X

Probabil ca te-ai surprins macar o data gandindu-te inca din august ce anume ai putea sa cumperi de Craciun pentru cei dragi… Pe de alta parte, interioarele mall-urilor – decorate pentru Craciun inca din noiembrie – te fac sa te simti deja luat pe sus de tot valul de cumparaturi pe care esti condamnat, fara drept de apel, sa le faci.

Pentru ca, in cea mai mare parte a familiilor, e foarte greu sa te opui obiceiului de a face schimb de cadouri.
Daca ai insa norocul sa faci parte dintr-o familie mai putin ancorata in traditii, poti incepe chiar tu o traditie noua: un Craciun fara cadouri.
Nu e cazul sa te simti prost ca vei dezamagi rudele carora le faci in fiecare an cadouri, atunci cand va intalniti in jurul bradului. Gandeste-te, mai degraba, cat de consumeriste au devenit Craciunurile ultimilor ani si de cat de mult ne-am indepartat de esenta sarbatorii. Am devenit atat de obsedati de cadouri si de Mos Craciun, incat Nasterea lui Iisus aproape ca nici nu mai face parte din Craciunul pe care il sarbatorim cu totii. Si poate ca e vremea sa ne amintim ca fara Iisus Hristos nici macar nu am fi avut Craciunul!

Bineinteles ca e distractiv sa stati toti adunati in living, sa oferi si sa primesti, dar adevaratul cadou pe care toti l-am primit vine de la Domnul… darul care a fost deja platit prin sangele lui Iisus, care a murit pentru pacatele nostre, astfel incat noi toti sa putem avea viata vesnica, asa cum ne spune Biblia. Asta, desigur, daca mai gasim Biblia in biblioteca, printre atatea carti motivationale si ghiduri de parenting…

Cand multe familii fac eforturi sa puna mancare pe masa de Craciun, gandul de a cumpara cadouri pentru familia in varianta extinsa este mult prea mult…
Iar ceea ce trebuie sa eviti cu orice pret este folosirea cardurilor de credit, sau a celor cu plata in rate, pentru a cumpara cadouri. Mai mult decat atat, daca esti intr-un moment sensibil, e posibil chiar sa fii tentat sa cheltui emotional, pentru ca te simti bine oferind celor din jur. Insa, dincolo de euforia Sarbatorilor, tu esti cel care va ramane cu toate facturile pe cap, riscand chiar sa nu le mai poti plati…

Ce poti face in loc de cadouri pentru Craciun?

Sunt cateva lucruri pe care le poti face, in loc sa cumperi cadouri pentru toata lumea din familie.

1. Treceti la un Craciun cu cadouri doar pentru copii

Fa lucrurile cat mai simple si elimina adultii din schimbul traditional de cadouri de Craciun. E posibil ca in primul an sa fii doar tu cel care pune in aplicare regula, insa in timp toata familia va intelege ca cei mici sunt cei care conteaza cu adevarat si ca e perfect posibil sa va rezumati cu totii doar la cadouri pentru copii.

Si pana la urma, sa fim sinceri… Cat de mult iti trebuie inca o pereche de manusi de bucatarie cu reni, un alt tocator cu tematica de Sarbatori, a nu stiu cata fata de masa cu Mos Craciun, sau seria nesfarsita de lumanari si decoratiuni?
Sa presupunem ca ai de cheltuit aproximativ 70-100 de lei de persoana pentru cadouri si ai de cumparat cadouri pentru 5 adulti. Ajungi imediat la o suma de 350-500 de lei pe care ii poti folosi pentru altceva sau chiar pentru perioada post-sarbatori, cand in general ramanem cu totii fara bani.

2. Mergeti intr-o vacanta de familie, in loc sa faceti schimb de cadouri

Cu tot ce se intampla in lume in acest moment, gandul la o vacanta te poate speria usor in prima instanta. Si e normal sa fie asa! Nu trebuie, insa, sa sari neaparat in avion si sa pleci din tara. Puteti face o evadare de familie, pentru a va elibera de stres si pentru a crea amintiri care dureaza o viata!

In loc sa faceti traditionalul schimb de cadouri, stai de vorba cu intreaga familie despre inchirierea unei cabane undeva la munte. Daca impartiti costurile va fi mai accesibil si puteti gati impreuna masa de Craciun.
Alegeti sa va bucurati de experiente in loc de cadouri materiale, pentru ca acestea isi pierd farmecul in timp, spre deosebire de amintiri, care te vor bucura o viata. Poate ca suna siropos, insa e adevarat!

3. Trageti la sorti sau faceti un schimb de cadouri Dirty Santa

In loc sa cumparati cadouri pentru toata lumea, ganditi-va sa trageti la sorti sau sa creati un schimb atipic de cadouri. Poate fi un schimb de cadouri distractive si incomode, de tip “Elefantul alb” (un termen care pare sa provina de la regele Siamului, care facea cadou elefanti albi curtenilor care il deranjasera, ca sa ii ruineze cu costurile de intretinere pentru animale). De asemenea, puteti stabili un buget limita (de pilda 30-50 de lei de cadou si sa veniti la petrecere cu un singur cadou frumos impachetat.

In fiecare familie va exista cineva care, in ciuda regulilor, va continua sa cumpere cadouri pentru toata lumea, desi a tras la sorti un singur nume si a fost de acord cu regulile. Nu te simti obligat sa cumperi inca un cadou pentru acea persoana.

4. Lanseaza noi traditii de sarbatori

In loc de schimbul obisnuit de cadouri lanseaza o noua traditie: un weekend de filme si prajiturele, alaturi de familie si de prieteni. Poate fi un weekend cu colinde, filme, gatit, decorat si impachetat prajiturele, pe care le veti face apoi cadou profesorilor dragi sau vecinilor. Va fi, de asemenea, un weekend excelent pentru ciocolata calda si plimbari pe afara, sa vedeti luminitele de Craciun.
Costa foarte putin sa incepi o traditie de Craciun, iar impactul pe care il poate avea mai ales asupra copiilor, merita orice efort!

5. Mentine un buget realist

Probabil ca tot vei cheltui ceva bani pentru cadourile de Craciun (mai ales daca ai mai facut asta si altadata), asa ca varianta cea mai buna este sa tii cheltuielile sub control creand un buget.

O varianta de planificare a bugetului pentru Craciun este in functie de varstele copiilor. Daca ai, de pilda, trei copii cu varste de 15, 10 si 7 ani – care impreuna fac 32 de ani – nu trebuie decat sa imparti bugetul total pentru cadouri (de pilda 1600 de lei) la vasta totala a copiilor (32 de ani). Asadar 1600/32 inseamna 50 de lei per an de varsta. In continuare, vei inmulti cu varsta fiecarui copil si vei obtine un buget pentru fiecare copil astfel: 750 de lei pentru copilul de 15 ani, 500 de lei pentru copilul de 10 ani si 350 de lei pentru copilul de 7 ani.
Daca ar trebui sa imparti in mod egal bugetul de Craciun intre cei trei copii (aproximativ 533 de lei per copil), cel de 7 ani ar primi tone de cadouri, iar adolescentul ar primi foarte putin, pentru ca orice cadou pentru adolescenti este mult mai scump. In plus, ai depasi oricum bugetul pentru cel mare, pentru ca nu ai gasi prea multe de cumparat.

Daca vrei sa sari peste schimbul de cadouri de anul acesta, e vremea sa incepi deja sa planifici. Stai de vorba cu familia si vezi ce parere au despre ideile tale noi? Poate ca vor fi mai deschisi in ceea ce priveste schimbarile, mai ales in lumina provocarilor economice din aceasta perioada.

Sursa: https://perfectionhangover.com/no-gift-christmas/