X

Scuba divingul este o activitate minunata pentru familii, ce incurajeaza descoperirea, implica exercitiul fizic si permite copiilor si parintilor sa formeze o legatura si mai stransa dandu-le ocazia sa impartaseasca o experienta comuna. Insa dincolo de aceste beneficii, este important sa ne amintim si ca scufundarile sunt asociate cu anumite riscuri inerente. Desi pentru adulti a fost cuantificat nivelul de risc acceptabil, problema ramane inca in dezbatere cand vine vorba de copii mici.

Majoritatea centrelor mari permit copiilor cu varste incepand de la 8 ani sa invete sa faca scuba diving in piscina, in timp ce varsta de 10 ani este un minim acceptat in industrie pentru a obtine un brevet. In acelasi timp insa, abordarea obisnuita in scuba este una conservatoare, astel ca multi instructori sunt de parere ca invatandu-i pe copii sa se scufunde ii supui, practic, unui risc care nu este necesar.
Si cu toate acestea, nu exista studii care sa poata confirma sau care sa poata nega ingrijorarile medicale sau psihologice cu privire la efectele scuba divingului asupra copiilor. Mai mult decat atat, probabil ca tipul adecvat de cercetari nu se va face niciodata, pentru ca este foarte costisitor, ar implica ani de monitorizare si, mai important, nu sunt etice din punct de vedere medical.

Bineinteles, decizia cu privire la momentul in care un copil este pregatit sa faca acest sport ramane la latitudinea parintilor, instructorilor si copiilor in sine.
Asadar, daca te-ai gandit la un curs de scuba pentru copilul tau, ia in calcul urmatoarele argumente pro si contra scufundarilor la copii.

Argumente impotriva scuba-divingului la copii

Exista atat arguente medicale cat si argumente psihologice impotriva scuba divingului la varste mici.
Unele dintre problemele de natura fiziologica se refera la FOP (foramen ovale patent – un orificiu mic aflat intre atriul stang si cel drept al inimii) partial deschis la copiii mici sau la cei cu dezvoltare lenta, dificultatile de egalizare, riscul crescut de infectie a urechii, etc.
Posibilele probleme psihologice tin de lipsa de disciplina, de gandirea concreta si de incapacitatea de a face fata stresului mediului subacvatic.
Vom analiza aceste probleme mai in detaliu, in cele ce urmeaza.

1. Foramen Ovale Patet (FOP)

Foramen Ovale Patent este un orificiu intre camerele superioare ale inimii la un fetus nenascut. Acest orificiu permite sangelui sa treaca prin plamanii non-functionali si sa ofere oxigen pentru circulatia sanguina fetala. Dupa nastere, valva se inchide treptat si in mod normal se sigileaza complet odata cu maturizarea copilului. Cu toate acestea, un procent estimat de 25-30% dintre adulti, ca si unii copii mici sau cu dezvoltare lenta, pot avea inca un FOP partial deschis. Desi aceasta afectiune nu creaza probeme in viata de zi cu zi, ea poate fi teoretic o problema in scuba diving.
Cateva rapoarte medicale au sugerat ca sub presiunea toracica marita (comuna intr-o manevra Valsalva), FOP partial deschis poate permite bulelor de aer sa ajunga in circulatia arteriala, o observatie ce a condus la ideea ca FOP ar putea creste riscul aparitiei bolii de decompresie (DCI). Pe de alta parte, potrivit Divers Alert Network, riscul estimat al unui incident DCI caracteristic celor corelate cu FOP este undeva intre 0.002-0.03 dintre scufundari.

2. Trompa lui Eustachio mica si plata

Spre deosebire de adulti, copiii au trompele lui Eustachio mici, plate si orizontale. Aceasta particularitate fiziologica poate duce la doua probleme:

  •  dificultati in ceea ce priveste egalizarea presiunii aerului in urechea medie, ce pot duce la durere severa si la timpane perforate.
  •  apa ramasa in canalul auditiv, ce duce la un risc crescut de infectii ale urechii.
3. Gandirea concreta

Gandirea concreta este o etapa in dezvoltarea cognitiva a copilului care dureaza de la varsta de 7 pana la 11 ani. Cei care gandesc concret nu sunt capabili sa foloseasca logica si conceptele pentru a reactiona in mod adecvat la situatii cu care nu sunt familiarizati.
In scufundari, de pilda, un copil poate memora regulile necesare de siguranta, dar nu reuseste sa le aplice intr-o situatie urgenta neprevazuta. Desi majoritatea centrelor care fac training solicita ca adolescentii si copiii mici sa se scufunde cu un instructor sau parinte care are brevet de scuba diving, nu este intotdeauna posibil ca un parinte sa-si impiedice copilul sa reactioneze intr-un mod nepotrivit.

4. Disciplina si responsabilitatea

Maturitatea copilului, capacitatea sa de rationare si capacitatile mentale sunt cruciale cand vine vorba despre siguranta in scubadiving. Toti copiii si adultii tineri care vor sa obtina un brevet de scufundari trebuie sa aba disciplina necesara pentru a efectua verificarile de siguranta necesare inainte de scufundare.
Este important, de asemenea, sa ne amintim ca atat copiii cat si adultii sunt responsabili pentru salvarea colegilor alaturi de care se scufunda, in cazul unei urgente. E foarte posibil ca cei mici sa nu inteleaga complet riscul asociat cu scufundarile si/sau consecintele faptului ca nu respecta practicile de scufundare sigura.

5. Alte efecte necunoscute

Exista o serie de alte efecte, precum presiunea crescuta si nitrogenul, care pot avea sau nu o influenta negativa auspra corpurilor copiilor mici, care sunt inca in proces de dezvoltare.
Chiar daca nu exista dovezi concrete care sa sprijine aceasta idee, multi scufundatori nu sunt dispusi sa isi asume vreun risc cand vine vorba despre siguranta copiilor lor.
Si pana la urma, copilaria si adolescenta sunt doar etape trecatoare si nu reprezinta o contraindicatie permanenta pentru scuba diving.

Argumente in favoarea scuba divingului la copii

1. Activitati precum scuba divingul le permit copiilor sa creeze o relatie mai puternica cu parintii, apropiindu-i unii de ceilalti prin ceva ce le place tuturor sa faca. Parintii care fac scufundari isi pot lua cu ei copiii in vacantele la scuba.

2. Persoanele care invata sa se scufunde de la o varsta frageda sunt mai predispuse sa se familiarizeze cu aceasta activitate si poate chiar sa urmeze o cariera legata de aceasta, in viitor.

3. Multe cursuri de scuba pentru copii pun accent pe importanta conservarii vietii marine, ii invata pe copii sa le pese de mediul natural si ii ajuta sa isi alimenteze angajamentul de a proteja oceanele si marile lumii.

4. Cursurile de scuba diving ii ajuta pe copii sa aplice concepte abstracte din fizica, matematica si biologie in lumea reala. In acest mod, ei vor reusi sa le inteleaga mai bine si vor invata sa creeze in viitor asocieri similare.

5. Gestionarea riscurilor asociate cu scuba divingul le va permite sa isi dezvolte un simt personal al responsabilitatii, sa gandeasca independent si sa invete sa faca fata riscurilor in alte zone ale vietii.

Cum stabilesti daca un copil este pregatit pentru scuba diving

Cartea “Copiii si scuba divingul: ghid de resurse pentru instructori si parinti” ofera un set de intrebari care te vor ajuta sa stabilesti daca si copilul tau este gata sa se inscrie la un curs de scuba diving. Daca poti raspunde afirmativ la toate intrebarile de mai jos, cel mai probabil copilul tau va fi capabil sa faca fata skill-urilor necesare si sa inteleaga cunostintele necesare pentru a face scuba diving.

  •  Copilul vrea sa invete sa se scufunde?
  •  Este el apt medical sa se scufunde?
  •  Stie sa inoate si se simte confortabil in apa?
  •  Are o capacitate de concentrare suficienta pentru a asculta si a invata din discutiile la cursuri, din lectiile in piscina si in mare si din alte interactiuni cu un instructor?
  •  Poate sa invete, sa isi aminteasca si sa aplice multiple reguli si principii de siguranta?
  •  Poate citi suficient de bine incat sa invete de pe un material creat pentru nivelul adultilor?
  •  Se poate simti in largul lui sa spuna unui adult cu care nu este familiarizat despre un eventual disconfort sau daca nu intelege ceva?
  •  Detine un auto-control rezonabil si capacitatea de a raspunde unei probleme urmand reguli si cerand ajutor in loc sa actioneze impulsiv?
  •  Are abilitatea de a intelege si de a discuta situatii ipotetice si concepte abstracte elementare precum spatiul si timpul?

Alegerea unui curs potrivit si unui operator de scufundari adecvat pentru copii

Parintii care decid sa isi inscrie copiii la cursuri de scuba diving trebuie sa aleaga cu foarte mare atentie centrul de diving si instructorul, pentru ca nu orice centru ofera supravegherea si antrenamentul adecvate.
Asigura-te ca verifici intotdeauna experienta instructorului si reputatia scolii de scuba diving pe care o alegi.
Iata mai jos cateva intrebari pe care e bine sa le pui operatorului de scufundari inainte de a permite copilului tau sa intre in apa cu el:

  •  De cat timp preda scuba copiilor si ce certificare are?
  •  Care este raportul elevi-instructori?
  •  La ce adancimi si in ce conditii se fac scufundarile? (Asigura-te ca nu se scufunda la adancimi mai mari decat cele recomandate varstei sale).
  • Exista un kit de prim ajutor, unitate de oxigen, radio, telefon la bordul barcii de scufundari sau in apropiere?
  •  Exista la bordul barcii un steag pentru scufundare?

In functie de locatia in care vrei ca fiul sau fiica ta sa urmeze cursurile de scuba diving, exista o serie intreaga de programe la care pot participa si copiii, in functie de varsta si de abilitati.
Copiii cu varste intre 8 si 12 ani pot participa la programe care ii invata sa se scufunde in apa cu adancime mica (in general cu o adancime maxima de 3.5 m) intr-un mediu extrem de controlat, precum cel dintr-o piscina. Se pot face cursuri de niveluri diferite si cursuri de specialitate.

De la varsta de 10 ani, copiii care vor un brevet de scuba diving pot incepe sa se pregateasca pentru cursuri si examene similare cu cele destinate adultilor. Chiar si dupa ce obtin un brevet, copiii de 10-11 ani trebuie sa se scufunde in continuare alaturi de un instructor sau de un parinte care detine brevet, si sa nu coboare niciodata mai jos de 12 metri.
Copiii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani trebuie sa faca un curs avansat in larg si pot deveni chiar master in scuba diving. Cu toate acestea, nu se pot ocupa singuri de cursuri de scuba si nici nu pot fi asistenti ai unui instructor de scuba diving.

Sursa: https://dipndive.com/blogs/scuba-health-and-safety/children-and-scuba-diving