X

couchsurfing

Ce inseamna couchsurfing?

In traducere libera: Surfing de canapea. Adevaratul intelesul al termenului couchsurfing nu se obtine insa din traducerea mot a mot a englezismului. In adevaratul sau sens, termenul se refera la „sportul” de a calatori…la schimb. Asadar, eu iti ofer canapeaua mea acum, tu imi oferi canapeaua ta cand voi avea nevoie. Daca nu ai mai auzit pana acum de acest termen, afla ca peste 15.000 de romani calatoresc in toata lumea astfel. Cum iau legatura oamenii intre ei? Aici intervine prietenul nostru poliglot, Internetul.

Couchsurfing nu este doar o metoda de a calatori, ci un proiect in toata regula, un serviciu de ospitalitate international gratuit bazat pe Internet (site-ul aferent este www.couchsurfing.org).

Site-ul este de fapt o mare retea de bazata pe un troc altruist: adapost pentru adapost. Asadar, oameni din lumea intreaga sunt conectati in ideea de a oferi si de a primi adapost, atunci cand calatoresc, pentru a fi scutiti si pentru a-i scuti pe altii de cheltuielile legate de cazare. In lume, sunt peste 3.000.000 de couchsurferi, majoritatea americani, potrivit couchsurfing.org.

Cum am ajuns la subiectul couchsurfing…

couchsurfingEi bine, printre noianele de stiri preponderent politice de astazi, am dat de o stire „virgina”, buna ca un pahar de limonada rece ca gheata pe caldura asta torida. Articolul in cauza vorbea de un roman pe numele lui Mihai Bursesc, care are in proprietate un mic colt de paradis langa Muntii Retezat si tine portile larg deschise calatorilor, in mod absolut gratuit. Hunedoreanul a descoperit „couchsurfing-ul” in urma cu patru ani, pe cand studia in Danemarca. Intors in Romania, si-a amenajat o cabana intr-o fosta fierarie a parintilor sai, in care, in ultimii ani, a gazduit peste 2.000 de turisti, principiul de la care a pornit fiind acela ca: „lumea poate fi vazuta si cu buzunarele goale”.

Asadar, oricine are drum pe la Salasul de Sus, aproape de Parcul National Retezat, poate sa il contacteze pe mai sus numitul si sa poposeasca la el 100% gratis.

Couchsurfing: ospitalitate…ca la romani

Vara, cabana din Salasu de Sus e mai tot timpul plina ochi de turisti sau, cum ii numeste Mihai Bursesc, „canapelisti”. In ceea ce priveste mancarea, fiecare trebuie sa se descurce. Mii de calatori si-au odihnit oasele in odaile lui Bursesc, de ce nu am face si noi asta?! Pana la urma, e gratis! 😛

Am pregatit si o mica galerie foto via greatnews.ro, poate-poate va vine cheful de o drumetie…low cost. 😉

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing

couchsurfing