X

cu cartile pe masa

Sa punem cartile pe masa!

Traim intr-o lume in care exista din ce in ce mai multe carti fara cititori, abandonate pe rafturile unor librarii prea putin circulate. De ce atat de putini oameni mai evadeaza in lumea cartilor? O sa-mi spui ca au aparut metode mai bune si mai usoare de a te ascunde de realitate: filme, retele de socializare, jocuri pe calculator… Cand, cand sa ne mai facem timp si pentru ele, stufoasele si pretentioasele cartulii?

Cu cartile pe masa: de ce nu mai citim

Sciitorul si jurnalistul Howard Jacobson ne ofera o posibila explicatie pentru apetitul din ce in ce mai scazut pentru literatura al oamenilor:

„Arta este creata de toti aceia care cred despre ei ca au esuat in orice alt domeniu care nu este arta. Si, desigur, este iubita – in semn de consolare sau in semn de „chemare la arme” – de catre toti aceia care simt la fel.

Unul dintre motivele pentru care se pare ca astazi sunt mai putini cititori de literatura decat in trecut este faptul ca a fost declarat ilegal conceptul de esec: daca suntem cu totii frumosi, cu totii inteligenti, cu totii fericiti si cu totii oameni de succes in alegerile noastre, ce altceva ne-am putea astepta sa se intample cu gandurile celor lipsiti de toate aceste lucruri?

Dar, chiar daca este asa, insati natura esecului ne asigura ca scriitorii vor continua sa scrie indiferent de cati cititori au. Si vor trebui sa subjuge penibilitatea si ticalosiile vietii.”

Asa o fi?…