X

De câte ori nu ți-ai spus: „Trebuie să văd cutare loc, vreau să merg în țara cutare. Vreau să văd lumea.”? Promisiuni peste promisiuni, dorințe peste dorințe, planuri peste planuri, vise peste vise… Dar ai făcut ceva pentru a le îndeplini?

Bucura-te de calatorii acum!

Cu toții suntem prizonierii tiparelor sociale: „Mergi la școală, termină școala, mergi la facultate, ia-ți diploma, angajează-te, lucrează peste 40 de ore pe săptămână, peste 51 de săptămâni pe an, 40 de ani de acum încolo, pensionează-te și bucură-te, în sfârșit, de călătorii, cât timp mai poți!”

De ce să aștepți până atunci? Ce-ar fi dacă ți-ai lua un an liber, ai merge peste tot, în lume, după care te-ai întoarce și ai continua lucrurile de unde le-ai lăsat? Dacă nu te așteaptă slujba, te poți angaja în alt loc. Cu siguranță vor fi cereri pentru un post ca al tău. Cu excepția unor mici schimbări, vei găsi lucrurile așa cum le-ai lăsat. Însă tu vei fi mult mai bogat sufletește, cu locuri noi văzute și experiențe trăite, mult mai odihnit și relaxat. Desigur că ți se va părea o nebunie, însă privind în urmă, vei constata ca merită!

“De unde bani?” Vei spune. Există metode prin care poți călători în locurile dorite fără să cheltui prea mulți bani. Dacă îți dorești cu adevărat ceva, poți face orice pentru a-l îndeplini.

Calatoreste economic respectand cativa pasi!

Planificare

Este bine să planifici dinainte unde exact vrei să mergi, pentru a rezerva din timp biletele de avion și camerele de hotel. Cu cât le rezervi mai devreme, cu atât prețurile sunt mai scăzute. Desigur că poți lăsa loc de spontaneitate, de exemplu să mergi dintr-un oraș în altul cu trenul, însă la aspectele majore este bine să te gândești din timp.

Cum să economisești

Acest aspect depinde și de destinație. Dacă vei merge în Europa, va fi mai ieftin decât dacă ai alege Asia sau America de Sud. Poți să-ți prepari ceva de mâncare în cameră în loc să ieși zilnic la restaurant. De asemenea, caută locuri de cazare curate, dar nu luxoase!

Credite cu bonus

Unele persoane și-au deschis carduri de credit la British Airways. După ce au cheltuit câteva mii de dolari timp de 3 luni, au primit un bonus de 50.000 mile, pe care l-au folosit, ulterior, pentru zboruri spre diverse destinații. În România nu poți deschide un card de credit la British Airways, însă există bănci care au un program asemănător, una dintre acestea fiind Banca Transilvania.

Aplicații ce te pot ajuta în călătoriile tale

Tripit: îți ține detaliile călătoriei într-un singur loc. O poți lega contului de Gmail, pentru a avea un acces mai bun la rezervări, bilete etc.

Skyscanner: cele mai bune prețuri la bilete de avion (mai ales pentru zboruri în Europa);

Interrail: informații despre trenuri în Europa;

Airbnb: platformă online prin care se pot închiria, oriunde în lume, camere, apartamente sau case întregi direct de la proprietar;

Google translate: foarte util pentru traduceri rapide;

Forex app: te ajută să afli cursul valutar la zi;

Hotels.com: bonus o noapte gratis după ce rezervi 10;

Booking.com;

Hostelworld.com;

Uber (sau ia un taxi în Asia);

Rosetta Stone: te ajută să înveți o limbă străină dacă stai mai mult în locul respectiv;

Duolingo: te ajută să înveți fraze noi într-o limbă străină.

Carduri de credit de călătorie recomandate:

– Delta AMEX;

– Chase sapphire;

– BA Visa Signature de la Chase.

Ce zici, când îți plănuiești călătoria?