X

codul bunelor maniere

Codul bunelor maniere: ingalbenit de nonconformismul vremii

Multi o sa-mi rada probabil in fata pentru ca am avut „tupeul” de a aduce in discutie codul bunelor maniere intr-o lume care nu mai e de mult guvernata de reguli de conduita si in care e „cool” sa fii cat mai ravratit impotriva regulilor de orice fel. Incercam in fiecare zi sa impresionam prin originalitate, prin unicitatea caracterului, prin pasiunile noastre neconventionale sau printr-un look iesit din comun… Din pacate, prea putini incercam sa mai impresionam printr-un comportament frumos iar regulile nu fac decat sa ne starneasca un zambet impertinent.

Am observat o tendinta a noii generatii: o incredere exagerata in propria persoana venita din iluzia unor calitati hiperbolizate. E foarte buna increderea, mai rau e atunci cand se transforma in tupeu fara limite sau nesimtire. Exemple ar fi multe dar probabil ar fi inutil sa incep sa le insirui pentru ca in mod sigur nu ti-as spune nimic nou.

Rudeness is the weak man’s imitation of strength.  ~Eric Hoffer

Intr-o lume noua ar trebui sa fie reeditata aceasta carte extrem de importanta pentru orice societate: codul bunelor maniere. Editii noi exista, dar dupa parerea mea nu sunt cu adevarat „updatate” la realitatile societatii contemporane si nici la capacitatea membrilor acestei realitati de a recepta si de a accepta unele informatii.

Codul bunelor maniere: cadou de ziua mea…

…Cadou care la vremea respectiva nu m-a facut sa sar in sus de bucurie. Mama a avut grija sa imi insufle multe din calitatile pe care ar trebui sa le aiba o „domnisoara” cu mult inainte de a-mi inmana codul bunelor maniere. Totusi, rasfoind paginile cartii, am descoperit destul de multe lucruri interesante care au ajuns sa imi intre in reflex si pe care nu regret ca le urmez. Faptul ca am o anumita conduita in unele situatii nu cred imi afecteaza cu nimic originalitatea si atrage respectul oamenilor (al celor care conteaza).

Un comportament care urmeaza anumite reguli din codul bunelor maniere (nu toate, ar fi absurd) nu e in niciun caz un comportament fals, sau „intepat” asa cum a afirmat un amic de-al meu. Eleganta nu o sa demodeze niciodata iar un comportament elegant infrumuseteaza un om mai ceva decat o rochie de seara.

Sa descifram codul bunelor maniere…

codul bunelor maniere Codul bunelor maniere nu este o carte care trebuie citita din scoarta-n scoarta. Nu. Trebuie sa desprinzi din continutul ei macar acele „reguli” de baza, esentiale pentru a putea avea un comportament care sa nu te eticheteze drept „prost crescut”.

In cazul in care esti dispus totusi sa iti dezvolti un comportament ireprosabil, poti aprofunda lectura. Sunt optimista in legatura cu „trend-urile” viitoare legate de comportament si astept cu nerabdare momentul in care se va „purta” individul care nu incearca sa socheze printr-un comportament lipsit de bune maniere si de respect fata de tot ce inseamna reguli sociale.