X

creativitateaMulte s-au zis si s-au scris despre felul in care functioneaza creativitatea, despre secretele, originile si masinatiunile acestei mari calitati umane. Suntem de acord cu toti, zic eu, ca nu  exista vreo reteta magica care ne face mai creativi peste noapte.

Creativitatea in 5, 4, 3…

Creativitatea nu pica din cer, e ceva ce trebuie cautat inauntrul nostru, iar John  Cleese, comic si actor britanic, speculeaza in mod fericit acest lucru cu cei „5 factori pe care ii poti aranja pentru a-ti face viata mai creativa”.

1. Spatiu („Nu te poti bucura de o minte jucausa, creativa, daca te afli sub presiunea  obisnuintei.”)

Gaseste un loc linistit, unde nimeni nu te poate deranja!

2. Timp („Nu e suficient sa creezi spatiul; trebuie sa creezi spatiu pentru o perioada specifica de timp”) Este mult mai usor sa faci lucruri banale urgente, decat lucruri importante care nu sunt urgente – cum ar fi gandirea. Este, de asemenea, mult mai usor sa faci lucruri mici pe care stii ca le poti face decat lucruri mari despre care nu esti atat de sigur.

3. Timp („Trebuie sa ii oferi mintii tot timpul necesar pentru a veni cu o idee originala” si sa inveti sa tolerezi disconfortul timpilor de reflectie si indecizie). Nu inhata prima idee care iti trece prin minte, fii rabdator si lasa-ti imaginatia sa se joace pe indelete!

4. Incredere („Nimic nu lucreaza mai eficient impotriva creativitatii decat frica de greseala ”). Esenta creativitatii este deschiderea catre orice rezultat posibil al actiunilor tale. De foarte multe ori ne impiedicam de frici, pe care ar trebui sa le putem cotonogi cu un mare „Ei, si?”. Increderea este armura care pastreaza creativitatea nefractionata.

5. Umor („Importanta  evolutiva a umorului este ca ne schimba de la modul inchis la cel deschis mai repede decat orice altceva”) Este extrem de folositor sa injectam umor in problemele serioase, pentru a ne lua doza de optimism de care avem nevoie pentru a fi spontani. Umorul este o parte esentiala a spontanietatii, a jocului, a creativitatii.