Cum sa decorezi casa…sau camera
De curand m-am mutat in casa noua, din pacate tot una inchiriata. Si chiar daca am invatat sa nu ma atasez prea mult de spatiile in care locuiesc pentru putin timp, trebui sa recunosc ca de fiecare data cand ma mut simt fiori de placere cand ma gandesc la momentul decorarii.
Cum spatiul care imi revine este o camera, „cum sa decorezi casa” se transforma pentru mine in „cum sa decorezi camera”. Camera mea si anume dormitorul este spatiul in care vreau sa ma trezesc in fiecare dimineata cu zambetul pe buze si in care vreau sa revin in fiecare seara la fel de bucuroasa si pentru asta e nevoie de putina munca.
Cum sa decorezi casa in notele personale
Cel mai important aspect atunci cand inveti cum sa decorezi casa este sa tii cont de ceea ce tie iti place si te face sa te simti confortabil. Tendintele sunt pentru oameni cu mult timp liber care sunt dispusi sa decoreze o data la cateva luni, lucru pe care probabil ca tu nu esti dispus sa il faci. Am stabilit asadar ca te vei concentra asupra gustului tau in materie de aranjamente si …bine, iti voi da voie sa arunci un ochi si pe o revista-doua de decoratiuni interioare. 😉
Al doilea lucru important pe care trebuie sa il faci este sa iti privesti camera si sa hotarasti ce ramane si ce nu. In cazul meu, nu am putut scoate prea multe lucruri din camera din cauza indicatiilor proprietarului de a nu arunca nimic si a stilului masiv al mobilierului.
Asadar, m-am trezit cu o camera plina de mobilier nu tocmai nou, destul de masiv si de …„mancator” de spatiu. Patul de 1.8 X 2m pe mijlocul camerei, cele doua noptiere, sifonierul imens si inca un corp pe care l-am transformat in masa de televizor mi-au descurajat elanul de a-mi transforma camera in una spatioasa.
Totusi, cand te gasesti intr-o astfel de situatie, ai voie sa improvizezi. Asa am facut si eu si astfel am mai castigat putin spatiu: patul a fost mutat langa fereastra, o noptiera a trecut peste cealalta si uite asa am mai castigat cativa centimetri. Este foarte important sa ai spatiu suficient in camera, iar mobilierul in exces nu face decat sa sufoce si sa incomodeze.
Dupa ce ai facut aranjamentele de rigoare si ai mai castigat putin spatiu, urmeaza un alt aspect deciziv pentru aspectul camerei: cromatica.
Cum sa decorezi casa in culorile proprii
Din nou este indicat sa arunci un ochi pe ceea ce exista in camera, pe nuantele parchetului si ale mobilierului pentru a putea completa cromatica cu o paleta de culori cat mai potrivita. In ceea ce ma priveste, piesele de mobilier clasic existente deja m-au determinat sa optez pentru decorarea camerei intr-un stil romantic. Un dormitor romantic ofera variante cromatice multiple: pot fi folosite culori neutre: crem, roz pal, bej – acestea dand un aer calm incaperii, culori reci: verde, bleu, lavanda – ofera senzatia de confort sau culori calde, luminoase: galben, piersica, roz pal – creeaza o ambianta calmanta, odihnitoare. (eu am ales varianta 2 😉 )
Atunci cand te hotarasti cum sa decorezi casa este important sa tii cont de preferintele tale cromatice si chiar daca apelezi la un designer de interior este foarte indicat sa iti spui punctul de vedere in ceea ce priveste coloritul camerei. Culorile iti pot asigura o stare de confort daca sunt alese dupa preferintele proprii sau te pot face sa te simti stingher in propria camera daca sunt alese fara implicarea ta.
Acum ca ai descoperit cum sa decorezi casa in cele mai frumoase culori…
…mai raman doar accesoriile. Acesta cred ca este unul dintre cele mai subestimat aspect al fiecarei camere si foarte multe persoane dau gres la acest capitol. Accesorizarea nu este nici pe departe un lucru usor si ea spune foarte multe despre bunul-gust al decoratorului. Pentru dormitorul meu romantic am optat pentru accesorii din plin: multe perne de forme si dimensiuni diferite, cu fetele crosetate si cu diferite imprimeuri, perdele vaporoase si draperii cu modele floale, lumanari decorative si vase de flori.
Un alt lucru deloc de neglijat atunci cand inveti cum sa decorezi casa este iluminatul care, alaturi de cromatica, da culoare camerei. Pentru dormitorul meu, am optat pentru doua veioze decorative, cu abajur realizat din material textil.
Si acestea fiind spuse, cred ca am acoperit cam toate eforturile decorative pe care le-am facut in micutul meu spatiu.
Sper ca sfaturile mele, dobandite de pe urma experientei de chirias (cu 8 locuinte la activ in 5 ani) si a consultarii catorva reviste de design interior sa iti fie catusi de putin folositoare si astept si recomandarile tale.
Comentarii recente