X

cupidon

Cupidon la poligraf

De cand il tot vedem pe micutul heruvim pe felicitarile de Ziua Indragostitilor ne roade curiozitatea sa aflam mai multe despre ingeras. Cateva zvonuri despre el au ajuns la urechile noastre, cum ca ar fi zeul iubirii, ca isi trimite sagetile fermecate pentru a strapunge inimile muritorilor, iar cei atinsi de ele sunt cuprinsi de o dragoste adanca si inflacarata.

Sa fie insa acestea toate lucrurile pe care le putem afla despre micutul Cupidon, sau sub aspectul lui angelic se ascund multe?

Ce-am scos de la el. Cateva curiozitati despre Cupidon

1. Vine din mitologia romana

…unde este zeul iubirii. Reprezentarile lui antice seamana mult cu cele pe care le cunoastem noi: era reprezentat ca un copil inaripat sau ca un tanar inarmat cu un arc si purtand o tolba plina de sageti. Numele lui provine din latinescul „cupido”, care inseamna dorinta. Este echivalentul zeului Eros, zeul dragostei in mitologia greaca.

2. Copil din flori?

In Panteonul Roman, mama lui Cupidon apare a fi Venus, zeita dragostei, frumusetii si fertilitatii. In ceea ce priveste tatal, informatiile sunt incerte. Unele surse il prezinta pe zeul mesager Mercur ca fiind tatal ingerasului, in timp ce altele il desemneaza pe Marte, zeul razboiului.cupidon

3. Se pare ca si el a fost indragostit

Povestea de dragoste dintre Cupidon si preafrumoasa Psyche a fost consemnata pentru prima oara de catre Lucius Apuleius in romanul sau Magarul de Aur, scris in secolul al doilea d.Hr.

Geloasa pe frumusetea muritoarei Psyche, Venus isi roaga fiul, pe Cupidon, sa ii strapunga acesteia inima cu una din sagetile lui pentru ca ea sa se indragosteasca de cel mai hidos om de pe pamant.

Cupidon cade de acord, insa in timpul misiunii sale se inteapa din greseala in sageata si se indragosteste de Psyche. Dupa o serie de rasturnari dramatice, Cupidon si Psyche reusesc sa isi marturiseasca dragostea si au o fiica pe nume Voluptas.

4. Are doua tipuri de sageti

Potrivit legendei, Cupidon are doua tipuri de sageti: cu varful de aur pentru iubire adevarata si cu varful de plumb, pentru pasiune mistuitoare.

5. A jonglat cu poezia

Una dintre cele mai faimoase aparitii ale lui Cupidon in literatura a fost rolul din colectia de poezii de dragoste a lui Ovidiu, „Amores”. La inceputul volumului, Ovidiu explica faptul ca intentia lui a fost sa scrie poezie epica, insa buclucasul Cupidon a furat un picior metric de vers, neoferindu-i alta varianta decat sa scrie despre dragoste…

Acestea sunt o parte din lucrurile pe care probabil nu le stiai despre Cupidon…

…insa, cum februarie e luna lui, poti sa il prinzi si tu de o aripa si sa il supui unui interogatoriu mai amanuntit. Atentie insa la sageti! 😉