X

Ti se intampla adesea sa nu stii ce cadou sa oferi celor dragi sau persoanelor importante din viata pentru diverse ocazii speciale? Iata mai jos un mic ajutor, sub forma celor 10 reguli de aur pe care sa le respecti atunci cand oferi cadouri.

1. Nu oferi niciodata bani.

Un plic cu bani transmite practic un alt mesaj decat ceea ce ai gandit tu. Chiar daca tu ai vrut sa ii oferi cuiva drag sansa sa isi aleaga un cadou mult dorit, banii ii vor spune de fapt “nu m-am putut deranja sa ma gandesc prea mult la tine, asa ca uite… cam atat valorezi pentru mine”.

2. Valoarea monetara a darului nu conteaza.

Daca ai o prietena despre care stii ca este pasionata de gatit, sau care adora felul in care gatesti tu, ii poti face cadou reteta preparatului ei favorit, scrisa caligrafic pe hartie pergament, alaturi de o oferta de a gati impreuna. Valoarea totala a cadoului este putin mai mare de zero si totusi este unul dintre cadourile care in mod cert ii vor ajunge la suflet prietenei tale.

3. Nu cadoul, ci gestul este important.

Stiu ca ai auzit propozitia asta de multe ori si cumva si-a pierdut din valoare, insa printr-un simplu cadou ii poti arata celui drag ca esti atent la el si la lucrurile care ii plac. Ii poti oferi ceva ce stii ca isi doreste, ceva despre care probabil ati vorbit la un moment dat sau ceva ce stii ca a vazut undeva sau cauta de mult timp. Poti face, de asemenea, cadouri distractive si originale, de pilda cursuri de masaj in doi.

4. Alege experiente, mai degraba decat obiecte.

Experiente precum o ora de masaj suedez sau bilete la un concert sunt adesea mai memorabile decat obiectele. Dar nu uita ca unele obiecte, precum cartile si DVD-urile pot fi si ele experiente placute, atata timp cat sunt bine alese.

5. Atentie la stilul de viata al celor din jur.

Daca stii ca cel caruia urmeaza sa ii faci un cadou este preset mai mereu de timp, ofera-i ceva ce nu ii va ocupa foarte mult timp sau, si mai bine, care ii poate umple timpii morti. De pilda, o carte interesanta in formt audio book, pe care o poate asculta cat timp sta in trafic, pe drum catre sau de la birou, sau pe drum catre diversele intalniri pe care le are peste zi. Astfel, condusul va deveni un timp special pentru el, si poate chiar un timp pentru rasfat si incarcat baterii.

6. Acorda atentie impachetarii.

Exista o placere aparte atat pentru cel care face un cadou, cat si pentru cel care il primeste, iar aceasta este despachetarea cadourilor. De aceea impacheteaza mereu cadoul pe care il faci, chiar si daca este foarte mic si subtire si incape intr-un plic. In acest caz impacheteaza pur si simplu plicul. Alege plicul si hartia de impachetat cu mare grija si creaza impresia de lux personalizat. Poti folosi, de pilda, hartie de impachetat cu fluturi pentru iubitorii de natura, pentru poeti sau pentru vreun apropiat psiholog sau psihiatru, mai ales ca fluturii sunt simbolul sufletului. Asta va arata celui care primeste cadoul ca te-ai ocupat personal, ca ti-ai luat din timp sa il faci cat mai placut si ca pretuiesti mai mult ideea de a oferi decat cadoul in sine.

7. Include intotdeauna un mesaj.

Poti oferi cadoul alaturi de un card pentru mesaje si urari, sau alaturi de o scrisoare. Nu cumpara unul dintre cardurile cu mesaje generice, ci compune chiar tu un mesaj, preferabil cu o cerneala speciala, pe o hartie speciala. Foloseste acest mesaj pentru a readuce la viata momente impartasite sau legaturi puternice, sau poate doar ca sa explici cadoul ales si sa spui multumesc, daca este un cadou de multumire. Daca accepti provocarea poti alcatui biletul chiar in versuri.
Mesajul trebuie oferit si citit inainte de despachetarea cadoului.

8. Un cadou ca o experienta impartasita.

Partenerului tau de viata, celei mai bune prietene sau chiar unuia dintre parinti le poti oferi ceva la care poti lua parte si tu, de pilda bilete la teatru, sau o vacanta in 2. Asta arata ca vrei sa petreci timp alaturi de persoana respectiva si iti ofera si scuza perfecta sa te rasfeti.

9. Timingul este esential.

Asigura-te ca atat tu cat si destinatarul cadoului sunteti fericiti si relaxati, si ca aveti destul timp la dispozitie pentru despachetarea cadoului si pentru bucuria aferenta. De exemplu, un moment prielnic poate fi dupa o cina delicioasa si relaxanta.

10. Alege sa surprinzi.

Daca darul tau poate fi o surpriza, atunci cu atat mai bine. Daca nu, poti adauga putina surpriza cu ajutorul unui ambalaj dublu de exemplu sau, si mai bine, poti oferi doua cadouri, primul fiind doar o diversiune pana la adevarata surpriza.

Asa cum spunea Voltaire, Dumnezeu ne-a oferit darul vietii, depinde doar de noi sa ne oferim un alt dar: acela al unei vieti frumoase.