X

Vertijul sau senzatia ca se invarte totul in jur atunci cand faci scuba diving este o experienta foarte comuna si totusi destul de putin discutata. Desi nu este periculos in sine, vertijul poate duce la probleme mai ingrijoratoare sub apa. Din acest motiv, este important sa fii pregatit – sa stii cauzele si simptomele vertijurilor, ca si modurile prin care le poti preveni sau in care le poti face fata.

Ce este vertijul?

Vertijul este acea stare care iti creaza senzatia ca toata lumea din jur se misca, se invarte sau se inclina, in timp ce tu ramai nemiscat. De asemenea, e posibil ca persoanele care se scufunda sa poate fi dezorientate, sa experimenteze ameteli, greata si varsaturi. Nu doar ca aceste simptome nu sunt deloc confortabile, insa sentimentul ca nu detii controlul in timpul scufundarii poate duce la anxietate sau chiar panica sub apa, stari care pot provoca, la randul lor, o multime de alte probleme grave.

De ce apare vertijul?

Exista numeroase cauze pentru care poate aparea vertijul. In scuba diving, el are cel mai adesea la baza un dezechilibru intre presiunile din urechea stanga si din cea dreapta, fie la coborare, fie la urcare. De asemenea, el poate aparea atunci cand iti intra apa rece doar intr-una dintre urechi. Acest tip de vertij dispare pe masura ce starea se egalizeaza si nu lasa efecte de durata. Ramane doar problema reala ca simptomele asociate pot contribui la accidente in timpul scufundarilor.

Dezorientarea este o alta cauza comuna a vertijului in randul celor care fac scuba diving. Ea apare atunci cand informatiile pe care le primeste creierul tau sunt in disonanta cu ceea ce vezi in apa. De exemplu, atunci cand faci scuba in conditii de vizibilitate extrem de buna sau extrem de slaba, creierul face eforturi sa proceseze informatiile prezentate.
In afara variatiilor de presiune dintre cele doua urechi sau a problemei dezorientarii, vertijul poate fi rezultatul diferitelor afectiuni ale urechii interne, cum ar fi vertijul pozitional paroxistic benign (BPPV), boala Meniere sau nevrita vestibulara.
In final, dar nu mai putin important, vertijul poate fi si un simptom al accidentelor de decompresie, hipoxiei sau al aerului contaminat.

Cum previi vertijul cand faci scuba diving?

daruieste experiente

Exista o serie de idei pe care le poti pune in aplicare pentru a preveni vertijul:

  •  Nu te scufunda daca nu te simti bine. Daca esti racit, ai o congestie nazala sau daca te simti rau din alte motive, cel mai indicat este sa anulezi sau sa reprogramezi scufundarea, deoarece chiar si o boala minora poate perturba egalizarea eficienta, ducand la aparitia vertijului.
  •  Stai de vorba cu medicul daca suferi de o boala anume. Fii sincer in formularul medical de scufundare. Daca raspunsul tau este „da” la intrebarea legata de administrarea unor medicamente eliberate pe baza de reteta (sau ai raspuns cu “da” la orice alta intrebare legata de probleme medicale), e bine sa obtii acordul medicului inainte de a te scufunda. In timp ce te scufunzi pot exista efecte secundare nedorite si necunoscute ce pot semana cu vertijul.
  • Verifica gazul din rezervor inainte de scufundare. In timpul verificarii inspira de cateva ori, iar daca aerul are un „gust” – mai ales daca pare greu sau uleios – e posibil sa ai un rezervor de aer contaminat. Anunta imediat operatorul de scufundare.
  •  Egalizarea regulata a spatiilor de aer. Egalizarea atenta, treptata si continua a presiunilor din urechea medie pe parcursul scufundarii este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a vertijului. Asadar, incearca sa egalizezi cat mai devreme, iar daca porti gluga asigura-te ca nu iti afecteaza egalizarea.
  •  Gaseste ceva asupra caruia sa te concentrezi, astfel incat creierul tau sa ramana orientat. Poti utiliza diverse repere vizuale, precum o linie ascendenta/descendenta, elemente de topografie, linii de ancorare sau viata marina statica, drept indicii pentru simturi, o idee ce te va ajuta sa preintampini simptomele de vertij.

Ce faci daca apare vertijul cand te scufunzi?

Daca, in ciuda tuturor masurilor de precautie luate se intampla sa ai simptome de vertij in timpul unei scufundari, exista cativa pasi care te vor ajuta sa ii faci fata.

1. Opreste-te, respira, gandeste, actioneaza. Urmand aceasta regula veche pentru situatiile de urgenta in scufundari, vei reusi sa te calmezi, sa faci o analiza a situatiei si sa eviti o reactie de panica. Simptomele vertijului pot disparea la fel de repede cum au aparut.

2. Stabileste unde te afli si mentine pozitia. Verifica adancimea pe indicatorul de scufundare si incearca sa ramai la acea adancime pana cand simptomele dispar. Foarte util iti va fi sa gasesti un reper vizual fix, sau sa te tii de ceva. Daca te chinui sa ramai concentrat si nu iti dai seama unde e suprafata, expira si uita-te dupa directia bulelor de aer.

3. Cere ajutorul partenerului alaturi de care te scufunzi. Nu stii sigur ce semnal sa utilizezi? Opteaza pentru semnul folosit pentru „problema” (mana inclinata) si pentru semnul „narcoza” (rasucirea degetului in dreptul tamplei). Daca te-ai scufundat corect si prietenul tau este aproape, acesta ar trebui sa te poata stabiliza pana cand iti recapeti forma optima.

4. Tine regulatorul in gura. Chiar daca simti ca ti-e greata, nu scoate regulatorul si rezista tentatiei de a te repezi imediat catre suprafata. Regulatorul poate face fata varsaturilor, voma fiind expulzata efectiv prin supapele de evacuare. Daca incerci sa il scoti, exista riscul de a inhala apa dupa ce ai varsat.

5. Daca simptomele persista, renunta la scufundare. Simptomele care dureaza mai mult de cateva minute pot indica o problema medicala de fond, asa ca cel mai bine este sa inchei scufundarea daca te simti rau si simptomele nu cedeaza. Nu uita sa urci cat mai incet posibil, mai ales daca nu te poti uita la indicatorul de adancime.

Sursa: https://dipndive.com/blogs/scuba-health-and-safety/how-to-prevent-vertigo-when-scuba-diving