pentru a vedea o oportunitate acolo unde altii nu pot vedea nimic.
Atunci cand esti curios, ai o viata mai palpitanta. Un om curios nu va fi niciodata plictisit si nici nu va pica prada rutinei zilnice care oboseste psihicul.
Oamenii curiosi sunt plini de idei. Avand o minte activa si un nivel de cunostinte in permanenta crestere, oamenii curiosi vor avea intotdeauna idei noi.
Atunci cand esti curios, nu-ti faci niciodata griji in legatura cu aptitudinile care-ti lipsesc si, prin urmare, esti mai putin stresat si mult mai pozitiv.
Cum sa devii un curios
- Fii deschis si lipsit de prejudecati;
- Pune intrebari; tot timpul; tie insuti si altora;
- Citeste mult si diversificat;
- Priveste invatatul ca pe o experienta, nu ca pe o povara;
Comentarii recente