Un adevarat rasfat pentru simturi, licoarea lui Bachus este si va ramane, pe langa un pretext social deosebit, o desfatare de arome si stimuli ce o propulseaza in topul preferintelor tuturor in materie de baturi care contin alcool. Tehnica degustarii vinului, pe de alta parte, presupune tactica, deschiderea simturilor, maturitate senzoriala si chiar spirituala. De la primul impact vizual, cu sticla, cu forma acesteia si cu modul de ambalare, pana la cel de-al doilea, de natura auditiva, determinat de modul in care dopul de pluta pocneste cand sticla este desfacuta, si pana la cadenta vinului turnat in pahar, intregul proces presupune o stare de asteptare, un suspans placut, culminat de mult asteptarea… degustare.
Cum se degusta vinul?
Cu mintea deschisa si cu papilele gustative pregatite. Pentru ca tehnica degustarii vinului, efectuata corect, iti va revolutiona ideile pe care le aveai pana atunci despre gustul vinului. Cum sa degusti corect vinul, astfel incat sa te bucuri de potentialul maxim al unui pahar? Pentru examinarea vinului, pregatirea care se face in prealabil este suficient de minutioasa. Deschiderea sticlei incepe prin scoaterea capisonului de pe dop, care poate fi dotat cu fir de detasare sau se poate indeparta cu ajutorul cutitasului de la tirbuson. Dopul se scoate lent pentru ca vinul sa nu fie agitat, si cu grija, evitandu-se ruperea lui, astfel incat fragmentele de pluta sa nu cada pe suprafata vinului. De asemenea, paharul in care se face degustarea trebuie sa fie cu picior, transparent, si cupa mai ingusta la varf. Pentru a evita crearea bulelor de aer, turnarea din sticla se face lent, cu paharul usor inclinat.
Cuvantul cheie in degustare este examinare. Astfel, inainte de a lua prima inghititura, trebuie sa iti pui toate simturile la bataie, pentru a te pregati cu adevarat pentru momentul acela. Iata cei trei pasi:
Examinarea vizuala
Dupa ce vinul este turnat in pahar, astfel incat sa umple o treime din capacitatea acestuia, paharul se indreapta spre o sursa de lumina sau pe un fundal alb si se tine usor inclinat, pentru a putea fi observate si apreciate culoarea, fluiditatea, transparenta si meniscul (in contact cu paharul, vinul formeaza o linie). Stabilirea culorii vinului se face prin asocieri: caramida, mahon, fan, etc. Vinurile albe se invart in plaja de culori alb-verzui, alb-galbui, galben-auriu sau galben-pai, in timp ce vinurile rosii pot avea nuante de rosu-purpuriu, rosu-cafeniu, rosu-franc, violaceu, rosu-albastrui, rosu-brun. Vinurile rose, pe de alta parte, pot prinde nuante de roz-pal, roz intens, roz-zmeuriu, roz-franc si trandafiriu. In examinarea vizuala a vinului, paharul se prinde de picior, intre degetul mare si aratator, si niciodata de cupa, intrucat caldura degajata de maini va altera nu doar temperatura, ci si gustul.
Examinarea olfactiva
Aprecierea mirosului vinului se poate face prin doua metode: cu si fara agitare. Examinarea vinului fara agitare presupune inspirarea intensa din pahar, imediat dupa examinarea vizuala. Aceasta tehnica nu permit simtirea tuturor aromelor vinului, insa poate fi benefica intrucat nu sunt inhalati prea multi aburi de alcool. Examinarea cu agitare presupune rotirea usoara a paharului in mana (sau pe masa, cu ajutorul suportului piciorului), dupa care se inspira adanc pe nas si se expira pe gura. Pentru ca mirosul este simtul care oboseste cel mai repede, se recomanda o pauza de minimum 10 secunde intre doua examinari, astfel incat aromele sa poata fi simtite cat mai bine.
Examinarea gustativa
Exista patru gusturi de baza ale vinului, din combinatiile carora reies cele mai inedite arome. Asadar, vorbim despre dulce, acru, sarat si amar. Dupa ce se ia o cantitate potrivita de vin in gura, acesta se plimba in intreaga cavitate bucala, pentru a simti fluiditatea, catifelarea si onctuozitatea. Durata mentinerii in gura nu este intamplatoare: vinul se mentine minimum 4-5 secunde si maximum 10-12 secunde. La final, vinul se elimina din gura, iar daca toti pasii de mai sus au fost indepliniti, senzatiile gusto-olfactive se mai mentin o perioada, ceea ce imparte vinurile in alte trei categorii: vinuri scurte (4 secunde), vinuri de lungime medie (5-8 secunde) si vinuri lungi (peste 9 secunde).
Cum se invecheste si se pastreaza vinul
Daca te intrebi de ce trebuie parcurse toate aceste etape de degustare a vinului, trebuie sa stii ca pe langa gust, un pahar de vin poate aduce cu el si un strop de istorie, avand in vedere ca acesta trece prin diferite etape de dezvoltare. Asadar, in faza de formare, vinul este de fapt ceea ce noi numim “must”. La primul “pritoc”, prin diferite transformari fizice, chimice si biologice, mustul se transforma in vin nou, prinzand culoarea caracteristica soiului de struguri din care a fost facut si capatand un aspect mai limpede. Faza de maturizare presupune interventia cu tratamente speciale, care ajuta demetalizare, pasteurizare si stabilizare. Abia dupa aceasta etapa vinul poate fi consumat. Faza de invechire incepe atunci cand vinul a atins cele mai inalte calitati si proprietati, dupa ce a fost pastrat corespunzator. Abia in aceasta etapa se formeaza si se poate stabili buchetul vinului.
Durata de invechire a vinurilor tine, deobicei, de culoarea acestora. Asadar, vinurile albe in sticle se mentin intre 4 si 18 ani, in timp ce vinurile rosii variaza intre 8 si 20 de ani. Vinurile se pastreaza la temperaturi constante, care sa inceapa de la 5 grade Celsius si sa nu depaseasca 15 grade Celsius. Locul de pastrare a vinului trebuie sa fie intunecos, iar umiditatea ideala sa fie pastrata intre 75% si 80%.
Asadar, toate aceste detalii si minutiozitatea cu care un vin ajunge la maturitate… te face sa vrei sa degusti, nu? Incearca! 🙂
Comentarii recente